Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σμίξαν τα χνάρια μας...

Μεγάλη εκδήλωση - αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο από την Κομματική Οργάνωση Αθήνας

«Πίσω από τα πράγματα κρύβομαι για να με βρείτε, / αν δε με βρείτε, θα βρείτε τα πράγματα. / Θ' αγγίξετε εκείνα που άγγιξε το χέρι μου. / Θα σμίξουν τα χνάρια των χεριών μας».

Κι έσμιξαν τα χνάρια των χεριών... Οπως και οι καρδιές μας, και οι φωνές μας, που ενώθηκαν στο δικό του «τραγούδι». Ο Γιάννης Ρίτσος, ο μονάκριβος σύντροφος ποιητής του αγώνα μας ήταν εκεί, ανάμεσά μας... Η φυσική, ανθρώπινη απουσία του δε μας τον έχει στερήσει. Είναι πάντα φωλιασμένος στις καρδιές μας, στις ανάγκες μας, στα οράματά μας. Το επιβεβαίωσε η χτεσινή μεγάλη εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, στο γήπεδο του Απόλλωνα, στη Ριζούπολη.

Ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, καλωσορίζοντας τον κόσμο στην εκδήλωση για τον Γιάννη Ρίτσο, είπε χαρακτηριστικά ότι «το έργο του ταξιδεύει ακόμα, αντέχει στο χρόνο, περιμένει να ανακαλυφθεί ξεπερνώντας κάθε προσπάθεια σιωπής που υπάρχει γύρω του. Θα συναντηθεί με τις νέες γενιές στα μονοπάτια του αγώνα, εκεί που δόθηκαν και δίνονται οι ωραιότερες μάχες για να επικρατήσει το δίκιο». Κεντρικό σύνθημα στο γήπεδο ήταν «η Τέχνη ανήκει στο λαό».

Μια βραδιά μνήμης και τιμής στον άνθρωπο που υπήρξε αξιοθαύμαστο παράδειγμα δημιουργού και ποιητή, σ' εκείνον που, δοσμένος από μικρός στην Αριστερά και στο ΚΚΕ, αφιέρωσε τη ζωή και την τέχνη του στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες και «γεύτηκε» πολύχρονες διώξεις. Και μαζί μια εκδήλωση ουσιαστικής πολιτιστικής παρέμβασης, μέσα στη φτήνια του κυριευμένου από την εμπορευματοποίηση πολιτιστικού μας τοπίου.


Η μουσικοθεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε - συναρπαστική «διαδρομή» στη δημιουργική και αγωνιστική πορεία του Γιάννη Ρίτσου, προβάλλοντας τις πηγές της έμπνευσής του, το μεγαλείο του έργου του, τις κορυφαίες στιγμές της μελοποιημένης του ποίησης. Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία από τον Κ. Καζάκο, και στη συνέχεια η Μ. Φαραντούρη ερμήνευσε αξέχαστα τραγούδια. Ακολούθησε μουσικοθεατρική παράσταση όπου συμμετείχαν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Κατερίνα Χιωτίνη και Αλεξία Γαβρίλη και συναυλία με το Λάκη Χαλκιά, το Γιάννη Λάρδη και την Αθηνά Δημητρακοπούλου - ένα «σεργιάνι» σε μελοποιημένα τραγούδια του από τους Μίκη Θεοδωράκη («Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Λιανοτράγουδα»), Χρήστο Λεοντή («Καπνισμένο Τσουκάλι»), Θάνο Μικρούτσικο («Καντάτα για τη Μακρόνησο»), Μάριο Τόκα («Πικραμένη μου γενιά»). Μουσική διεύθυνση - ενορχήστρωση Στέφανου Ψαραδάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ