Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Η ΠΓΔΜ στο προεκλογικό σκηνικό

Δε σκοπεύει να ασκήσει «βέτο» η Αθήνα στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Οι προεκλογικές (ασαφείς) τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την ελληνική στάση αναφορικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προκάλεσαν την παρέμβαση του Προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος για τη διεθνή υποστήριξη των θέσεων της χώρας του στη διαφορά της με την Ελλάδα.

Οπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός σε τοποθετήσεις του και προεκλογικές εμφανίσεις υποστήριξε ότι η Ελλάδα δε θα επιτρέψει την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αν δεν υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι στις τοποθετήσεις του δε χρησιμοποίησε τη λέξη «βέτο».

Ο Τσερβενκόφσκι

Την εκτίμηση ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή «έχει τη βαρύτητά της και δεν πρέπει να αγνοηθεί» εξέφρασε ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. «Η δήλωση αυτή του πρωθυπουργού της Ελλάδας πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από εμάς. Εάν η δήλωση αυτή μετατραπεί σε συγκεκριμένη ενέργεια και θέση, θα σήμαινε την άμεση παραβίαση, από την πλευρά της Ελλάδας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε ο Τσερβενκόφσκι. «Θα προσέθετα ακόμη» τόνισε, «ότι, στην περίπτωση αυτή, ολόκληρη η Ενδιάμεση Συμφωνία δε θα είχε καμία ισχύ, γεγονός που θα σήμαινε τροποποίηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου και του στοιχείου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης σχετικά με την ονομασία, οι οποίες διεξάγονται στον ΟΗΕ. Η επιβολή "βέτο" από τη μεριά της Ελλάδας θα σήμαινε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα επέλεξε να λάβει θέση αντίθετη με τις τοποθετήσεις όλων των υπόλοιπων μελών του ΝΑΤΟ. Αντί να συμβάλει προς την κατεύθυνση εγκαθίδρυσης της σταθερότητας στην περιοχή, επιλέγει το αντίθετο», σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ προκάλεσαν δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, στην οποία ωστόσο, δε γίνεται καμία αναφορά στη δυνατότητα άσκησης «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ.

«Οι κυβερνώντες στα Σκόπια ηθελημένα εμφανίζονται είτε να αγνοούν είτε να αμφισβητούν το περιεχόμενο διατάξεων της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ των οποίων ο σκοπός είναι ένας: Να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η οποία καταλήγει: «Ας είναι λοιπόν, ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιλεκτική και κατά το δοκούν εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Επομένως, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε πρόκειται να στερηθεί οποιαδήποτε δυνατότητα έχει ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ