Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιχείρηση φίμωσης και εκφοβισμού

Τα φαινόμενα αυταρχισμού και εκφοβισμού, αλλά και την προσπάθεια φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, στα οποία επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην προσπάθειά της να κάμψει τις αντιδράσεις για τις ανθυγιεινές επιλογές της, αλλά και για τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ, έστω και καθυστερημένη, αναδεικνύει την ανάγκη για την αγωνιστική και όχι μόνο τη φραστική αντίδραση σε αυτές της επιλογές.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται συγκεκριμένα στην παραπομπή στα δικαστήρια του ΔΣ του συλλόγου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Ικαρίας καθώς και στην «αυθόρμητη έρευνα» που διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε σχέση με την επ' αόριστον απεργία των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Ικαρίας πήρε την απόφαση για τρίωρες στάσεις εργασίας προς συμπαράσταση στους γιατρούς του νοσοκομείου που έκαναν επίσης κινητοποιήσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για τις εφημερίες. «Το ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας είχε αφήσει το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και να αντιμετωπιστούν επαρκώς τα επείγοντα περιστατικά» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και καταγγέλλει: «Η παραπομπή στα δικαστήρια, η εξύβριση και η κατασυκοφάντηση και η δίωξη των συνδικαλιστών όταν εκφράζουν απόψεις που ενοχλούν είναι φαινόμενα αυταρχικά και καταλύουν τη συνδικαλιστική ελευθερία».

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί το υπουργείο Υγείας να πάρει θέση στα συγκεκριμένα θέματα.

Αντίδραση και των εργαζομένων

Η θέση του υπουργείου - εκφράστηκε κατά κάποιο τρόπο - απ' τον Αλ. Παπαδόπουλο, ο οποίος προχτές αναφερόμενος στα προβλήματα της δημόσιας υγείας κατήγγειλε ότι χρησιμοποιήθηκε ασθενοφόρο για τη μεταφορά συνδικαλιστών απ' την Ημαθία για να πάρουν μέρος στη συνέλευσή τους στη Θεσσαλονίκη. Για το ίδιο θέμα διατάχτηκε ΕΔΕ απ' τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και των πληρωμάτων ασθενοφόρων η «Πρόοδος», υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κατασκευασμένο περιστατικό το οποίο η διοίκηση του ΕΚΑΒ το παρουσίασε ως το μόνο πρόβλημα της περιοχής. Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι από το Δεκέμβρη του 1999 μέχρι και σήμερα τους οφείλονται πάνω από 80 εκατ. δραχμές από δεδουλευμένες αποδοχές. Με αυτόν το τρόπο επιχειρείται όχι μόνο η διαβολή του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων, αλλά και του κατοχυρωμένου συνταγματικά δικαιώματος του πολίτη για κοινωνική πρόνοια και υγεία, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση του σωματείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ