Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απορύθμιση των παιδικών σταθμών

Η μεταφορά τους στους δήμους χωρίς και τα ανάλογα κονδύλια δημιουργεί προβλήματα και στη λειτουργία τους

Τη Δευτέρα αναμένονται δύο νηπιαγωγοί για να λειτουργήσει ο Γ' Κρατικός Παιδικός Σταθμός Βύρωνα
Τη Δευτέρα αναμένονται δύο νηπιαγωγοί για να λειτουργήσει ο Γ' Κρατικός Παιδικός Σταθμός Βύρωνα
Στην απορύθμιση των παιδικών σταθμών οδηγεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να μεταφέρει στους δήμους την αρμοδιότητα για τη λειτουργία τους, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, αλλά και με ελλιπές προσωπικό.

Θύματα αυτής της κατάστασης οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και οι γονείς, καθώς το κόστος λειτουργίας των σταθμών μετακυλίεται στους ίδιους. Με έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο Υγείας προς τις διευθύνσεις των σταθμών τους ζητάει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2000 η καταβολή τροφείων από τους γονείς, τα οποία θα κυμαίνονται από 8.000 - 15.000 δραχμές, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.

Ιδιαίτερο πρόβλημα μάλιστα δημιουργείται στην περίπτωση της συνταξιοδότησης εργαζομένων των σταθμών, καθώς το υπουργείο Υγείας αρνείται να αναλάβει την αντικατάστασή τους, υποχρεώνοντας τους δήμους να προσλάβουν το προσωπικό που λείπει. Κάτι τέτοιο συνέβη στον Γ' Παιδικό Σταθμό Βύρωνα, ο οποίος παρά τα δεκάδες αιτήματα γονιών, αδυνατεί να λειτουργήσει, καθώς στο τέλος του καλοκαιριού συνταξιοδοτήθηκαν τρεις εργαζόμενοί του, οι οποίοι, παρά τις εκκλήσεις της διευθύντριας του σταθμού στο υπουργείο Υγείας, δεν αντικαταστάθηκαν.

«Εχω εδώ και ένα χρόνο που προειδοποιώ ότι με τη συνταξιοδότηση των τριών εργαζομένων δε θα μπορεί να λειτουργήσει ο σταθμός, αλλά μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα», τόνισε στο «Ρ» η διευθύντρια του σταθμού Π. Δανδράκη, η οποία πρόσθεσε, ότι μετά την αντίδραση των γονιών και του Δήμου Βύρωνα, υπήρξε η υπόσχεση από το υπουργείο Υγείας ότι μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα σταλούν δυο άτομα προσωπικό στο σταθμό ώστε να λειτουργήσει.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σε δήμους της χώρας, οι οποίοι αρνούνται να μετακυλήσουν το βάρος λειτουργίας των σταθμών στους γονείς, αλλά και να λειτουργήσουν τους σταθμούς κάτω από αυτές τις συνθήκες. «Ο Δήμος Βύρωνα δεν προσανατολίζεται στην επιβολή τροφείων, ενώ δεν προτίθεται να αναλάβει την αρμοδιότητα λειτουργίας των παιδικών σταθμών, εάν πρώτα δεν εξασφαλιστεί η κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών από το κράτος», επισήμανε στο «Ρ» ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Ρογκάκος.

«Οι έξι κρατικοί παιδικοί σταθμοί που λειτουργούν στην πόλη δεν έχουν το διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό που απαιτείται βάσει των προδιαγραφών που θέτει το ίδιο το υπουργείο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ανδρέας Φατσέας, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δ' Κρατικού Παιδικού Σταθμού Βύρωνα, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε σταθμός φιλοξενεί περίπου 40 με 50 παιδιά και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, δεν μπορούν να δεχτούν περισσότερα, αφού δεν επαρκούν οι νηπιαγωγοί. Οπως τόνισε, ο Δ' Παιδικός Σταθμός αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, καθώς υπάρχει μόνο μια παιδαγωγός που ασκεί και χρέη διευθύντριας σε μια εξάωρη βάρδια, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί και Βρεφονηπιακός Σταθμός, όπου και εκεί το προσωπικό είναι περιορισμένο.

«Είναι ζήτημα χρόνου να ξαναδημιουργηθεί το ίδιο πρόβλημα. Το υπουργείο Υγείας ρίχνει το βάρος στους δήμους. Δεν έχουμε διαφωνία στο να αναλάβουμε τους παιδικούς σταθμούς, αλλά με τι πόρους θα γίνει αυτό;», τόνισε ο Νίκος Σταθάκος, γενικός γραμματέας του Δήμου Βύρωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ