Παρασκευή 15 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι στόχοι πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους στόχους πάλης που προβάλλει το Κόμμα, σημειώνοντας: «Παλεύουμε για Παιδεία και Ερευνα στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που θα ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης και θα συμβάλλουν στην απαλλαγή της ανθρώπινης ζωής από το μόχθο, τη στέρηση και την αμάθεια, αντί να χρησιμοποιούνται για τη διαιώνιση της κοινωνικής αδικίας και της εκμετάλλευσης, υλικής και πνευματικής. Γι' αυτό διεκδικούμε:

Την κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν στόχο να προσαρμόσουν την εκπαίδευση στις "νέες", απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ζωής και να χειραγωγήσουν τους νέους ανθρώπους.

Τη διεύρυνση της βασικής - γενικής εκπαίδευσης ως τα 18 χρόνια, με σκοπό την ολόπλευρη διαμόρφωση της προσωπικότητας και την αρμονική ανάπτυξη των ικανοτήτων κάθε νέου, πριν από οποιαδήποτε επαγγελματική επιλογή ή ειδίκευση, μέσα από Ενιαίο Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, συνέχεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Σχολείο κοινό για όλους τους νέους, με ενιαίο πρόγραμμα, ενιαία - σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε αντίθεση με την πολιτική που κατηγοριοποιεί τις σχολικές μονάδες και διογκώνει τους μορφωτικούς φραγμούς διαιρώντας τους μαθητές σε "επιδεκτικούς" και "ανεπίδεκτους μαθήσεως".

Σχολείο που θα εξασφαλίζει τη δωρεάν παροχή σε όμοιες συνθήκες της απαραίτητης για όλους μόρφωσης, πράγμα που σημαίνει ιδιαίτερα μέτρα για τα παιδιά των μεταναστών και των μειονοτήτων (διαχωρισμό θρησκείας και εκπαίδευσης, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας και της ιστορίας τους, αντιμετώπιση οξυμένων οικονομικών προβλημάτων της οικογένειας).

Ταυτόχρονα παλεύουμε για την απεξάρτηση του προγράμματος και των εξετάσεων από το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, για να πάψει το σχολείο να λειτουργεί σαν φροντιστήριο και να ενισχυθεί ο μορφωτικός του ρόλος.

Σχολείο που θα ολοκληρώνει την εργασία του, χωρίς να χρειάζεται κανένα φροντιστήριο, εξασφαλίζοντας κάθε αναγκαίο στην εποχή μας εφόδιο, (όπως την επαρκή εκμάθηση των ξένων γλωσσών και τη χορήγηση τίτλου γλωσσομάθειας σε μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα) και πάνω απ' όλα βοηθώντας το παιδί και τον έφηβο να ζήσουν με βάση τις ανάγκες της ηλικίας τους.

Την καθιέρωση συστήματος δημόσιων και δωρεάν "μεταλυκειακών" επαγγελματικών σχολών, για να εξασφαλίζεται ουσιαστική επαγγελματική μόρφωση. Κατάργηση των ΙΕΚ, ΚΕΚ και άλλων ιδρυμάτων εφήμερης και πρόχειρης "κατάρτισης", που μόνη τους αποστολή είναι να μοιράζουν ψευδαισθήσεις επαγγελματικής αποκατάστασης στους χιλιάδες άνεργους νέους.

Την αναδιαμόρφωση μιας αληθινά Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης με ισότιμα ιδρύματα, τμήματα και σχολές, που θα συνεργάζονται - αντί να ανταγωνίζονται - για να εξασφαλίζουν υψηλού επιπέδου επιστημονική μόρφωση στους αποφοίτους τους και για να αναπτύσσουν την επιστήμη με κριτήριο τη γενική πρόοδο και ευημερία και όχι τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας στα χέρια των λίγων.

Ενιαίες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, ώστε οι πρώτες να παρέχουν πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στα αντίστοιχα επιστημονικά αντικείμενα, οι δεύτερες να οδηγούν σε παραγωγή νέας γνώσης και να ολοκληρώνονται με την απονομή διδακτορικού διπλώματος.

Κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στο επάγγελμα με την απόκτηση του πτυχίου και κατάργηση κάθε φορέα διαπίστευσης της επαγγελματικής ικανότητας.

Ακύρωση κάθε μέτρου που οδηγεί σε ανταποδοτική - επιχειρηματική λειτουργία τα σχολεία και τα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Καμία αύξηση των δημοτικών τελών για τη λειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, κανένας ιδιώτης χορηγός στην εκπαίδευση.

Κατάργηση των κάθε λογής ιδιωτικών "πανεπιστημίων", ακύρωση κάθε μέτρου για την αναγνώριση και διεύρυνσή τους, καθώς και των μορφών επιχειρηματικής λειτουργίας των κρατικών.

Εξασφάλιση δωρεάν συγγραμμάτων, σίτισης και στέγασης όλων των φοιτητών, κατάργηση όλων των διδάκτρων. Παροχή υποτροφιών σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Την κατοχύρωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στην εκπαίδευση με κατάργηση όλων των αυταρχικών, κατασταλτικών μέτρων και ρυθμίσεων που ακυρώνουν τις συλλογικές διαδικασίες και εμποδίζουν την ελευθερία της σκέψης και δράσης στην εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ