Κυριακή 10 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΝΕΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ»
Μια μεγάλη απάτη

Το πρόγραμμα της ΕΕ «Νέοι Γεωργοί», όπως επισημάνθηκε, επιδιώκει μέσω της λεγόμενης ηλιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού να επιταχύνει τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια.

Κι αυτό διότι για να ενταχθεί ένας νέος αγρότης τίθενται προϋποθέσεις οι οποίες αποκλείουν τους φτωχούς. Συγκεκριμένα, για να ενταχθεί ένας νέος στο πρόγραμμα θα πρέπει μέσα σε μια πενταετία η εκμετάλλευσή του να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική. Αυτό σημαίνει ότι η εκμετάλλευση θα του παρέχει καθαρό γεωργικό εισόδημα μεγαλύτερο από 15.000 ευρώ και μέγεθος που να απασχολεί μια Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (1.750 ώρες το χρόνο). Πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να καλλιεργεί 125 στρέμματα καλαμποκιού, ή 100 στρέμματα βαμβακιού, ή 875 στρέμματα σταριού, ή 30 στρέμματα αμπελιού.

Η ΕΕ, δηλαδή, δεν αναζητά απλά ένα νεαρό αγρότη, θέλει να δημιουργήσει έναν καπιταλιστή νεαρής ηλικίας. Και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας με τη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες, αν είναι δυνατόν νέους σε ηλικία.

Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η ΠΑΣΥ - τονίστηκε - χρειάζεται να συνδέσουν την πάλη τους για ριζικότερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, μ' ένα διεκδικητικό πλαίσιο άμεσων αιτημάτων για τους νέους αγρότες, ανάμεσα στα οποία είναι:

  • Αλλαγή των προϋποθέσεων καταβολής των κοινοτικών και εθνικών κινήτρων για να έχουν πρόσβαση και οι φτωχοί αγρότες.
  • Χορήγηση δικαιωμάτων σε ικανοποιητικό ύψος και σύστημα τιμών και επιδοτήσεων που θα εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Ατοκα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας και χαμηλότοκα για τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ