Κυριακή 10 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο μεγάλος εμπαιγμός των αγροτών

«Ο κόσμος που ξεχάστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος που προκλήθηκε πιο πολύ είναι οι αγρότες μας. Οι μνήμες είναι νωπές. Οι συνέπειες είναι ορατές. Το αγροτικό εισόδημα παραμένει στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Περίπου 20 χιλιάδες αγρότες εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τα χωριά τους. Η ύπαιθρος ερημώνει. Η αλήθεια είναι (και δεν την έκρυβαν) ότι είκοσι χρόνια έβλεπαν τον αγροτικό τομέα σαν χαμένη υπόθεση. Τώρα προσποιούνται. Τώρα νομίζουν ότι μπορούν να υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου» (Κ. Καραμανλής, στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στη Λάρισα στις 3 Μάρτη 2004).

Τα λόγια του πρωθυπουργού, τρία μόλις 24ωρα πριν από τις εκλογές στις 7 Μάρτη, περιέγραφαν, με παραστατικό τρόπο, την κατάσταση των αγροτών και τις καταστροφικές συνέπειες από την πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το κακό για τον πρωθυπουργό είναι ότι ισχύουν στο ακέραιο μετά από τρία χρόνια γαλάζιας διακυβέρνησης. Τα προβλήματα έχουν μάλιστα επιδεινωθεί.

Θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια να περίμεναν οι φτωχοί αγρότες από τον πρωθυπουργό στη σημερινή επίσκεψή του στη Λάρισα - την πρώτη μετά από τρία και πλέον χρόνια κυβερνητικής θητείας -είτε να παραδεχτεί την παραπάνω κατάσταση είτε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος και τη χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών.

Αντίθετα, ο Κ. Καραμανλής αφ' ενός θα ισχυριστεί ξεδιάντροπα ότι η κυβέρνηση «τηρεί τις δεσμεύσεις της»(!) και αφ' ετέρου θα πουλήσει ξανά φύκια για μεταξωτές κορδέλες προκειμένου να υφαρπάξει ξανά την ψήφο των αγροτών. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει έτοιμες μερικές άθλιες παροχές για τις αγροτικές συντάξεις (θα φτάσουν τα 1.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι συνταξιούχων ...το 2012).

Πολύτιμοι συνεργάτες στην επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές, που όπως κάθε φορά πλειοδοτούν σε φραστικούς λεονταρισμούς ότι τάχα «θα τα πούνε έξω από τα δόντια» στον πρωθυπουργό, ενώ στην πραγματικότητα θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις αντιαγροτικές επιλογές, όπως έκαναν με συνέπεια και τα τρία τελευταία χρόνια.

Οι φτωχοί αγρότες, όμως, που βουλιάζουν στα χρέη και τη φτώχεια και εξωθούνται σε βίαιη προλεταριοποίηση στις μεγάλες και απάνθρωπες μεγαλουπόλεις, έχουν μυριάδες λόγους να γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να στραφούν με εμπιστοσύνη στο κόμμα που πάντα στεκόταν με όλες τις δυνάμεις του στο πλευρό τους, το ΚΚΕ.

Ενας εξ αυτών των λόγων είναι και οι προεκλογικές «υποσχέσεις» από τον Κ. Καραμανλή, που ήταν - και αποδείχτηκαν στην πράξη - μια συνειδητή προσπάθεια εμπαιγμού των αγροτών και υφαρπαγής της ψήφου των.

Αξίζει να φρεσκάρουν στη μνήμη τους οι ξωμάχοι της υπαίθρου για να θυμηθούν τι έλεγε προεκλογικά ο νυν πρωθυπουργός. Κατ' αρχήν τη δημαγωγική κριτική που ασκούσε στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η δική του κυβέρνηση θα τα αλλάξει όλα: Ιδού μια «γεύση» από το ανελέητο σφυροκόπημα του Κ. Καραμανλή στην ίδια ομιλία στην πλατεία της Λάρισας:

-- «Ξέχασαν (σ.σ. οι τότε "πράσινοι" κυβερνώντες) ότι στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας (σ.σ. α΄ εξάμηνο 2003) άφησαν εκτός διαπραγμάτευσης τα μεσογειακά προϊόντα, το βαμβάκι, το λάδι, το καπνό, τα φρούτα, τα λαχανικά;».

-- «Ξέχασαν ότι αυτοί είναι που δεν εξασφάλισαν το εισόδημα των καλλιεργητών καπνού και τη συνέχιση της καλλιέργειας στο μέλλον;».

-- «Ξέχασαν ότι με την πολιτική τους μειώθηκαν αδικαιολόγητα οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με βαμβάκι; Ξέχασαν ότι μπαίνουν περιορισμοί στη βαμβακοκαλλιέργεια που δημιουργούν ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα;».

Και ακόμα:

-- «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξέχασε ότι στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (τον περασμένο Φεβρουάριο) υπό τη δική του προεδρία και τη δική του υπογραφή υιοθετήθηκαν εξαιρετικά δυσμενείς θέσεις για τα αγροτικά προϊόντα;».

-- «Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να είναι ευχάριστοι στους ξένους και όχι χρήσιμοι στους Ελληνες. Τώρα φοβήθηκαν την οργή των αγροτών. Τώρα προσπαθούν να τους εξαπατήσουν».

Τα ερωτήματα είναι εύλογα και αμείλικτα: Τα παραπάνω προβλήματα δεν παραμένουν άλυτα και μάλιστα οξύνονται; Τι διαφορετικό έκανε η ΝΔ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;

Ψεύτικες υποσχέσεις και δεσμεύσεις

Εκτός από τις δημαγωγικές διαπιστώσεις και τις ανέξοδες καταγγελίες, ο Κ. Καραμανλής είχε προχωρήσει και σε σειρά δεσμεύσεων και υποσχέσεων, προκειμένου να ενισχύσει την ψηφοθηρική ικανότητα του κόμματός του. Με τις προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες προσπάθησε ταυτόχρονα να αποκρύψει την ουσία της «νέας επιθετικής αγροτικής πολιτικής», δηλαδή της πιστής εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και την παράδοση των αγροτών στα μεγαθήρια του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, υποσχέθηκε:

«Οριστική λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια», «γεωπόνους και τεχνικούς συμβούλους δίπλα στον παραγωγό, τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο», «μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής με κύρια αναφορά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο ΦΠΑ αγροτικών μηχανημάτων, στο φόρο μεταβίβασης της αγροτικής γης», «αποζημιώσεις σε ένα τρίμηνο και σε περίπτωση καθυστέρησης να καταβάλλονται έντοκα».

Δεν έλειπαν βέβαια και οι προσωπικές δεσμεύσεις: «Οι Ελληνες αγρότες δε θα μείνουν, ποτέ ξανά, χωρίς ισχυρή φωνή στα κέντρα λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Δεσμεύομαι να είμαι προσωπικά παρών στις μεγάλες διαπραγματεύσεις για τα προϊόντα μας». Γενικότερα, σε κάθε ευκαιρία ο Κ. Καραμανλής διακήρυσσε ότι θεωρούσε το αγροτικό «εθνικό θέμα» και ζήτημα πρώτης προτεραιότητας «να παραμείνουν οι αγρότες στον τόπο τους»...

Κι όμως είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός δε θα διστάσει να επαναλάβει αυτό που είπε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη: «Ο,τι είπαμε εφαρμόζεται. Ο,τι δεσμευτήκαμε γίνεται πράξη. Ο λόγος που δίνουμε στους πολίτες έχει απτό, χειροπιαστό, αντίκρισμα». Λέει τη μισή αλήθεια. Πράγματι, εφάρμοσε και με το παραπάνω τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην πλουτοκρατία. Αντίθετα, ενέπαιξε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και αντί για «ευημερία» έσπρωξε περισσότερους στη φτώχεια και την ανέχεια.

Ειδικά για τους αγρότες, ελάχιστα αυτιά (πρέπει να) είναι πλέον ανοιχτά. Δυστυχώς, χρειάστηκε να πληρώσουν ακόμα μια φορά για να μάθουν οι φτωχοί αγρότες που εγκλωβίστηκαν μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι καιρός για ένα ηχηρό χαστούκι σε αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα και το βιος τους...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ