Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Διαμάχη για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • ΚΚΕ: «Ναι» στην αυξημένη πλειοψηφία, «Οχι» στην άμεση εκλογή
  • Υπέρ της άμεσης εκλογής τάχτηκε χτες ο Κ. Μητσοτάκης
  • Διαφωνεί με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ  για αλλεπάλληλες ψηφοφορίες ο Παναγιώτης Κρητικός

Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν από αυτά που κυριάρχησαν και χτες στη συνεδρίαση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Παράλληλα, την έντονη ανησυχία του ΚΚΕ για την έλλειψη σαφήνειας της κυβέρνησης στο τι προτίθεται να κάνει με τον εκλογικό νόμο εξέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος.

Σε κατάχρηση εξουσίας οδηγεί η άμεση εκλογή

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που τάχτηκε υπέρ της άμεσης εκλογής του Προέδρου, τονίζοντας ότι "μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα αύξαινε το κύρος του θεσμού, αλλά θα εξασφάλιζε και την ισορροπία του πολιτικού συστήματος". Εντύπωση επίσης προκάλεσε και η τοποθέτηση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής, Παναγιώτη Κρητικού (ΠΑΣΟΚ), που αντιτάχθηκε στην πρόταση του κόμματός του για αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για την ανάδειξη Προέδρου ανεξάρτητα από τη διάλυση της Βουλής. Οπως χαρακτηριστικά είπε «προτιμώ τη διάλυση της Βουλής, παρά τη διάλυση του κύρους της Βουλής», ζητώντας να μην αναθεωρηθεί η σχετική διάταξη.

Στο θέμα παρενέβη χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας πως το ΚΚΕ, αντιτίθεται στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι μόνο γιατί δε θα αποτελέσει σύμβολο ενότητας - όπως υποστηρίζει η ΝΔ - αλλά γιατί, οχυρωμένος πίσω από τις ψήφους και την πλειοψηφία που θα διαθέτει, θα κάνει κατάχρηση ακόμα και των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που διαθέτει, προκειμένου να ωθεί τα πράγματα στην κατεύθυνση της αναθεώρησης, με στόχο τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων αυτών. Παράλληλα, σημείωσε ότι η θέση του ΚΚΕ, είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 180 βουλευτών.

Οχι στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα

Από τη χτεσινή συνεδρίαση δεν έλειψε και το θέμα του εκλογικού νόμου, με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ να τάσσεται υπέρ της πρότασης του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Ε.Βενιζέλου, να ισχύει οποιοσδήποτε νόμος ψηφιστεί για τις μεθεπόμενες εκλογές, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να έχει ο νέος εκλογικός νόμος την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής και όχι των 3/5 που ισχύει σήμερα. Ο Ε.Βενιζέλος επανέλαβε ότι η πρότασή του αποκλείει το ενδεχόμενο ξαφνικής αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, αναφερόμενος στο διάλογο αυτό κυβέρνησης και ΝΔ σημείωσε ότι το κύριο θέμα δεν είναι το αν θα υπάρχει αιφνιδιασμός με αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά να μην υπάρχει καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, θέτοντας το πάγιο αίτημα του ΚΚΕ, για τη διενέργεια εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μεμφόμαστε την κυβέρνηση, επειδή δεν ξεκαθαρίζει το αν θα αλλάξει και προς ποια κατεύθυνση το εκλογικό σύστημα πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος και αν και τι αλλαγές ετοιμάζει για τις εκλογικές περιφέρειες. Το θέμα του εκλογικού νόμου αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όχι αποκλειστικά την κυβέρνηση».

Συζητούν τον αποχαρακτηρισμό των δασών!

Χτες, πάντως, η τοποθέτηση Μητσοτάκη έφερε στο προσκήνιο και το θέμα των δασών, που εγείρεται με αφορμή το γεγονός ότι το άρθρο που αφορά τον αποχαρακτηρισμό τους είναι αναθεωρητέο. Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι δεν πρέπει να θεωρούνται δάση τα εκατομμύρια των δασικών εκτάσεων και ότι δεν πρέπει να έχει λόγο και εξουσία η Δασική Υπηρεσία στα ιδιωτικά δάση.

Η παρέμβασή του προκάλεσε το σχολιασμό από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ, που επισήμανε ότι «επιβεβαιώνονται οι φόβοι του ΚΚΕ, ότι η αναθεώρηση του άρθρου 24 ανοίγει το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό των δασών και τη μείωση της προστασίας του περιβάλλοντος. Κι επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι επιρρεπές σε τέτοιες απόψεις (σ.σ. του Κ. Μητσοτάκη) υπάρχει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον». Επίσης, ο Αντώνης Σκυλλάκος αναφέρθηκε και στο θέμα της εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τονίζοντας πως «η διαμάχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το αν η πρόταση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης θα προέρχεται από το Σώμα των δικαστών ή από ευρύτερο εκλεκτορικό Σώμα - όπως προτείνει και το ΚΚΕ - έχει μικρή σημασία, όταν και τα δυο κόμματα συμφωνούν στο ότι την τελική απόφαση ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους που θα προκύπτουν θα την έχει η κυβέρνηση. Πρόκειται για κοροϊδία».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας, που έθεσε προχτές ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, στη χτεσινή συνεδρίαση έπεσαν οι τόνοι και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αρκέστηκε να πει ότι «δεν έχουμε ανάγκη από εξωκοινοβουλευτικές και όψιμες συστάσεις και προτροπές», με προφανή αναφορά στις θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ