Παρασκευή 15 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Τρεις δεκαετίες αντιδασικής πολιτικής

Η προσεκτική μελέτη ολόκληρου του νομικού πλαισίου που συνδιαμορφώνεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από τα τέλη της δεκαετίας του '70 μέχρι σήμερα, δείχνει ξεκάθαρα ότι και τα δύο αυτά κόμματα αντιμετωπίζουν τις δασικές εκτάσεις και τα δάση της χώρας και συνολικά το φυσικό περιβάλλον ως πεδίο αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού. Κωδικοποιώντας ορισμένα από τα πιο τρανταχτά «νομικά τεχνάσματα» του δικομματισμού, διαπιστώνουμε ότι η «επιχείρηση - λεηλασία» των δασικών εκτάσεων προχωρά συντονισμένα και βήμα το βήμα, ανεξάρτητα από τις «πρασινογάλαζες» κυβερνητικές εναλλαγές. Ειδικότερα, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε:

  • Το Νόμο 998/1979 (κυβέρνηση ΝΔ), μέσω του οποίου επιχειρήθηκε να χαρακτηριστούν «χορτολιβαδικά» 25 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων και έτσι να αποδεσμευτούν από τη «δασική προστασία». Ο νόμος αυτός χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματικός.
  • Ο Νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα.
  • Το 2001 με τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 24 που προώθησε το ΠΑΣΟΚ άλλαξε ο ορισμός του δάσους και των δασικών εκτάσεων. Δόθηκε το δικαίωμα να νομιμοποιηθούν όλοι οι οικισμοί και οι εκτός σχεδίου παράνομες οικοδομήσεις, παρέχεται το δικαίωμα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να χτίσουν ή να νομιμοποιήσουν όσα έχουν χτίσει μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις.
  • Με το Νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ) και ο οποίος συντάχτηκε κατ' επιταγήν της συνταγματικής αυτής αναθεώρησης του άρθρου 24, οδηγούνται, όπως υπολογίζουν οι δασολόγοι, σε αποχαρακτηρισμό εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Με τη νέα αναθεώρηση του άρθρου 24, σε συνδυασμό με το άρθρο 117, του Συντάγματος, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, γενικεύεται και διευκολύνεται ο αποχαρακτηρισμός δασών και δασικών εκτάσεων.

Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ