Παρασκευή 15 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΦΙΑ
Διεθνής Διάσκεψη για τον Δημητρώφ

Τη βδομάδα που πέρασε γιορτάστηκαν στη Σόφια με επισημότητα και προβολή από τον Τύπο και ορισμένα ΜΜΕ τα 125 χρόνια από τη γέννηση του Γκεόργκι Δημητρώφ. Για το γιορτασμό είχε εκλεγεί Εθνική Επιτροπή Πρωτοβουλίας αποτελούμενη από εκπροσώπους της Αντιφασιστικής Ενωσης, του Διεθνούς Ιδρύματος «Γκ. Δημητρώφ», των ΚΚ Βουλγαρίας και κοινωνικών οργανώσεων καθώς και παράγοντες της επιστήμης και του πολιτισμού. Με πρόεδρο τη βουλευτή Ατανάσκα Τένεβα και άμεσους συνεργάτες τον Τσαβντάρ Στόιμενοφ, πρόεδρο της Ενωσης Αντιφασιστών Βουλγαρίας, και τον Πάβελ Πίσαρεβ, πρόεδρο του διεθνούς Ιδρύματος «Γκ. Δημητρώφ». Η σύνθεση της επιτροπής γιορτασμού αποτελείται από 42 ονόματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στο πρόγραμμα σειράς εκδηλώσεων με ημερομηνία 18/5 η επιτροπή τονίζει:

«Το ιωβηλαίο του Γκ. Δημητρώφ αφορά όχι μόνο έναν από τους γνωστούς ηγέτες του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος αλλά και τον κρατικό παράγοντα και τον πρωτοϊδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας».

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων κατείχε η Διεθνής Διάσκεψη με θέμα «Ο Γκ. Δημητρώφ και ο σύγχρονος κόσμος», που οργανώθηκε με επιμέλεια και πραγματοποιήθηκε στις 8 του Ιούνη στη μεγάλη αίθουσα του Εθνικού Μουσείου Πολιτισμού.

Η Διάσκεψη άρχισε στις 10 το πρωί με σύντομη εισήγηση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και έκλεισε στις 5 μ.μ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι αντιφασιστικών οργανώσεων και Κομμουνιστικών Κομμάτων από 30 χώρες περίπου, της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής. Μίλησαν σχεδόν όλοι. Και πραγματικά η συμβολή τους στην προβολή του Δημητρώφ και στην προσφορά του στο κίνημα, στη διεθνή εργατική τάξη, στον αντιφασιστικό αγώνα και στο σοσιαλισμό, πρέπει να ήταν σημαντική περισσότερο από άλλη φορά. Οι ομιλίες που έγιναν μπορεί και πρέπει να δημοσιευτούν και να αξιοποιηθούν γενικότερα.

Στη Διάσκεψη από την Ελλάδα συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Φακιρίδη, ο οποίος μετέφερε το θερμό χαιρετισμό του Κόμματος και μίλησε πάνω στο θέμα. Συμμετείχε επίσης και μίλησε ο Γιώργης Μωραΐτης, πρόεδρος της ΠΟΑΟ και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Γκ. Δημητρώφ», ο οποίος έκανε και την πρόταση να οικοδομηθεί ξανά το Μαυσωλείο του Δημητρώφ στον τόπο που ήταν και ανατινάχτηκε. Και ομόφωνα η Διάσκεψη την ενέκρινε (έγινε και θέμα στον Τύπο και στα ΜΜΕ).

Από την Κύπρο στη Διάσκεψη συμμετείχε και μετέφερε το χαιρετισμό του κυπριακού λαού ο Γ. Κολοκασίδης, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ. Διερμηνέας ήταν η Ηλέκτρα Μέλου, που βοήθησε φιλότιμα με όλες της τις δυνάμεις. Μεταξύ εκπροσώπων άλλων πρεσβειών παρακολούθησε τη Διάσκεψη και ο ακόλουθος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας.

Στις 9 του Ιούνη οι μετέχοντες στη Διάσκεψη επισκέφτηκαν το σπίτι του Δημητρώφ, το οποίο επιγράφεται ως μουσείο, είναι όμως ετοιμόρροπο και ουδείς εκ των κυβερνώντων ενδιαφέρεται να σωθεί. Επίσης, επισκέφτηκαν και το μνημείο, μέσα στο δασώδες πάρκο, των πεσόντων επαναστατών και λαϊκών αγωνιστών, που έστησε μεγαλόπρεπο και αγέρωχο το σοσιαλιστικό κράτος. Και ουδείς, ευτυχώς, τόλμησε μέχρι τώρα να το γκρεμίσει. Οι αντιπροσωπείες κατέθεσαν κόκκινα γαρίφαλα.

Ακόμη, έγινε επίσκεψη στον τάφο του Δημητρώφ στο νεκροταφείο. Απηύθυναν από καρδιάς με συγκίνηση και περηφάνια λίγα λόγια και κατέθεσαν ένα μπουκέτο με λουλούδια. Οπως είπε ο σ. Τσαβντάρ, όταν γκρέμισαν το Μαυσωλείο και τον μετέφεραν στο νεκροταφείο ένα εκατομμύριο κόσμος τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία.

Τέλος, μεγάλη τιμή για όλες τις αντιπροσωπείες ήταν η συμμετοχή στην πορεία ειρήνης ενάντια στον Μπους, που θα επισκεπτόταν τη Σόφια την Κυριακή 10/6. Με κάλεσμα των υπευθύνων της διοργάνωσης, ο Γ. Μωραΐτης απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στη συγκέντρωση μπροστά στο Εθνικό Θέατρο.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ