Παρασκευή 15 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΠΣΕ
Μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και αντιιμπεριαλιστικής δράσης

Μήνυμα ειρήνης, αντιιμπεριαλιστικής δράσης και αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στη «νέα τάξη», στους λαούς που βιώνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, εκπέμπει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης από τις Βρυξέλλες, από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, όπου χτες πραγματοποιήθηκε η Περιφερειακή Σύνοδος Ευρώπης του ΠΣΕ, ενώ σήμερα συνέρχεται η Γραμματεία του ΠΣΕ. Τόσο η Περιφερειακή Σύνοδος όσο και η Γραμματεία του ΠΣΕ διεξάγονται στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν πρωτοβουλίας και με την υποστήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Η συγκεκριμένη Περιφερειακή Σύνοδος του ΠΣΕ σηματοδοτεί μια νέα φάση διεύρυνσης της απήχησης και της αποδοχής του, πράγμα που καταγράφεται και με τις νέες συμμετοχές κινημάτων ειρήνης από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Την αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ αποτελούν ο Θ. Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ του ΠΣΕ, Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, Γ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και Η. Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και του ΠΣΕ.

Η Βέρα Νικολαΐδου, παρουσιάζοντας την εισήγηση της ΕΕΔΥΕ, τόνισε ότι οι εργασίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΣΕ αποτελούν σταθμό στην ανάπτυξη, το συντονισμό και τη δράση του φιλειρηνικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, μπροστά στην αχαλίνωτη επιθετικότητα που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. «Δείχνει, σημείωσε, τα σημαντικά αποτελέσματα της προσπάθειας της Γραμματείας του ΠΣΕ να ανασυγκροτήσει μια σειρά οργανώσεις και φιλειρηνικά κινήματα και να κάνει τη δράση του πιο μαζική, δυνατή και αποτελεσματική». Και πρόσθεσε: «Στην Ευρώπη η ΕΕ στρατιωτικοποιείται με γρήγορους ρυθμούς για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από την παγκόσμια ιμπεριαλιστική λεία».

Αναφερόμενη στους στόχους της ΕΕΔΥΕ για το επόμενο διάστημα, τόνισε: «Το αμέσως επόμενο διάστημα, με γνώμονα τις αποφάσεις του συνεδρίου μας, τις κατευθύνσεις του ΠΣΕ, αλλά και παίρνοντας υπόψη τις προτάσεις και τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης, συνεχίζουμε αποφασιστικά τη δράση, μα και τον αγώνα μας για τα ζητήματα που απασχολούν το κίνημά μας και τα οποία βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της διεθνούς επικαιρότητας».

Ακόμα παρουσίασε την πρωτοβουλία - πρόταση της ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου για τη σύγκληση διεθνούς συνάντησης φιλειρηνικών κινημάτων της περιοχής, «προκειμένου να συντονίσουμε τη δράση μας και να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών».

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης που πήραν το λόγο μετέφεραν από τις χώρες τους ένα κλίμα ανάπτυξης των αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων, με κοινό παρονομαστή την αντίθεση στη στρατιωτικοποίηση που παρατηρείται στην Ευρώπη και στις δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή η στρατιωτικοποίηση εκφράζεται με τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, με την προώθηση του αμερικανικού συστήματος «αντιπυραυλικής προστασίας», με τη διαρκή διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη δημιουργία του ευρωστρατού. Κοινή διαπίστωση ότι όλο και περισσότερο πλέον ξεκαθαρίζει το τοπίο και μειώνονται τα περιθώρια για αυταπάτες σε σχέση με το πού οδηγούν τα πράγματα οι ιμπεριαλιστές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο νέα κινήματα αναζητούν τη θέση τους στο ΠΣΕ, εκφράζοντας την ανάγκη για διεθνή συντονισμό του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Αυτό καταγράφεται με τις πρώτες συμμετοχές σε διαδικασίες του ΠΣΕ κινημάτων από τη Σερβία, Πολωνία, την Τσεχία, τη Γεωργία την Ισπανία και αλλού.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, από το Φόρουμ του Βελιγραδίου για Ειρήνη, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας επί Μιλόσεβιτς, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνέπειες που έχει στη χώρα του και ευρύτερα ο πόλεμος του ΝΑΤΟ. Οπως ο ίδιος παρατήρησε, σήμερα, 8 χρόνια μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, έχουν δημιουργηθεί στα Βαλκάνια 15 νέες αμερικανικές βάσεις, εκτός αυτών που ήδη λειτουργούσαν σε Ελλάδα και Τουρκία, που όλες αυτές σχηματίζουν μια αλυσίδα από τη Βαλτική μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, γύρω από την οποία φτιάχτηκαν κράτη - μαριονέτες. Παρατήρησε ακόμα ότι παράλληλα με την ανάπτυξη των πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι εθνικοί στρατοί μειώνονται και αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις προς ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Τ. Πφλίγκερ, που τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται το Ευρωκοινοβούλιο είναι οι πραγματικοί αριστεροί και κατήγγειλε την πλειοψηφία της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Ευρωβουλής που τάσσεται υπέρ της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, ενώ επισήμανε ότι η ΕΕ ακολουθεί κατά πόδας τις ΗΠΑ και αποτελεί τη δεύτερη στη σειρά ιμπεριαλιστική δύναμη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ