Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μοχλός προώθησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες το Πορτογαλικό ΚΚ

Στο Πόρτο της Πορτογαλίας βρέθηκε χτες ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, όπου παραβρέθηκε σε σύσκεψη που διοργάνωσε το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΠΚΚ) για το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ», όπου συμμετείχαν ευρωβουλευτές και στελέχη του ΠΚΚ, εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων, πανεπιστημιακοί καθηγητές, οικονομολόγοι και εκπρόσωποι μαζικών κοινωνικών φορέων.

Στην παρέμβασή του εκ μέρους του Κόμματος, ο Γ. Τούσσας σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), έτσι όπως παρουσιάζεται στα νομοθετικά κείμενα της ΕΕ και όπως θεσμοθετήθηκε στη Συνθήκη των ΕΚ (άρθρο 104 σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος) στοχεύει στην "πρόληψη της εμφάνισης υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στη ζώνη ευρώ μετά την είσοδο στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ." Για τους εμπνευστές του ΣΣΑ, για την ΕΕ και την πλουτοκρατία σκοπός του συμφώνου ήταν δήθεν "η σταθερή σύγκλιση των οικονομιών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ".

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο νόμος της ανισόμετρης καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης επιβεβαιώνεται και στα πλαίσια της ΕΕ. Τεράστια κέρδη συσσωρεύονται στα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας, ενώ από την άλλη για την εργατική τάξη ανεργία, φτώχεια, γενικότερα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, αλλά και διεύρυνση του χάσματος μεταξύ εύπορων και φτωχών περιοχών και χωρών».

Θυμίζοντας την ιστορία του συγκεκριμένου Συμφώνου, σημείωσε ότι η πολιτική συμφωνία για το ΣΣΑ επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου το Δεκέμβρη του 1996 και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Αμστερνταμ τον Ιούνιο του 1997.

«Στη σημερινή συγκυρία, πρόσθεσε, το ΣΣΑ αποτελεί από τα κυριότερα εργαλεία προώθησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε ολόκληρο το επίπεδο της ΕΕ, με στόχο να κατακτήσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια την ισχυρότερη θέση στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό, μονοπωλιακό ανταγωνισμό.

Η Στρατηγική της Λισαβόνας αποτελεί συγκροτημένη και ολοκληρωμένη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να πετύχει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία μέσα από την αύξηση της έντασης και του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού και ανακατανομής του συσχετισμού δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο. Για την επίτευξη αυτών των στόχων συμπιέζεται στο κατώτερο επίπεδο η τιμή της εργατικής δύναμης».

Σε άλλο σημείο σημείωσε: «Η επίθεση της ΕΕ της πλουτοκρατίας ενάντια στην εργατική τάξη, γενικότερα στα λαϊκά στρώματα, συνδυάζεται με χυδαίο αντικομμουνισμό και αντιδραστικά -ανιστόρητα ιδεολογήματα της παγκοσμιοποίησης, της ταξικής συνεργασίας κ.ά. με στόχο τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.

Η υποταγή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων της CES/ETUC και των περιφερειακών οργανώσεων στα κράτη - μέλη της ΕΕ στη στρατηγική του κεφαλαίου επικαιροποιήθηκε πρόσφατα στο 11ο Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων CES/ETUC, που πραγματοποιήθηκε 21-24 Μάη 2007 στη Σεβίλλη, με την παρουσία εκπροσώπων της πλουτοκρατίας από την ένωση Ευρωπαίων βιομηχάνων "BUSINESSEUROPE" και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρωτοπόρα δράση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και των περιφερειακών της οργανώσεων σε διεθνή κλίμακα, στη χώρα μας με τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), αποτελούν την ελπίδα για την αναζωογόνηση του ταξικού εργατικού κινήματος, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων».

Καταλήγοντας, ο Γ. Τούσσας σημείωσε: «Το ΚΚΕ συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του για την ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, για τη Λαϊκή Εξουσία, τη Λαϊκή Οικονομία, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους το σύνολο του πλούτου που παράγουν και να τον αξιοποιήσουν για τη λαϊκή ευημερία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ