Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοι στο μέτωπο για την παιδεία

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου και ο ορυμαγδός των καθημερινών δηλώσεων δείχνουν ότι το ζήτημα της παιδείας απασχολεί σοβαρά την κυβέρνηση, που βλέπει ότι η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», που εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια, δεν προχωράει στη ζωή χωρίς να ξεσηκώνει αντιδράσεις σε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς. Τα «πυροσβεστικά» μέτρα - ελιγμοί, που αναμένονται να ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και που ήδη έχουν δοθεί εδώ και καιρό προς ζύμωση, δε θίγουν στο ελάχιστο την ουσία του εγχειρήματος που επιχειρεί να προσαρμόσει την παιδεία στα πλαίσια των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, του μονόδρομου της ΟΝΕ και των απαιτήσεων της αγοράς για φτηνό, απασχολήσιμο και εύκολα εκμεταλλεύσιμο εργατικό δυναμικό.

Ημαζική εκδίωξη πάνω από 50 χιλιάδων νέων από τη βασική εκπαίδευση στα τρία χρόνια του αντιεκπαιδευτικού εκτρώματος, η συστηματική σφαγή από τις πρόσφατες εξετάσεις των παιδιών από τα λαϊκά στρώματα, η δημιουργία του σκουπιδοντενεκέ των ΤΕΕ, το ξεζούμισμα της εργατικής οικογένειας για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των φροντιστηρίων, που ο ρόλος τους έγινε «εκ των ων ουκ άνευ» και από μικρότερες ηλικίες, είναι στοιχεία που δείχνουν την κατεύθυνση των κυβερνητικών μέτρων. Πρόσφατη επίσης είναι η εναρμόνιση με την οδηγία της ΕΕ 89/48 του ελληνικού δίκαιου, που οδηγεί στην ισοπέδωση όλων των πτυχίων και στην κατακρεούργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των κατηγοριών διπλωματούχων και πτυχιούχων.

Ηκυβέρνηση έχει προχωρήσει και παραπέρα. Μετά την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ετοιμάζει τώρα μεταρρύθμιση και στην τριτοβάθμια. Μόλις προχτές, σε νομοσχέδιο για το Χρηματιστήριο, κατέθεσε και τις προτάσεις για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην κατεύθυνση της μετατροπής των πανεπιστημίων σε «οίκους εμπορίας της γνώσης» προς όφελος φυσικά αυτών που ελέγχουν, κατευθύνουν και μονοπωλούν την έρευνα και τα αποτελέσματά τους, δηλαδή των πολυεθνικών.

Γίνεται φανερό ότι οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης έρχονται να δέσουν με τις αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, τις ανατροπές που επιχειρούνται στις εργασιακές σχέσεις, το ξεθεμελίωμα βασικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Αντικειμενικά λοιπόν υπάρχει η βάση συσπείρωσης για ένα ευρύτερο λαϊκό μέτωπο, που θα προτάσσει τις λαϊκές ανάγκες σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Οι εργαζόμενοι, γονείς, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί χρειάζεται να συνεχίσουν και τη φετινή χρονιά τις κινητοποιήσεις τους. Η απαίτηση της ποσοτικής και ποιοτικής διεύρυνσης της μόρφωσης των νέων ανθρώπων, μέσα από ένα Ενιαίο 12χρονο Βασικό Σχολείο, κοινό για όλους, η προβολή της απαίτησης για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις της ανάπτυξης της επιστήμης και της παραγωγής, στα πλαίσια γενικότερων αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνία, μπορούν να φέρουν και πάλι όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στους δρόμους του αγώνα. Μόνο στην κατεύθυνση του να γίνει η παιδεία υπόθεση όλου του λαϊκού κινήματος μπορεί να υπάρξει προοπτική για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Στην πορεία αυτή μεγάλη σημασία έχει ο συντονισμός της δράσης, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών όπου συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες «ποιούν τη νήσσαν» και το κέρδισμα όλο και περισσότερων ανθρώπων στο μέτωπο του αγώνα. Στις καινούριες αναμετρήσεις που έρχονται θα κριθούν όλοι και οι κομμουνιστές θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ σε όφελος του λαού (2006-10-28 00:00:00.0)
Προεκλογικό αμπαλάζ στην αντιεκπαιδευτική πολιτική (2003-08-29 00:00:00.0)
«Κοσμογονία» για το κεφάλαιο... (2003-08-27 00:00:00.0)
Δεν αρκεί η επαναφορά των μετεξεταστέων (2001-08-03 00:00:00.0)
Εφαρμόζουμε τα μέτρα που αποφασίσαμε την προηγούμενη περίοδο (2000-08-25 00:00:00.0)
ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ (1998-11-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ