Κυριακή 17 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
MEGA: Αντικομμουνιστική εμπροσθοφυλακή

Μόλις το ΚΚΕ κατήγγειλε το ρόλο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην υπερπροβολή του ΛΑ.Ο.Σ από τα κανάλια, αμέσως το MEGA άρχισε να προσκαλεί εκπροσώπους του ΚΚΕ στα δελτία ειδήσεων, κάτι που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε «ξεχάσει». Μετά από αυτό ήταν επόμενο το ΚΚΕ να αντιδράσει και να απορρίψει τις προσκλήσεις για την παρουσία εκπροσώπων του στα βραδινά δελτία.

Αραγε είναι το MEGA το μόνο κανάλι που έχει αποκλείσει το ΚΚΕ; Οχι βεβαίως. Αρκεί να δει κανείς τα μηνιαία στοιχεία του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, τα οποία αποδεικνύουν ότι το ίδιο γίνεται και από τα υπόλοιπα κανάλια, ενώ είναι κραυγαλέα η ανισότητα μεταχείρισης που έχει το ΚΚΕ και από τα κρατικά Μέσα, αν και σε λίγο μικρότερο βαθμό. Ομως το MEGA συνιστά μια ακόμη πιο ειδική περίπτωση, όπως θα εξηγηθεί στη συνέχεια.

Δεν έχουμε αυταπάτες ως προς τον πολιτικό ρόλο των καναλιών και των άλλων Μέσων, έντυπων και ηλεκτρονικών. Και γνωρίζουμε ότι δεν είναι δυνατό τα πράγματα να ήταν ή να γίνουν διαφορετικά. Αλλά αυτό δε μας αφαιρεί το δικαίωμα να διεκδικούμε τη στοιχειώδη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού με τις θέσεις του ΚΚΕ.

Και βέβαια, μην τολμήσει κανείς να τους κάνει κριτική! Δεν τον ξεπλένει ούτε ο Νιαγάρας... Αυτοί βρίσκονται υπεράνω κριτικής! Είναι... αντικειμενικοί, πλουραλιστές, ανεξάρτητοι από εντολές και δεσμεύσεις και άλλα ηχηρά παρόμοια...

Μόλις η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άσκησε κριτική στα δελτία ειδήσεων (ο Κύριος να τα κάνει δελτία ειδήσεων), ο Πρετεντέρης εξανέστη! Δήλωσε περήφανος για το δελτίο του MEGA, και γενικώς, και ξέσπασε κατά της Αλέκας Παπαρήγα, με το στομφώδες «ας μας πει για την τηλεόραση των σοσιαλιστικών κρατών»!

«Ξεχνάει» ότι εκείνες οι τηλεοράσεις, όση κριτική κι αν ασκήσει κανείς, μόρφωναν τον κόσμο, ενώ οι εδώ, οι του «ελεύθερου κόσμου», τον αποβλακώνουν με όλη τη σαβούρα που εκπέμπουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Και βέβαια αυτά τα Μέσα, δεν έκρυβαν - το αντίθετο - τον πολιτικό και ιδεολογικό ρόλο τους. Εδώ τον κρύβουν, επιμελώς και αγωνιωδώς. Η υποκρισία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Και ακούς προκλητικά, από δημοσιογράφους των εκατομμυρίων, να πετροβολούν το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα που ζητάνε 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, διότι, όπως λένε οι χρυσοπληρωμένοι, η οικονομία δεν αντέχει!! Their master's voice! (του κυρίου τους η φωνή).

Σε τι συνίσταται ο ιδιαίτερος ρόλος του MEGA; Στο γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επίθεσης κατά του ΚΚΕ. Με όλα τα μέσα. Ορισμένα παραδείγματα:

1. Απόλυτη υιοθέτηση του ΠΑΣΟΚικού ψεύδους ότι το ΚΚΕ κάνει επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και όχι στη ΝΔ! Ο Πρετεντέρης, η Στάη, ο Μ. Καψής και η παρουσιάστρια του δελτίου Ολγα Τρέμη αναλαμβάνουν να το «τεκμηριώσουν»! Ολοι όσοι παρακολουθούν τακτικά το δελτίο τους, το έχουν διαπιστώσει. Η τοποθέτηση βέβαια γίνεται αληθοφανής, αφού αποφεύγουν συστηματικά να αναφερθούν στις θέσεις του ΚΚΕ και κατά της ΝΔ.

2. Επίθεση στο ΚΚΕ που κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι ενισχύει το ΛΑ.Ο.Σ μέσα από τα κανάλια που επηρεάζει! Επίθεση κι ας γνωρίζουν καλά οι του MEGA, ότι είναι ακριβώς έτσι όπως το λέμε.

3. Ειρωνική αναφορά από τον Πρετεντέρη στην εκτέλεση του Μπελογιάννη επί Πλαστήρα! Η αναφορά αφορούσε ονομαστικά τον «Ριζοσπάστη» που έγραψε το σχετικό. Ψέματα έγραψε η εφημερίδα; Η αναφορά σε ιστορικά γεγονότα απαιτεί σεβασμό της πραγματικότητας και ουσιώδεις αναλύσεις, όχι εξυπνακισμούς και άγραν εντυπώσεων, όπως κάνουν οι του MEGA.

4. Επίθεση στο ΚΚΕ ότι ανατρέχει στο παρελθόν, με αφορμή την ανακοίνωση του Κόμματος για το «σχέδιο Μάρσαλ» και την κριτική του στον Κ. Μητσοτάκη που το εκθείασε, λέγοντας ότι χάρη στις ΗΠΑ νίκησε η αστική τάξη. Προφανώς ενοχλήθηκαν για όσα είπε το ΚΚΕ για το ιμπεριαλιστικό «σχέδιο Μάρσαλ»...

Αλλά τίθεται το ερώτημα: Τόσους μήνες (χρόνια) που το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει νυχθημερόν το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», νομίζοντας ότι έτσι στριμώχνει το ΚΚΕ, και οι του MEGA το αναπαράγουν, δε γίνεται αναδρομή στο παρελθόν; Οταν το ΠΑΣΟΚ φτάνει μέχρι τον Χ. Τρικούπη, γιατί οι του MEGA δεν ασχολούνται με την παρελθοντολογία του;

5. Τι χρειάζεται κάθε φορά στο MEGA; Να παρουσιάσει τα περί σύγκρουσης ΚΚΕ - ΛΑ.Ο.Σ; Ε, λοιπόν, από μια ώρα διάρκεια ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα, θα αποσπάσει δύο σχετικές γραμμές και θα κάνει το παιγνίδι του. Τι κι αν η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε στην ομιλία της το λαϊκό κόσμο να φύγει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τι κι αν αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία ή το Ασφαλιστικό ή στο πώς βλέπει τις συμμαχίες του το Κόμμα; Αδιάφορο! Η διατεταγμένη υπηρεσία τους (και η ιδεολογία τους), όχι μόνο των συγκεκριμένων αλλά και των άλλων αρμοδίων του MEGA, άλλα υπαγορεύουν...

6. Στο ίδιο πλαίσιο, εμφανίζει το ΚΚΕ ως κόμμα που μάχεται για να κυριαρχήσει στο λεγόμενο «ενδοαριστερό καυγά»!

Σκόπιμη η διαστρέβλωση, που δεν την κάνει βέβαια μόνο το MEGA. Το ΚΚΕ εκφράζει τον πολιτικό ρόλο υπέρ του λαού στην αληθινή αντίθεση «πλουτοκρατία - εργατική τάξη και λαϊκά στρώματα». Παλεύει να αποδυναμωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και να ενισχυθεί το ΚΚΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση αντιμετωπίζει πολιτικά και αναχώματα του συστήματος, όπως είναι ο ΣΥΝ. Αλλά αυτά βρίσκονται εκτός οπτικού πεδίου του MEGA...

Είναι δικαίωμά τους να είναι ΠΑΣΟΚ; Είναι. Είναι δικαίωμά τους να το υπερπροβάλλουν; Είναι. Το ίδιο ισχύει και για άλλα κανάλια που υποστηρίζουν τη ΝΔ. Ασφαλώς έχουν το δικαίωμα να την υπερπροβάλλουν.

Αλλά σε κανένα δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να παραχαράσσει την πραγματικότητα, εμφανίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ και το ίδιο αλλιώς από αυτό που είναι. Καμία κριτική στις θέσεις μας δεν αποφεύγουμε, δεν αρνούμαστε. Την επιδιώκουμε. Αρνούμαστε όμως να παρουσιάζουν στο λαό ως θέσεις του ΚΚΕ αυτές που οι ίδιοι θέλουν και όχι αυτές που το ΚΚΕ έχει. Αρνούμαστε ως δικαίωμά τους τη συκοφαντία και τη διαστρέβλωση, τις προκλήσεις. Οποιος θέλει, ας αντιμετρηθεί με το ΚΚΕ στα ίσια. Αυτό αποφεύγουν. Ο στόχος είναι άλλος και είναι ταξικός: Χτύπημα του ΚΚΕ, γιατί γνωρίζουν ότι αυτό είναι εχθρός του κεφαλαίου. Είναι και κομματικός: Ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, γιατί κάνει καλύτερα τη δουλιά του κεφαλαίου από τη ΝΔ... Και αντιστρόφως: Οτι η ΝΔ, κατ' άλλους, κάνει καλύτερα τη δουλιά του κεφαλαίου από το ΠΑΣΟΚ!

Κανένας μεγαλοδημοσιογράφος δε δικαιούται να υποστηρίζει (σκίζοντας μάλιστα και τα ρούχα του, όπως κάνουν ορισμένοι) ότι είναι ανεξάρτητος. Τέτοια «προϊόντα» δεν υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν. Το θέμα είναι αν είναι εξαρτημένος από τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα ή από εκείνα της πλουτοκρατίας.

Οποιος διαφωνεί με τα παραπάνω, υποκρίνεται. Και όποιος ή όποια είναι αφελής και το πιστεύει (αν και αφελείς δεν υπάρχουν), δεν έχει παρά να κάνει μια δοκιμή: Να προβάλλει το ΚΚΕ ισότιμα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αντικειμενικά. Να δούμε τότε, πού θα βρεθεί παρευθύς..!


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ