Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Φεύγει σήμερα για το «πυρωμένο καζάνι» του Κοσσόβου
  • Δε θα παραστούν στην τελετή αναχώρησης οι κομμουνιστές βουλευτές
  • Τις εκλογές των βαλκανικών χωρών ανακοίνωσε ότι θα επιτηρεί το ΝΑΤΟ!

 

Την άρνησή τους να παραστούν στην τελετή αναχώρησης του νέου εκστρατευτικού Σώματος για το Κόσσοβο, κοινοποίησαν με επιστολή τους χθες προς τον Διοικητή του Β' Σώματος Στρατού, οι δύο βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αγγελος Τζέκης. Η τελετή αναχώρησης θα γίνει σήμερα στις 10.30 το πρωί στο στρατόπεδο Καρατάσου της Θεσσαλονίκης. Στο εκστρατευτικό Σώμα μετέχουν 430 στρατιώτες και αξιωματικοί του 507 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού.

Οι δύο βουλευτές στην επιστολή τους σημειώνουν πως «θεωρούν ότι οι Ελληνες στρατιώτες και αξιωματικοί καμία δουλιά δεν έχουν έξω από τα σύνορα της χώρας και μάλιστα στο Κόσσοβο, όπου δοκιμάζεται στην πράξη η επιβολή, με βάναυσο τρόπο, της Νέας Τάξης Πραγμάτων στην περιοχή. Πολύ περισσότερο που σύμφωνα με ορισμένα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ενδεχόμενο οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στο Κόσσοβο να χρησιμοποιηθούν αύριο για «προληπτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία ή όπου αλλού κρίνουν αναγκαίο οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοί» μας».

Επίσης, στην επιστολή των δύο βουλευτών του ΚΚΕ τονίζεται: «Μακάρι η άρνησή μας να προβλημάτιζε και να βοηθούσε στην απεμπλοκή της χώρας μας από τέτοιου είδους τυχοδιωκτικές επιχειρήσεις».

Το ΝΑΤΟ θα επιτηρεί τις εκλογές στα Βαλκάνια!

Χώρες υποτελείς και «υπό κατοχή» θεωρεί τις βαλκανικές χώρες το ΝΑΤΟ και σε μια απροκάλυπτη επέμβασή του δηλώνει, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, ότι θα ενισχύσει τις δυνάμεις του, για να επιτηρήσει τις εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα σε μια σειρά χώρες της περιοχής! Με πρόσχημα την «αποφυγή κινδύνου αποσταθεροποίησης», προφανώς της νέας τάξης, η συμμαχία των δολοφόνων δεν κρύβει πλέον ότι ο ρόλος της ως παγκόσμιου χωροφύλακα δεν περιορίζεται μόνο στα «στρατιωτικά καθήκοντα», αλλά επεκτείνεται και στην απροσχημάτιστη ποδηγέτηση της πολιτικής ζωής των ανεξάρτητων, κατά τα άλλα, κρατών. Χαρακτηριστικά της «νέας» αντίληψης του ΝΑΤΟ είναι τα όσα είπε χτες από τα Τίρανα όπου βρίσκεται ο ανώτατος διοικητής της «συμμαχίας» στρατηγός Τζόζεφ Ράλστον.

«Το ΝΑΤΟ - διακήρυξε - θα ενισχύσει την παρουσία του στα Βαλκάνια σε μια προσπάθεια «αποφυγής κάθε κινδύνου αποσταθεροποίησης» κατά τη διάρκεια των προσεχών εκλογικών διαδικασιών σε όλη αυτήν την περιοχή». Προκειμένου, να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών έσπευσε να διευκρινίσει: «Εκλογές θα γίνουν σύντομα στα Βαλκάνια, στην ΠΓΔΜ, στο Κόσσοβο, στη Βοσνία. Είναι πολύ σημαντικές για το ΝΑΤΟ και σχεδιάζουμε να αυξήσουμε την παρουσία μας κατά τη χρονική αυτή περίοδο, επιδιώκοντας να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αποσταθεροποίησης». «Παρά τις δυσχέρειες», πρόσθεσε ο στρατηγός, «το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να προασπίσει την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, επειδή άλλωστε η ασφάλεια των Βαλκανίων είναι ιδιαιτέρως σημαντική για το ΝΑΤΟ».

Ο Δ. Ρέππας

Η ενίσχυση με 430 άνδρες της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης των 1.209 στρατιωτών που σταθμεύει στο Κόσσοβο, εντάσσεται στο πλαίσιο ΝΑΤΟικών αποφάσεων, για ενίσχυση της παρουσίας του στα Βαλκάνια.

Το γεγονός αυτό, παραδέχτηκε χτες ο υπουργός τύπου Δ.Ρέππας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε: «Υπάρχει αυτή η μετακίνηση. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια εναλλαγή δυναμικού των στρατιωτικών δυνάμεων που εγκαθίσταται στο Κόσσοβο. Ασφαλώς, αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχουμε ή της επιλογής που κάνουμε να είμαστε παρόντες και σε αυτή την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ