Κυριακή 22 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Ιστορίες καθημερινής τρέλας...
  • Τα κονδύλια για να πληρωθούν οι υπερωρίες, οι αργίες και τα νυχτερινά των εποχικών εγκρίθηκαν πέντε μέρες μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας
  • Το 2006 πήραν άρβυλα μόνο όσοι φορούσαν νούμερο 40, 41 και 46!

Στο Ρέθυμνο χάθηκαν τρεις ζωές. Υπεύθυνη η εγκληματική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

ICON

Στο Ρέθυμνο χάθηκαν τρεις ζωές. Υπεύθυνη η εγκληματική πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ
Χρειάστηκε να καούν χιλιάδες στρέμματα στην Πάρνηθα για να αποφασίσει η κυβέρνηση να πληρώσει κανονικά τις υπερωρίες των συμβασιούχων πυροσβεστών! Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», στις 2 Ιούλη 2007, πέντε μέρες μετά την καταστροφική φωτιά στην Πάρνηθα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ζήτησε και πήρε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το επιπλέον ποσό των 2.800.000 ευρώ για να πληρωθούν οι υπερωρίες, καθώς και η νυχτερινή εργασία, αλλά και η εργασία κατά τη διάρκεια των αργιών των συμβασιούχων της Πυροσβεστικής.

Και δεν είναι μόνον αυτό. Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα ο «Ρ» στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική τους στέλνουν στην κυριολεξία τους πυροσβέστες στο έλεος των πυρκαγιών. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των τριών συμβασιούχων πυροσβεστών στη φωτιά του Ρεθύμνου στην Κρήτη, αλλά και με τον τραυματισμό πολλών ακόμα σε διάφορα μέτωπα πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.

Είναι γνωστό πως την τελευταία φορά που δόθηκαν κανονικά τα χρήματα για τις υπερωρίες, τις αργίες και τα νυχτερινά των εποχικών ήταν το 2000. Από το 2001 και μετά (και με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με αυτήν της ΝΔ) επιβλήθηκε πλαφόν στη χορήγηση αυτών των χρημάτων, με αποτέλεσμα να πληρώνεται μόνο μέρος των υπερωριών, των εξαιρέσιμων, των νυχτερινών και της κυριακάτικης εργασίας.

Εθελοντική εργασία

Η αναφορά με το όχημα που παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα, αν και υποτίθεται πως είχε επισκευαστεί
Η αναφορά με το όχημα που παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα, αν και υποτίθεται πως είχε επισκευαστεί
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις νυκτερινές ώρες να μην στελεχώνονται οχήματα της Πυροσβεστικής από συμβασιούχους, ακόμα και όταν υπήρχε πυρκαγιά, όπως, επίσης, να μην εκτελούνται περιπολίες ακόμα και σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα. Ετσι, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί οι συμβασιούχοι δεν εργάζονταν. Ομως, αρκετές φορές πήγαιναν εθελοντικά σε κρίσιμα συμβάντα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Χαλκιδικής, όπου πέρσι υπήρχε μεγάλη δύναμη συμβασιούχων πυροσβεστών, 150 άτομα, που «έβλεπαν» τη φωτιά από την τηλεόραση διότι δεν υπήρχαν χρήματα για να πληρωθούν.

Η κατανομή των 2.800.000 ευρώ που δόθηκαν στις 2 Ιούλη αφορά τις πληρωμές 1.152 ατόμων των αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων, 1.648 εποχικών που στελεχώνουν οχήματα 24ωρης λειτουργίας και 2.700 άτομα που στελεχώνουν οχήματα 16ωρης λειτουργίας. Πάντως, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Ρ» ο Γιάννης Προκοπίου, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης, αυτά τα χρήματα είναι λίγα, διότι «οι συγκεκριμένες ώρες για τις οποίες προβλέπεται χρηματική αποζημίωση δε φτάνουν για να καλύψουν όλες τις επιφυλακές και τις μεγάλες πυρκαγιές».

Εξοπλισμός για ...κλάδεμα

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι συμβασιούχοι καταφεύγουν ακόμα και στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν τον εξοπλισμό τους, όπως καταγγέλλει ο Γ. Προκοπίου. Εκκρεμούν μηνύσεις και εισαγγελικές παρεμβάσεις. Λόγω της νέας πενταετίας που θα ξεκινήσει από το νέο χρόνο, με τις οκτάμηνες συμβάσεις, υπάρχει υπουργική απόφαση που χορηγεί στους συμβασιούχους ένα κράνος, μία μάσκα, ένα φακό, γάντια και άλλα.

Οσοι φορούσαν νούμερο 40, 41 και 46 πήραν αρβύλες το 2006. Οι υπόλοιποι...
Οσοι φορούσαν νούμερο 40, 41 και 46 πήραν αρβύλες το 2006. Οι υπόλοιποι...
Μετά τα τραγικά γεγονότα στην Κρήτη, αρχίζουν και δίνονται κράνη ...εργοταξιακά, γυαλιά πλαστικά σιλικόνης, μάσκες χειρουργικές και γάντια κηπουρικής. Ομως, στη φωτιά ένα θερμικό κύμα θα λιώσει αυτά τα γυαλιά κι αυτός που τα φορά θα καεί στο πρόσωπο και θα καταστρέψει τα μάτια του. «Δεν υπάρχουν ασύρματοι», προσθέτει ο Γ. Προκοπίου. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως εγώ που βρίσκομαι σε περιπολικό μαζί με ένα συνάδελφό μου εποχικό και κάνουμε εγκατάσταση 100 μέτρων, θα συνεννοηθούμε είτε με φωνές είτε με κινητό. Αυτό συμβαίνει και στα πεζοπόρα τμήματα. Μόνο ο επικεφαλής έχει ασύρματο. Οχι και οι 20 με 30 εποχικούς που έχει μαζί του».

«Σε συνάντηση, που είχε γίνει στο αρχηγείο με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, είχαμε θέσει το πρόβλημα στον κ. Κόη και το επιτελείο του» συνεχίζει ο Γ. Προκοπίου. «Αυτοί μας είπαν πως ό,τι σας χορηγηθεί θα είναι με πυροσβεστικές προδιαγραφές. Εμείς του λέγαμε πως θέλουμε με προδιαγραφές του Ινστιτούτου Υγιεινής. Και μας απαντούσαν πως ο δικός μας είναι καλύτερος».

Αρβυλα μόνο σε όσους φορούν 40,41,46 νούμερο...

Μπορεί σε κάποιους να φαίνεται κακόγουστο αστείο. Είναι όμως η πραγματικότητα. Το 2006 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης Διάσωσης ενημέρωσε ότι δε χορηγήθηκαν άρβυλα και πως πήραν μόνο όσοι φορούσαν νούμερο 40, 41 και 46. Οι υπόλοιποι ...μάκραιναν ή μίκραιναν τα πόδια τους ανάλογα με το νούμερο αρβύλας που χορηγούνταν. Επιπλέον, δεν πήραν μάσκες και γάντια. Και τόνιζαν ότι η πρόληψη είναι ανύπαρκτη.

Γέμιζαν και ξαναγέμιζαν το ψυγείο...

Εκτός όμως από τον εξοπλισμό, υπάρχει και το κεφάλαιο «οχήματα». Η παρακάτω υπόθεση είναι για γέλια και - κυρίως - για κλάματα. Είναι γνωστό ότι αρκετά οχήματα είναι παλιά, ακόμα και πάνω από 25 ετών. Σε συχνό χρονικό διάστημα παθαίνουν βλάβες. Πέρσι, σε πυροσβεστικό κλιμάκιο της επαρχίας, το οποίο έχει στην ευθύνη του περιοχή 96 τετραγωνικών χιλιομέτρων (75% είναι πευκόφυτη), υπήρχε όχημα που είχε διαρροή και πρόβλημα στο ψυγείο νερού. Κάθε 30 λεπτά έπρεπε ο οδηγός να σβήνει τον κινητήρα, να κρυώσει, να γεμίσει πάλι το ψυγείο νερό και να συνεχίσει.

Φέτος, όχημα είχε πρόβλημα στην αντλία νερού και μετά από 15 λεπτά πορείας, σταμάταγε ο οδηγός για να κρυώσει το αυτοκίνητο, αντίστοιχα προβλήματα υπήρξαν και υπάρχουν και σε άλλες περιοχές.

Πρόστιμο επειδή εντόπισε τα προβλήματα!

Προκλητικός είναι ο τρόπος που η διοίκηση της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες του προσωπικού της. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι σε πυροσβεστική υπηρεσία της επαρχίας επιβλήθηκε πρόστιμο σε συμβασιούχο πυροσβέστη, όταν το σωματείο του οποίου είναι γραμματέας απευθύνθηκε στη διοίκηση για προβλήματα που αντιμετώπιζε όχημα της υπηρεσίας.

Το όχημα είχε πρόβλημα στη θύρα της αντλίας, στο ψυγείο και φθαρμένα ελαστικά. Η διοίκηση, απαντώντας στον υπάλληλό της, χαρακτήριζε «ανευλαβές» και «αντιπειθαρχικό» το ύφος του εγγράφου το οποίο εξέθετε το πρόβλημα. Τόνιζε δε με απειλητικό ύφος: «... παρακαλούμε να μην επανέλθετε στο ίδιο ύφος, διότι για τελευταία φορά η διοίκηση αντιπαρέρχεται τον πειθαρχικό έλεγχο του συντάκτη και υπογράφοντος αυτές». Τελικά, η διοίκηση δεν το αντιπαρήλθε και επέβαλε πρόστιμο στον υπάλληλο διότι δεν ενημέρωσε πρώτα τον προϊστάμενό του.

Ελλείψεις αναπνευστικών συσκευών

Πρόβλημα υπάρχει και με τις ελλείψεις αναπνευστικών συσκευών. «Οταν πάω σε ένα σπίτι», λέει ο Γ. Προκοπίου, «που καίγεται πρέπει να βάλω τη συσκευή με τις φιάλες οξυγόνου για να προστατευτώ. Υποτίθεται πως κάθε αυτοκίνητο πρέπει να έχει δύο τέτοιες. Στο κλιμάκιο που υπηρετώ έχουμε πέντε αυτοκίνητα, μόνο τα δύο έχουν αντιασφυξιογόνες μάσκες».

Επαθαν θερμοπληξία

Στους πυροφύλακες υπάρχουν άλλα προβλήματα. Υπάρχουν 450 πυροφύλακες περίπου, δηλαδή σχεδόν 225 πυροφυλάκια. Σε κορφές βουνών, όπου κάνουν βάρδιες από 7,5 μέχρι και 12 ώρες, σπάνια είναι δύο πυροφύλακες. Συνήθως κάθονται σε φυλάκια φτιαγμένα από κόντρα πλακέ ή σε μια καρέκλα καλυμμένη από δέντρα ή σε παρεκκλήσι. Υπάρχουν τρία συμβάντα με συμβασιούχους να έχουν πάθει θερμοπληξία, καταγγέλλει ο Γ. Προκοπίου, επειδή δεν υπάρχουν προδιαγραφές. Δεν έχουν νερό, μπορεί να λιποθυμήσει και να βρεθεί νεκρός μετά από 6 ώρες όταν τελειώσει η βάρδια.

«Ολοι γνωρίζουν τα πάντα», επισημαίνει. «Από υπουργούς, ηγεσία της Πυροσβεστικής, πρωθυπουργούς και της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης. Να τονίσουμε ότι με το μόνιμο προσωπικό δεν έχουμε καμιά διαφορά, απεναντίας στη φωτιά είμαστε όλοι ίσοι, δίπλα - δίπλα "καιγόμαστε". Για το μεροκάματο παλεύουμε και οι μεν και οι δε»...


Γ. Α. - Π. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ