Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική άσκηση αναστατώνει τους κατοίκους του Λιτοχώρου

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας

Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι του Λιτοχώρου Πιερίας από τη νέα ΝΑΤΟική άσκηση που διεξάγεται τις μέρες αυτές στο πεδίο βολής Λιτοχώρου. Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Σημειώνουν: «Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Λιτοχώρου Πιερίας, γιατί, για ακόμη μια φορά, αισθάνονται ότι ο τόπος τους έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο. Αιτία η νέα άσκηση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή τους, με έδρα το στρατόπεδο "ΜΠΑΛΑΝΙΚΑ" στο Λιτόχωρο. Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες τους, όταν την περίοδο 1999-2000 και με απόφαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης, χρησιμοποιήθηκε λιμάνι της περιοχής για να περάσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα και να αιματοκυλήσουν τους λαούς της ενιαίας τότε Γιουγκοσλαβίας.

Η περίπτωση, μάλιστα, να χρησιμοποιούνται βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο πεδίο βολής, κάτι που φημολογείται ότι έγινε στο παρελθόν, με ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία τους, τους ανησυχεί πάρα πολύ. Είναι δίκαιη λοιπόν η αγανάκτηση των χιλιάδων κατοίκων και η απόφασή τους να κινητοποιηθούν, ώστε να απομακρυνθεί το πεδίο βολής που τους θέτει σε κίνδυνο και υποβαθμίζει ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να χτυπιέται και η τουριστική ανάπτυξη.

Υπεύθυνη είναι και η Αυτοδιοίκηση (Δήμος και Νομαρχία) που οφείλει να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και να διεκδικήσει μαζί τους την επίλυσή του.

Η κυβέρνηση, που ισχυρίζεται στα λόγια ότι επιδιώκει την ανάπτυξη της περιφέρειας, είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, που πάνω από τα συμφέροντα του λαού θέτει αυτά των ευρωΝΑΤΟικών δυνάμεων και σχεδιασμών και επειδή είναι δικαίωμα του λαού της περιοχής να ζει σε συνθήκες ασφαλείας

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Πότε θα απομακρυνθεί το πεδίο βολής Λιτοχώρου του Νομού Πιερίας;
  • Μέχρι την απομάκρυνσή του πώς θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής;
  • Αν θα γίνει έρευνα από αρμόδιους φορείς για τυχόν ύπαρξη απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ