Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες

Ο «Ρ» ενημερώνει σήμερα τους αναγνώστες του για το τι ακριβώς θα ισχύσει για τους ετεροδημότες στις επόμενες βουλευτικές εκλογές:

1) Οσοι ετεροδημότες έχουν ήδη εγγραφεί, από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ή και μεταγενέστερα, στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών του Ν. 3146/2003, θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ως ετεροδημότες, δηλαδή υποχρεωτικά και αποκλειστικά στον τόπο διαμονής τους. Θα ψηφίσουν, όμως, τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.

Π.χ., ο εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της Καρδίτσας που διαμένει στην Αθήνα, θα ψηφίσει μεν στην Αθήνα ως ετεροδημότης, αλλά τους υποψηφίους της Καρδίτσας.

2) Οσοι θέλουν για πρώτη φορά να εγγραφούν στους σχετικούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους (δηλαδή ως ετεροδημότες), μπορούν να υποβάλουν σχετική έντυπη αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στον δήμαρχο της περιφέρειας διαμονής τους, καθώς η διαδικασία αυτή συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

3) Ακόμα, όσοι είναι γραμμένοι στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και θέλουν να διαγραφούν από αυτούς και να ψηφίσουν στην εκλογική περιφέρεια, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, μπορούν επίσης να υποβάλουν σχετική έντυπη - αίτηση - υπεύθυνη δήλωση στον δήμαρχο της περιφέρειας διαμονής τους.

4) Και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις, αν οι αιτήσεις υποβληθούν μέχρι το τέλος Ιούνη 2007 και οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβρη, θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, με βάση τη θέληση που θα έχουν εκφράσει στις σχετικές έντυπες αιτήσεις - υπεύθυνες δηλώσεις. Αν όμως οι εκλογές γίνουν νωρίτερα, θα ψηφίσουν εκεί όπου ψήφισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

5) Η σχετική έντυπη - υπεύθυνη δήλωση περιλαμβάνει τα εξής:

Α) Τον ειδικό εκλογικό αριθμό (που συμπληρώνεται από τον οικείο ΟΤΑ).

Β) Το επώνυμο.

Γ) Το όνομα.

Δ) Το όνομα του πατέρα.

Ε) Το όνομα της μητέρας.

ΣΤ) Το όνομα συζύγου και το γένος (εφόσον πρόκειται για έγγαμη γυναίκα που φέρει το επώνυμο του συζύγου).

Ζ) Την ημερομηνία και το έτος γέννησης.

Η) Το νομό, δήμο ή κοινότητα και το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Θ) Την πλήρη διεύθυνση διαμονής (νομός, δήμος ή κοινότητα, οδός και αριθμός), καθώς και τον αριθμό του τηλεφώνου τους.

Στην αίτηση πρέπει, επίσης, να αναφέρεται ότι ο αιτών δεν έχει στερηθεί το εκλογικό του δικαίωμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ