Σάββατο 26 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προεκλογική φιέστα στην Αυστραλία

Καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα είχαν η συγκέντρωση και η ομιλία του πρωθυπουργού στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, με φυσιολογικό επακόλουθο να περισσέψουν οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα προς τους ομογενείς.

Σε μια καλά σκηνοθετημένη φιέστα - πρόβα για τις γαλάζιες προεκλογικές συγκεντρώσεις και στη χώρα μας - ο Κ. Καραμανλής εκφώνησε μια ομιλία που ήταν κράμα από εθνικιστικές κορόνες, δημαγωγία και κολακεία προς τους Ελληνες ομογενείς και επιδεικτικού εναγκαλισμού με την Εκκλησία.

Ο Κ. Καραμανλής ξεκίνησε την ομιλία του με μεγαλοϊδεατικές φράσεις όπως «στα πρόσωπά σας συναντώ την Ελλάδα των Πέντε Ηπείρων», ή «η Ελλάδα είναι παντού», «Σήμερα, εδώ, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, σήμερα, εδώ, στη Μελβούρνη», ενώ πυκνές ήταν οι αναφορές στη «Μητέρα Πατρίδα» και την «Ελλάδα - κοιτίδα πολιτισμού». Αφού εξύμνησε τον απόδημο ελληνισμό, επισήμανε τη «μεγάλη συμβολή, τη δύναμη της Ορθοδοξίας στην πορεία για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον»(!). Και συνέχισε ακάθεκτος: «Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι συνοδοιπόροι από τα βάθη της Ιστορίας. Είναι συστατικά στοιχεία της ύπαρξής μας. Εδώ στην Αυστραλία, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι φάρος του Ελληνισμού»(!).

Στο «διά ταύτα», βέβαια, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο για τα καυτά προβλήματα των Ελλήνων ομογενών. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα για τη συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης έκανε μια λακωνική αναφορά, προφανώς γιατί γνωρίζει ότι δεν ικανοποιεί στο ελάχιστο τα αιτήματα των ομογενών με τις συντάξεις πείνας που «κατοχυρώνει».

Για το λόγο αυτό προτίμησε να μιλήσει για την «Ελλάδα του σήμερα», παρουσιάζοντας μια ειδυλλιακή και πλαστή εικόνα, ότι δηλαδή «η ανάπτυξη απλώνεται παντού» και «ευημερούν όλοι»!

Επανέλαβε, επίσης, τις θέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καταδεικνύοντας το αδιέξοδο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πολύ σημαντικά βήματα για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης» και τώρα το «μπαλάκι» βρίσκεται στη γειτονική χώρα που οφείλει «να κατανοήσει ότι η ευόδωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την ενσωμάτωσή της στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς και θα βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία». Απέφυγε βέβαια να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος και κάλεσε την ηγεσία της γειτονικής χώρας να εγκαταλείψει «ενέργειες και πρακτικές αλυτρωτικής προπαγάνδας» και «να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη στάση τους και να καλύψουν το δικό τους κομμάτι της απόστασης, στην κατεύθυνση μιας κοινά αποδεκτής λύσης».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του «στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας», επαναλαμβάνοντας ότι «η πλήρης προσαρμογή της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, σημαίνει και την πλήρη ένταξή της».

«Συγκινητικός» και δακρύβρεχτος ήταν ο επίλογος της πρωθυπουργικής ομιλίας: «Θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις δυνατές συγκινήσεις που ζω μαζί σας κάθε μέρα, κάθε στιγμή αυτού του ταξιδιού. Οσο ζω, οι αναμνήσεις από αυτό το αντάμωμα δεν πρόκειται να ξεθωριάσουν».

Ο Κ. Καραμανλής αναχωρεί σήμερα το πρωί από τη Μελβούρνη για το Ντάργουιν, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αυστραλία και στη συνέχεια το μεσημέρι (τοπική ώρα) θα μεταβεί στο Ανόι του Βιετνάμ. Στην Αθήνα επιστρέφει τα μεσάνυχτα της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ