Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Κι άλλος νεκρός από τον καύσωνα

Πολλές οι διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Στα ύψη και το νέφος

Eurokinissi

Μια 81χρονη που κατέληξε στο νοσοκομείο της Εδεσσας προστέθηκε στα θύματα του καύσωνα. Στο προηγούμενο κύμα του καύσωνα, τα θύματα ήταν 12 ηλικιωμένοι, ενώ την περασμένη Δευτέρα πέθανε και ένας 75χρονος στην Κέρκυρα.

Επίσης, ένας ασθενής με διάγνωση «θερμοπληξία» νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 14 άτομα με συμπτώματα θερμικής εξάντλησης. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), απ' το πρωί της Τρίτης μέχρι το πρωί της Τετάρτης προσήλθαν στα νοσοκομεία - συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έμειναν για νοσηλεία - 51 άτομα με συμπτώματα εξάντλησης.

Απαντώντας στην ερώτηση αν τα νοσοκομεία μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του καύσωνα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε χτες: «Ολα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται, τα νοσοκομεία μας λειτουργούν, τα Κέντρα Υγείας είναι ανοιχτά». Λόγω των αυξημένων επιπέδων ρύπων της ατμόσφαιρας στην περιοχή της Αθήνας (όζον, διοξείδιο του αζώτου) και των υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με την αυξημένη θερμοκρασία, το ΕΚΕΠΥ συνιστά τα παρακάτω:

  • Ατομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά (άσθμα κλπ.) και καρδιολογικά προβλήματα, να παραμείνουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους χώρους και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
  • Αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης και έντονης σωματικής δραστηριότητας σε υπαίθριους χώρους.
  • Επί επιμονής των συμπτωμάτων, άμεση μεταφορά σε εφημερεύον νοσοκομείο.

Οσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, το όζον ξεπέρασε το όριο συναγερμού των 240 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, φτάνοντας στις 5 το απόγευμα στο Μαρούσι στα 245. Το όριο συναγερμού άγγιξε ο ίδιος ρύπος και στους σταθμούς Νέας Σμύρνης, Λιοσίων, Περιστερίου, Λυκόβρυσης, Αγίας Παρασκευής και Ζωγράφου. Υψηλές τιμές παρουσίασαν το διοξείδιο του αζώτου (308 μικρογραμμάρια στην Πατησίων), το διοξείδιο θείου (231 μικρογραμμάρια στον Πειραιά) και τα αιωρούμενα σωματίδια (99 μικρογραμμάρια στην Αριστοτέλους). Παρ' όλα αυτά, το ΥΠΕΧΩΔΕ εναπόθεσε και χτες τα πάντα στις διαθέσεις του καιρού, εκδίδοντας μόνο ...συστάσεις!

Στα όρια αντοχής του

Με ιδιαίτερα αυξημένες καταναλώσεις, το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας δοκιμάστηκε έντονα και έφτασε στα όριά του για άλλη μια μέρα χτες. Η ανταπόκρισή του βασίστηκε στην επιβολή προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος σε όλη τη χώρα, στο πλήθος μικρότερων διακοπών στην Αττική, στην περικοπή της κατανάλωσης σε αρδευτικά, ορυχεία και βιομηχανίες, στις εισαγωγές 1.450 MW. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την αποφυγή - μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές - ενός μπλακ άουτ για εύκολο πολιτικό εντυπωσιασμό, ωστόσο η οριακή λειτουργία του συστήματος αναδεικνύει με το χειρότερο τρόπο την καταστροφική για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Πολιτικό θράσος επέδειξε το ΠΑΣΟΚ, που κατήγγειλε παραγωγική απαξίωση της ΔΕΗ, όταν επί χρόνια έστρωνε το «έδαφος» για τους ιδιώτες και παρέδωσε τη σκυτάλη στη ΝΔ.

Χτες, είχαμε προγραμματισμένες διακοπές στη Νότια Ελλάδα και βλάβες σε κάποιες γραμμές. Πολλές περιοχές της Αττικής έμειναν για λίγες ή περισσότερες ώρες χωρίς ρεύμα, όπως Παγκράτι, Μπραχάμι, Ηλιούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Τερψιθέα, Κάλαμος, Εκάλη κ.ά. Στο σύστημα επανήλθαν οι 3 μονάδες σε Μελίτη Αμύνταιο που τέθηκαν εκτός λειτουργίας την Τρίτη, λόγω της κατάρρευσης των συστημάτων σε ΠΓΔΜ, Κόσσοβο, Αλβανία κλπ. Αποκαταστάθηκε επίσης η μονάδα στη Μεγαλόπολη, ενώ το βράδυ αναμενόταν να επαναλειτουργήσουν οι μονάδες σε Αγ. Δημήτριο και Πτολεμαΐδα. Προβλήματα λόγω των πυρκαγιών παρουσιάστηκαν στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, στα Μέθανα και την Υδρα. Πολύωρες διακοπές και στο Κιλκίς, αλλά και στη Λαμία. Χωρίς ρεύμα έμειναν 6 χωριά στην Κεφαλονιά λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Σε Μύκονο, Λέσβο, Σύρο υπήρξαν, επίσης, μεγάλες διακοπές.

Τη συμμετοχή των πολιτών και την κατανόησή τους ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, κατανόηση ζήτησε και η ΔΕΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ