Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψηφοθηρικός παροξυσμός
  • Ασύστολη δημαγωγία και κορόνες υπερπατριωτισμού επιστράτευσε ο Κ. Καραμανλής χτες από τη Θεσσαλονίκη
  • «Αυτοκριτική» και εκβιαστικά διλήμματα απέναντι σε «όσους πικράθηκαν» την προηγούμενη τριετία

Motion Team

Αναχώματα στη λαϊκή δυσαρέσκεια επιχειρεί να ορθώσει την ύστατη στιγμή ο Κ. Καραμανλής, επιστρατεύοντας πέρα από την ασύστολη δημαγωγία και τις κορόνες «υπερπατριωτισμού».

Μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δήθεν αγέρωχη στάση απέναντι στην ΠΓΔΜ, σήκωσε ξανά τη σημαία του νέου πατριωτισμού «δένοντας» πίσω του την ελληνική σημαία, ενώ έφτασε στο σημείο να αποτίσει φόρο τιμής στους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού... Παράλληλα, απευθύνθηκε με «αυτοκριτική» διάθεση και εκβιαστικά διλήμματα «στους φίλους που πικράθηκαν» τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια, μπας και τους κρατήσει «στο μαντρί».

Με προφανή στόχο να αυξήσει τις πιέσεις προς το ΛΑΟΣ, το οποίο η ηγεσία της ΝΔ θέλει εκτός Βουλής για να μπορέσει να ενισχύσει την αυτοδυναμία της, ο Κ. Καραμανλής ανέβασε τους τόνους στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, δίχως βέβαια να δεσμευτεί ότι θα θέσει βέτο στην ένταξη του γειτονικού κράτους στις ευρωατλαντικές δομές. «Εάν δεν εγκαταλείψουν προκλητικές ενέργειες προπαγάνδας, εάν δε δείξουν έμπρακτη διάθεση για κοινά αποδεκτή ονομασία, οφείλουν να το ξέρουν. Και να το ξέρουν καλά! Με τη στάση τους, βάζουν οι ίδιοι εμπόδια στο δρόμο τους για τους ευρωατλαντικούς θεσμούς», ήταν η χαρακτηριστική φράση, συμπληρώνοντας με έμφαση ότι «από τη θέση αυτή δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

Η ψηφοθηρική επιχείρηση περιέλαβε και την απότιση φόρου τιμής στους παλιννοστούντες Πόντιους: «Σεβόμαστε, αναγνωρίζουμε και αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού. Είμαστε - και θα είμαστε - δίπλα στους παλιννοστούντες αδελφούς μας. Το λέμε και το εννοούμε!», αναφώνησε αίφνης ο Κ. Καραμανλής.

Παιχνίδι έκανε και με το «νέο πατριωτισμό», τον οποίο ανακάλυψε στα αποκαΐδια των καταστροφικών πυρκαγιών για να ξεπλύνει τις εγκληματικές ευθύνες για την πύρινη λαίλαπα, αλλά θέλει να τον κρατήσει για να δημιουργήσει κλίμα «εθνικής ομοψυχίας» υπό την ηγεμονία του «και μπροστά στις κρίσιμες προκλήσεις». «Αυτόν το Νέο Πατριωτισμό θέλουμε να τον στηρίξουμε και να τον διαφυλάξουμε» τόνισε, προτρέποντας να τον εκφράσουν με την ελληνική σημαία. «Γι' αυτό μ' αρέσει στις συγκεντρώσεις μας να βλέπω μόνο ελληνικές σημαίες. Κάθε σημαία είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας μας, της πατρίδας που αγαπάμε και εργαζόμαστε για να την κάνουμε καλύτερη. Γι' αυτό σας καλώ από τη Μακεδονία να υψώσετε τις ελληνικές σημαίες. Οχι τις κομματικές. Κανείς δεν μπορεί να μας διχάσει. Είμαστε ένα έθνος, ένας λαός, μια κοινωνία με δύναμη και συνοχή», ήταν το πατριωτικό παραλήρημα του πρωθυπουργού.

Παράλληλα, έθεσε τα εκβιαστικά διλήμματα των εκλογών: «Συνεχίζουμε μπροστά ή αφήνουμε τη χώρα να γυρίσει στο χτες; Θέλουμε κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις ή αφήνουμε τη χώρα στην αβεβαιότητα, στην παραλυσία; Κάνουμε θετική επιλογή ή αφήνουμε τη Χώρα στην άρνηση; Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις ή αφήνουμε τη χώρα να βυθιστεί και πάλι στα ελλείμματα και στο τέλμα;».

Δεν έλειψαν και τα «ειλικρινή» ανοίγματα στους δυσαρεστημένους: «Τα τριάμισι αυτά χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά. Υπήρξαν όμως και αδυναμίες. Εγιναν και λάθη. Κάποιοι φίλοι πικράθηκαν. Θέλω να απευθυνθώ στους φίλους αυτούς και να τους πω: Μια κυβέρνηση μπορεί να διορθώσει τις αδυναμίες της μόνο αν τις αναγνωρίσει. Και εμείς αυτό το κάνουμε», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι «το μήνυμά σας το έχουμε ήδη πάρει». «Σήμερα ζητώ τη συμβολή σας στην προσπάθειά μας με μια θετική επιλογή διότι η χώρα χρειάζεται τις θετικές επιλογές όλων μας», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε «εθνικό καθήκον» τη συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από ολόκληρη τη χώρα και αυτό το μήνυμα δίνει και η αποψινή μεγαλειώδης, δυναμική συγκέντρωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ