Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Βάζει «πλάτη» στη συντήρηση της αποπροσανατολιστικής διαμάχης

Η τελευταία συνεδρίαση με την ίδια σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου χτες, επιβεβαίωσε ότι η εκκλησία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της για «ανένδοτο αγώνα», συντηρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αποπροσανατολιστική για το λαό διαμάχη της με την κυβέρνηση.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, ανακοίνωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν, στο πνεύμα του «αλάνθαστου» που διεκδικεί για τον εαυτό της η εκκλησία. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δήλωσε πως τις συνυπογράφει.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, πριν από οτιδήποτε άλλο, χαρακτήρισε προκλητικές για την εκκλησία και τον πιστό ορθόδοξο λαό τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης υπέρ του διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας και εξέφρασε την ελπίδα οι δηλώσεις αυτές «να μην πλήξουν το κόμμα που έφτιαξε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου»!

Για το μάθημα των θρησκευτικών

Από τα πρώτα θέματα που απασχόλησαν τη ΔΙΣ - όπως αναφέρεται σε μακροσκελή ανακοίνωσή της - ήταν αυτό των θρησκευτικών, για το οποίο αποφασίστηκε η αποστολή στον υπουργό Παιδείας επιστολής με τις θέσεις της εκκλησίας. Πάντως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η πολιτεία οφείλει να διαλεχτεί με την εκκλησία επί του θέματος.

Η ΔΙΣ αφού εκφράζει την «επιδοκιμασία της στην πρόταση του υπουργείου για τη μείωση του αριθμού των εξεταζομένων μαθημάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις του λυκείου», σπεύδει να συμπληρώσει πως δε συμφωνεί «όπως το μάθημα των θρησκευτικών θυσιαστεί στο βωμό του μέτρου αυτού»!

Δεν περιορίζεται όμως στα παραπάνω, συνεχίζει εγκωμιάζοντας το εν λόγω μάθημα ως «οργανικό και αναπαλλοτρίωτο στοιχείο της μακραίωνης εθνικής, πνευματικής μας κληρονομιάς», το οποίο «συνδέει τα αγαθά των γνώσεων με τη βιωματική εμπειρία της συνέχειας της εθνικής μας συνειδήσεως»!

Διαποτισμένη με αντιλήψεις που μοιάζει να ξεπηδούν από άλλες εποχές, η ανακοίνωση της ΔΙΣ, συνεχίζει: «Τι Ευρωπαίος θα είναι ο Ελληνας πολίτης σε μία κατά παράδοση χριστιανική Ευρώπη, αν δε γνωρίζει τι είναι η Αγία Γραφή, ποιο το περιεχόμενο της χριστιανικής πίστεως, τι θετικό προσέφερε ο χριστιανισμός στους λαούς του κόσμου, ποια είναι η ιδιαίτερη απάντηση του χριστιανισμού στο περί ήθους ερώτημα, πώς αντέχει στις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις δύο χιλιετιών με εντυπωσιακή απήχηση σε όλες τις πτυχές του δημοσίου και του ιδιωτικού βίου των λαών, ποια είναι η προσφορά της ορθοδοξίας, ειδικότερα στη διαμόρφωση της εθνικής και πνευματικής ταυτότητας και παραδόσεως του λαού μας;»!!!

Τέλος, η ΔΙΣ απειλεί ότι οι Ελληνες δε θα μπορούν να κινηθούν στους νέους ορίζοντες που τους ανοίγονται αν δεν αποκτήσουν τις παραπάνω γνώσεις, ενώ φέρνει ως παράδειγμα τον απόδημο ελληνισμό ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, «πρώτα κτίζει ορθόδοξο ναό και μετά το σχολείο του σε κάθε κοινότητα»!

Για τις ταυτότητες

Για το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της ΔΙΣ, αυτό των ταυτοτήτων, η εκκλησία αποποιήθηκε των ευθυνών της λέγοντας πως οι προσπάθειές της χωρίς καμία ευθύνη δική της απέβησαν άκαρπες και για το λόγο αυτό προχωρά στη συλλογή των υπογραφών. Στις 14 Σεπτέμβρη, μέρα εορτασμού του Σταυρού, θα διανεμηθεί στις Μητροπόλεις η σχετική εγκύκλιος και μήνυμα του Αρχιεπισκόπου θα διαβαστεί στους πιστούς. Η διαδικασία συλλογής των υπογραφών θα αρχίσει στις 15 Σεπτέμβρη.

Αποσπάσματα της εγκυκλίου περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της ΔΙΣ, σε αυτήν λοιπόν αναφέρεται: «Είναι ενδεχόμενο να ερμηνεύουν μερικοί ως πολιτική πράξη τη συλλογή υπογραφών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το άρθρο 44 του Συντάγματος για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αναγραφή του θρησκεύματος στα Δελτία Ταυτοτήτων».

Πάντως στη συνέχεια του κειμένου τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν τις αιτίες που τους οδήγησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια υποστηρίζουν: «Στην άποψη αυτή έχουμε να αντιτείνουμε, ότι εκτός του ότι είμαστε Ορθόδοξοι Χριστιανοί, συγχρόνως είμαστε και Ελληνες πολίτες και γι' αυτόν το λόγο έχουμε τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε πάνω σε όλα τα θέματα που μας αφορούν». Αλλωστε δε νομίζουμε, αναφέρουν σε άλλο σημείο, «ότι υπάρχουν πρώτης, δευτέρας και τρίτης κατηγορίας πολίτες, γιατί μια τέτοια διάκριση παραπέμπει στην επικίνδυνη νεοταξική αντίληψη, η οποία προσπαθεί να επιβληθεί στις σύγχρονες κοινωνίες και διακρίνει τάξεις στην κοινωνία, όπως την "ειδικευμένη τάξη" των πολιτών και το λεγόμενο "ζαλισμένο κοπάδι" και προσπαθεί να επιβάλει τη "δημοκρατία του θεατή", σύμφωνα με την οποία ο πολύς λαός θα υπακούει απλώς στις αποφάσεις της "τάξης των ειδημόνων"».

Μάλιστα στην ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος κάνει ανάλυση μεταξύ των διαφορών του «κομματισμού» και της «πολιτικής» καθώς και των συνεπειών από την ταύτισή τους... Συγκεκριμένα υποστηρίζεται στο κείμενο: «Επίσης είναι γνωστόν, ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ κομματισμού και πολιτικής και επομένως η όλη ζωή της Εκκλησίας, θεωρείται πολιτική, αφού προσδιορίζει τη ζωή της πόλης και ασχολείται με ανθρωπολογικά και κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων, χωρίς βέβαια να κομματίζεται». Και καταλήγει το κείμενο: «Αλλωστε η ταύτιση πολιτικής και κομματισμού είναι πολύ επικίνδυνη, ωσάν να ισχυριζόμαστε ότι πολιτικοί άνθρωποι είναι μόνον όσοι εμπλέκονται σε κομματικές διεργασίες και όχι όσοι ασχολούνται με τα προβλήματα της κοινωνίας. Η εκκλησία επομένως, εισέρχεται στην κομματιασμένη κοινωνία και την οδηγεί στην εν Χριστώ κοινωνία και ενότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ