Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Στο κρεβάτι του Προκρούστη τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Τις διαχρονικές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης

«Διαχρονικά, με τον Προκρούστη κανένας δεν έκανε διάλογο. Γιατί ο Προκρούστης, όταν τοποθετούσε στην κλίνη του κάποιον, ξεκινούσε τον ακρωτηριασμό. Και στη συζήτηση για το ποιο θα είναι το ποσοστό του ακρωτηριασμού κοινωνικών δικαιωμάτων, εμείς δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Αυτός έχει το χειρουργικό νυστέρι».

Με τη χαρακτηριστική αυτή αποστροφή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής απάντησε χτες στον πρωθυπουργό, ο οποίος ζήτησε συμμετοχή - συνενοχή στον προσχηματικό «διάλογο» για το Ασφαλιστικό. Η ξεκάθαρη αυτή θέση του ΚΚΕ επαναδιατυπώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ προς τον Κ. Καραμανλή σχετικά με τις κυβερνητικές προθέσεις για το «τσεκούρεμα» των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Χωρίς δογματισμούς» το πετσόκομμα δικαιωμάτων

Ο πρωθυπουργός, ενοχλημένος από το γεγονός ότι το ΚΚΕ μαχητικά αποκάλυψε τις κυβερνητικές προθέσεις, είπε ότι το Κόμμα διέπεται από μια γενικότερη άρνηση και ισχυρίστηκε ότι η αποκάλυψη του προσχηματικού χαρακτήρα του διαλόγου «είναι η εύκολη πρόφαση για μια προαποφασισμένη άρνηση συμμετοχής». Κατά τον Κ. Καραμανλή, «κάθε πολιτική δύναμη που νοιάζεται για τους εργαζόμενους, οφείλει να μετέχει στην αναζήτηση λύσεων» για το Ασφαλιστικό. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο διάλογος για το Ασφαλιστικό - το χτύπημα δηλαδή των δικαιωμάτων - «θα γίνει χωρίς δογματισμούς και προειλημμένες αποφάσεις» για να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα απαλλαγμένο από «τις παθογένειες του παρελθόντος».

Επαναλαμβάνοντας τις κυβερνητικές θέσεις, είπε ότι επιδιώκεται η «αναδιάρθρωση των ταμείων» και ο «εξορθολογισμός της λειτουργίας τους», η ενοποίηση για να «περιοριστεί η σπατάλη», η αξιοποίηση της περιουσίας, η αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, η εξυγίανση των κλάδων ασθενείας.

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων, είπε ότι θα θεσπιστούν «κίνητρα για την προαιρετική παραμονή στην εργασία όσων το επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης», ενώ το ίδιο έκανε και με τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, λέγοντας ότι θα υπάρξει «εκσυγχρονισμός» του σχετικού καταλόγου.

Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι από το 2009 θα καθιερωθεί η κατώτατη εθνική σύνταξη πάνω από τα όρια της φτώχειας και ισχυρίστηκε ότι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος από τον προϋπολογισμό «εξασφαλίζεται με τη σταθερά ανοδική πορεία της οικονομίας χωρίς πρόσθετες εισφορές, χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας και χωρίς μείωση των συντάξεων».

Διαχρονικές και δικομματικές οι ευθύνες

Σήμερα υπάρχει και ανάγκη και δυνατότητα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, τόνισε στην παρέμβασή του ο Σ. Χαλβατζής. Υπάρχουν, είπε, χρέη του κράτους πάνω από 7,8 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, η εισφοροδιαφυγή είναι πάνω από 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το 24% των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι. Και υπογράμμισε:

«Οι ευθύνες είναι συνολικά του κράτους και διαδοχικά όλων των κυβερνήσεων. Ολα τα χρόνια, από τον αναγκαστικό νόμο του 1950 για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, που δεσμεύτηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων για τη βιομηχανική ανάπτυξη, από τότε λοιπόν λεηλατούνταν και ληστεύονταν τα ταμεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και έπρεπε να πάμε στο 1985, να δοθεί ένας τόκος στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, που υπολειπόταν κατά πολύ από τον τόκο που έδιναν οι τράπεζες».

Ο Σ. Χαλβατζής είπε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και σήμερα η κυβέρνηση «θα πρέπει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, γιατί δεν είναι δυνατόν να μιλάει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για εθελοντική παραμονή στην εργασία μετά τη συνταξιοδότηση. Δεν είναι εθελοντική αυτή η παραμονή, είναι καταναγκασμός, είναι εκβιασμός, γιατί αυτός που παίρνει 500 ή 600 ευρώ δεν έχει άλλη επιλογή και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».

Ο βουλευτής, σχολιάζοντας τη λαίλαπα μέτρων που προτείνουν οι Αναλυτής και Γκαργκάνας, είπε πως «θα πρέπει όλοι να σκεφθούν ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν έχουν το πρωί να δώσουν στο εγγόνι τους ένα ευρώ για να πάρει ένα κουλούρι. Και μη λέμε μεγάλες κουβέντες ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται ρήξη, χρειάζεται πάλη του λαϊκού κινήματος, γιατί διαφορετικά κανένας δεν ακούει, ούτε οι κυβερνήσεις και πολύ περισσότερο η εργοδοσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ