Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξωραϊσμός της αντιλαϊκής πολιτικής
  • Φρούδες ελπίδες προσπαθεί να δημιουργήσει ο Κ. Καραμανλής αξιοποιώντας τη λεγόμενη έξοδο της οικονομίας από την επιτήρηση των Βρυξελλών
  • Για «εκπαιδευτικά συστήματα» μίλησε στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά σε δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Τον αρνητικό για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων απολογισμό της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ επιχειρεί να συγκαλύψει, ανεπιτυχώς, με τις προεκλογικές περιοδείες και ομιλίες ο Κ. Καραμανλής, ενώ αναξιόπιστες και ανυπόληπτες είναι πλέον οι υποσχέσεις και οι «δεσμεύσεις» για «καλύτερες μέρες».

Φανερή είναι η επιδίωξη του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει την «έξοδο» της ελληνικής οικονομίας από την επιτήρηση της Κομισιόν, προκειμένου να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες ότι τάχα στο εξής «τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» και πως «υπάρχουν περιθώρια για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων». Σκόπιμα όμως οι υποσχέσεις του παραμένουν σε γενικόλογο επίπεδο, αποφεύγοντας επίμονα να δεσμευτεί για συγκεκριμένα «φιλολαϊκά» μέτρα, ακριβώς γιατί γνωρίζει ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα υλοποιηθεί το «δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων», που θα σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα εργασιακά δικαιώματα.

Στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την έξοδο από την επιτήρηση, πάνω στην οποία, όπως είπε, «θεμελιώνεται η μελλοντική μας πορεία: Οι νέες μεταρρυθμίσεις, οι πρωτοβουλίες μας για διάχυση της ανάπτυξης σ' ολόκληρη τη χώρα, οι δράσεις μας για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας». Αυτή τη φορά δε μίλησε για το «νέο εθνικό στόχο», τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς το 2010, προφανώς για να μη «θυμίσει» τη νέα επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα.

Το βράδυ, μιλώντας στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, επικαλέστηκε τους «υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» της ελληνικής οικονομίας ως απόδειξη για το μονόδρομο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης από τους πιο υψηλούς στην Ευρωζώνη (4,6% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου). Πετυχαίνει ανάπτυξη που δε βασίζεται στα ελλείμματα και τα χρέη. Δεν είναι κρατικοδίαιτη», υποστήριξε, ξεχνώντας να αναφέρει σε ποιους «πυλώνες» (ένταση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, λιτότητα, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κ.ά.) στηρίχτηκε αυτή η ανάπτυξη. Αυτό δεν τον εμπόδισε να ισχυριστεί ότι «είναι η πιο έγκυρη υπόδειξη να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, με συνέπεια και αποφασιστικότητα».

Απευθυνόμενος στους ΟΝΝΕΔίτες ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία, δίχως όμως να μιλήσει πουθενά για δημόσια δωρεάν Παιδεία. Αντίθετα, έκανε λόγο για «εκπαιδευτικά συστήματα», καθαγιάζοντας τη λειτουργία της ιδιωτικής παιδείας. «Ο δρόμος για ένα πιο δίκαιο μέλλον, ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο, περνά μέσα από τα εκπαιδευτικά συστήματα. Οφείλουμε, λοιπόν, να έχουμε Σύστημα Δημόσιας Παιδείας, ανοιχτό σε όλους», είπε χαρακτηριστικά. Για ακόμα μια φορά χρησιμοποίησε τα γνωστά σαθρά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την ψήφιση του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ («ενίσχυση αυτοτέλειας, αναβάθμιση πτυχίων, άτοκα φοιτητικά δάνεια, προστασία του ασύλου»!).

Βασικός άξονας της προεκλογικής καμπάνιας της κυβέρνησης, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, θα είναι ότι είναι «πιο αξιόπιστοι» διαχειριστές από τους «πράσινους» προκατόχους τους. Χτες συμπλήρωσε ότι η βαριά κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταδικάστηκε στις προηγούμενες εκλογές αλλά συνεχίζει να βαραίνει και σήμερα τις κινήσεις της κυβέρνησης και την εμποδίζει να εμφανίσει το «φιλολαϊκό πρόσωπό» της. «Αυτά (σ.σ. τα έργα του ΠΑΣΟΚ) εξακολουθούν να βαραίνουν την πορεία του τόπου! Τα χρέη είναι στην πλάτη ολόκληρης της κοινωνίας. Τα ελλείμματα αποδυναμώνουν το κοινωνικό κράτος», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ