Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτική τους αφήνει συντρίμμια

Στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων μίλησε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

Με προσοχή παρακολουθούν οι εργαζόμενοι την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Με προσοχή παρακολουθούν οι εργαζόμενοι την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Τη θέση του ΚΚΕ για δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα Λιπασματοβιομηχανίας, που θα στηρίζει την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού και του τόπου και θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων, παρουσίασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες το πρωί στους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που μήνες τώρα αγωνίζονται για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της επιχείρησης και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιχείρησης και ρύθμισης των χρεών της προς τις τράπεζες, αλλά και προς τη ΔΕΠΑ. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει επίσημα γνωστές.

Οι εργαζόμενοι επαγρυπνούν, διότι, όπως λένε, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Αν, δηλαδή, η εξυγίανση της επιχείρησης θα γίνει για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να χαθεί καμία θέση εργασίας για τους 750 που απασχολούνται στο εργοστάσιο και τους εκατοντάδες άλλους που δουλεύουν σε δορυφορικές επιχειρήσεις ή για να πουληθεί και να αλλάξει δραστηριότητα. Και ξεκαθάρισαν πως είναι έτοιμοι για διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα.

Οι εργαζόμενοι υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο χώρο όπου πραγματοποιούν τις Γενικές τους Συνελεύσεις. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι εκπρόσωποί τους, μέλη της διοίκησης του Σωματείου, αναγνώρισαν στο ΚΚΕ τον συνεπή και αταλάντευτο συμπαραστάτη στον αγώνα τους. Το Κόμμα που δε μασάει τα λόγια του και δεν τους χτυπάει την πλάτη υποκριτικά, δεν τους παραπλανά.


Ετσι ξεκάθαρα τους μίλησε και η Αλέκα Παπαρήγα. Κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει σχέδιο «σωτηρίας» για τη ΒΦΛ, σύμφωνα και με τα αιτήματα των εργαζομένων και όχι ένα σχέδιο που θα οδηγήσει σε κλείσιμο ή πώληση του εργοστασίου, σε εκατοντάδες απολύσεις.

Θύμα της πολιτικής τους και η ΒΦΛ

«Εκτιμάμε ότι δε χρειάζονται και πολλές αποδείξεις. Μόνο το παρελθόν, το παρόν και το άγνωστο ή κακό μέλλον που ετοιμάζεται για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων αρκεί για να ξεσκεπαστούν και να απογυμνωθούν τα συνθήματα περί ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, περί ελεύθερης οικονομίας και ελεύθερης αγοράς, περί ρυθμίσεων, εκσυγχρονισμών, περί ανανέωσης, περί της σημασίας του κοινωνικού διαλόγου και της κοινωνικής συναίνεσης. Η ΒΦΛ είναι θύμα αυτών των συνθημάτων και αυτής της πολιτικής, είναι θύμα βεβαίως της ΚΑΠ και όλων των μορφών αναθεώρησής της. Εχει άμεση σχέση με την αγροτική οικονομία και τις αρνητικές εξελίξεις για τη μικρομεσαία αγροτιά και τους μικροϊδιοκτήτες. Εχει άμεση σχέση με τη θάλασσα των εισαγωγών που γίνεται στην Ελλάδα και που είναι ένας παράγοντας που εκτοπίζει αγροτικά προϊόντα, άρα χτυπάει και τα λιπάσματα», ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα και τους κάλεσε να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα.

Πρόσθεσε πως «αποδεικνύεται ότι αυτό που λέγεται ανταγωνιστικότητα αφήνει γύρω της θύματα, φτώχεια, συντρίμμια. Και τα συντρίμμια δεν πλήττουν μόνο την εργατική τάξη, αλλά και όλα τα λαϊκά στρώματα».

Αναφερόμενη στην απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει σχέδιο εξυγίανσης για την επιχείρηση, σημείωσε πως προέκυψε κάτω από την πίεση των αγώνων τους. Ξεκαθάρισε όμως πως θα πρέπει να μην εφησυχάζουν, να μην πέσουν σε παγίδα και να δώσουν τον αγώνα ενωμένοι με τη φτωχομεσαία αγροτιά και όλο τον εργαζόμενο λαό του νομού.

«Εμείς έχουμε κάθε λόγο, γνωρίζοντας και τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ και τη γενικότερη γραμμή πλεύσης της, έχουμε κάθε δικαίωμα να επαγρυπνούμε, να έχουμε επιφυλάξεις έως και προκαταβολική γνώση του τι θα έρθει. Φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ένα σχέδιο που θα βάλει τη ΒΦΛ στην εντατική, να της κάνει διάφορα γιατροσόφια όπως έκαναν παλαιότερα για την "Ολυμπιακή" και για μια σειρά ΔΕΚΟ και μετά να πει δυστυχώς, η εγχείρηση πέτυχε, ο ασθενής απεβίωσε».

Ασυμφιλίωτη αντιπαράθεση με το κεφάλαιο

Δεσμεύτηκε όμως πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε να δοθεί έστω παράταση χρόνου στις εξελίξεις, για να μη χάσουν τη δουλιά τους. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έστω και για τις μικρότερες κατακτήσεις», είπε. Ξεκαθάρισε όμως πως δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. «Ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στην πλουτοκρατία και στους εργαζόμενους δεν υπάρχει. Ειρηνική συνύπαρξη και συμφιλίωση και διάλογος ανάμεσα στην καπιταλιστική εργοδοσία, τα μονοπώλια και τους εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξει, άρα και λύσεις που να συμφέρουν και τους δύο δεν μπορούν να υπάρξουν. Διεκδικούμε κάτι να χάσουν αυτοί για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι. Εμείς είμαστε με την πλευρά των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και σε αυτή τη βάση οικοδομούμε όλες τις επιμέρους και συγκεκριμένες προτάσεις μας για όλα τα μεγάλα προβλήματα και για τη γενική λύση την πολιτική που έχει ανάγκη ο τόπος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ