Σάββατο 9 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Υπερψήφισε τη «Συνθήκη του Προυμ»
  • «Πράσινο φως» για την εφαρμογή της συνθήκης που θεσπίζει το προληπτικό φακέλωμα (DNA, δακτυλικά αποτυπώματα) και ποινικοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση
  • Θ. Παφίλης: Οι λαοί πρέπει να καταδικάσουν αυτή την επικίνδυνη για τα ατομικά δικαιώματα συνθήκη

Την έκθεση του Πορτογάλου ευρωβουλευτή Φάουστο Κορέιρα - προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα - που αφορά στη Συνθήκη του Προυμ υπερψήφισε προχτές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την εφαρμογή της αντιδραστικής συνθήκης από τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η Σύμβαση του Προυμ, γνωστή και ως Σένγκεν ΙΙΙ, που εγκρίθηκε πρόσφατα από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε μαζικό φακέλωμα «υπόπτων» δημιουργώντας βάσεις δεδομένων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων, που θα είναι στη διάθεση των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ.

Μάλιστα, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε η Συνθήκη του Προυμ - την οποία υπέγραψαν αρχικά 7 κράτη-μέλη στις 27 του Μάη 2005 - να εφαρμοστεί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαών συνόδευσε την υπογραφή της συνθήκης με ανώδυνους «αστερίσκους», όπως ότι «η ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνεται μόνο όταν κρίνεται αναγκαίο από τις αρμόδιες αρχές και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για εγκληματική και τρομοκρατική ενέργεια».

Επίσης, ζητείται να απαγορευτεί η μεταφορά δεδομένων σε τρίτες χώρες ή σε διεθνή οργανισμό και υπογραμμίζεται ότι τα προσωπικά δεδομένα θα συλλέγονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η εθνική νομοθεσία των κρατών - μελών.

Ο Θανάσης Παφίλης

Η Σύμβαση του Προυμ προωθεί την παραπέρα ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, το προληπτικό φακέλωμα και την ένταση της προληπτικής καταστολής των λαϊκών κινημάτων. Οι λαοί πρέπει να καταδικάσουν αυτή την επικίνδυνη για τα ατομικά δικαιώματα Συνθήκη και να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην ένταση των αυταρχικών μέτρων και στη συνολική αντιδραστική πολιτική της ΕΕ, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, σχετικά με την ενσωμάτωση της Σύμβασης στο «κοινοτικό κεκτημένο».

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στη σχετική Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα ακόλουθα:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το "πράσινο φως" για την ένταξη των βασικότερων διατάξεων της Σύμβασης του Προυμ, γνωστής και ως Σένγκεν ΙΙΙ, στο ονομαζόμενο κοινοτικό κεκτημένο και στην εθνική νομοθεσία των κρατών-μελών και μάλιστα με απλουστευμένο τρόπο, χωρίς δηλαδή τις διαδικασίες υπογραφής και κύρωσης που απαιτούνται για τις διεθνείς συνθήκες.

Οι διατάξεις αυτές υποχρεώνουν τα κράτη-μέλη να δημιουργήσουν αρχεία DNA και επιτρέπουν στους κατασταλτικούς μηχανισμούς των κρατών-μελών τη συλλογή, αποθήκευση, επεξεργασία και αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν το DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα στοιχεία και πληροφορίες ακόμη και για πρόσωπα που θεωρείται ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι θα τελέσουν αξιόποινες πράξεις ή θα θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια! Ρητά προβλέπει ότι σκοπός της ανταλλαγής τέτοιων στοιχείων είναι η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης σε διεθνείς κινητοποιήσεις, ιδίως ενόψει των συνόδων κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Γι' αυτό δίνει το δικαίωμα κοινών επιχειρήσεων και πλήρεις εξουσίες, ακόμη και χρήσης όπλων, σε ξένες αστυνομικές αρχές.

Το ΚΚΕ έχει ήδη καταγγείλει την παραπέρα ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, το προληπτικό φακέλωμα και την ένταση της προληπτικής καταστολής των λαϊκών κινημάτων που προωθούν οι διατάξεις της Συνθήκης. Οι λαοί πρέπει να καταδικάσουν αυτή την επικίνδυνη για τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες Συνθήκη, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην ένταση των αυταρχικών μέτρων και συνολικά στην αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-11-21 00:00:00.0)
Στόχος οι λαϊκές κινητοποιήσεις (2008-02-01 00:00:00.0)
Αντιδραστικός μονόδρομος η ΕΕ (2007-06-26 00:00:00.0)
Ανταλλαγή ποινικών μητρώων (2007-06-14 00:00:00.0)
Αγώνας για λαϊκές ελευθερίες (2007-02-17 00:00:00.0)
Καθολικό φακέλωμα για «κάθε χρήση»... (2007-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ