Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι λαοί δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν την «ευρωσυνθήκη»

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το μετονομασμένο «ευρωσύνταγμα» που θέλει να επιβάλει η Κομισιόν

Μετά τη συνάντησή της με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε δηλώσεις σχετικά με την «ευρωσυνθήκη», όπως μετονομάστηκε το «ευρωσύνταγμα», προκειμένου οι ευρωενωσιακοί κύκλοι να αποφύγουν το σκόπελο δημοψηφισμάτων, με δεδομένο το προηγούμενο των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας που καταψήφισαν το «ευρωσύνταγμα», και να υιοθετηθεί αυτή από μια διακυβερνητική διάσκεψη. Υπενθυμίζουμε ότι χτες στον «Ρ» δημοσιεύτηκε έκκληση 21 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες - μέλη της ΕΕ, στην οποία εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην «ευρωσυνθήκη» και απαιτούν τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του περιεχομένου της και την υποβολή της στην κρίση των λαών.

Στη δήλωσή της η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την απόφαση της Κομισιόν, στην οποία βεβαίως συμμετέχει και η ελληνική κυβέρνηση, το καταδικασμένο με λαϊκά δημοψηφίσματα "ευρωσύνταγμα" να το φέρουν με τη μορφή της "ευρωσυνθήκης", με άλλο δηλαδή όνομα και με περιορισμένες αλλαγές, πίσω από τις πλάτες των λαών και χωρίς βεβαίως να έχουν καμία δέσμευση να πάρουν τη γνώμη των λαών με δημοψηφίσματα και εκεί που το Σύνταγμα επιβάλλει.

Θεωρούμε - μαζί και με άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα, έχουμε κάνει κοινή διαμαρτυρία - ότι πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα ολόκληρο το κείμενο της "ευρωσυνθήκης" και όλα τα παρεπόμενα άρθρα και οι επεξηγήσεις που συνήθως δε δίνονται στη δημοσιότητα. Πρέπει να γίνει δημοψήφισμα παντού, εφόσον είναι αποφασισμένο να το φέρουν, και βεβαίως η καταδίκη των λαών πρέπει να είναι η μεγάλη ετυμηγορία, ένα "όχι" στην "ευρωσυνθήκη", η οποία ολοκληρώνει τις αντιδραστικές αλλαγές, στρατικοποιεί την Ευρώπη. Ετσι και αλλιώς ό,τι και αν γίνει οι λαοί δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν αυτό το κείμενο, γιατί είναι τέτοιες οι εμπειρίες, ωστόσο αποτελεί μια εντελώς αρνητική εξέλιξη.

Και η ελληνική κυβέρνηση βεβαίως έχει δώσει και την υπογραφή της και την έγκρισή της, χωρίς μάλιστα, αν και είμαστε σε προεκλογική περίοδο, να κάνει και καμιά ιδιαίτερη ενημέρωση. Θεωρούμε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να πάρουν θέση στο ζήτημα αυτό. Εμείς ξαναλέμε "όχι" σε κάθε είδους "ευρωσύνταγμα" και κάθε είδους "ευρωπαϊκή συνθήκη", και οι λαοί να έχουν λόγο σε αυτήν την υπόθεση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπόθεση των εργαζομένων να γίνει το δημοψήφισμα (2008-05-04 00:00:00.0)
Στη Βουλή η «Ευρωσυνθήκη» (2008-04-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνη για τους λαούς (2008-03-30 00:00:00.0)
Δημοψήφισμα καταδίκης της «Ευρωσυνθήκης» και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2008-01-18 00:00:00.0)
Το «ευρωσύνταγμα» σε περιτύλιγμα... (2007-10-27 00:00:00.0)
Τα συντάγματα αλλάζουν, ανατρέπονται (2004-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ