Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμμονή στον ανθυγιεινό μονόδρομο

Μετά το «διάλογο» έρχονται και οι νομοθετικές ρυθμίσεις, είπε χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, σε ομιλία του στη Θεσπρωτία

Θα χρειαστούν πολύ περισσότερες σελίδες από αυτές για τα 200 σημεία για να καταγραφούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτών των αξόνων
Θα χρειαστούν πολύ περισσότερες σελίδες από αυτές για τα 200 σημεία για να καταγραφούν οι επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτών των αξόνων
«Η διαδικασία της μεταρρύθμισης είναι μονόδρομος και δεν έχουμε πλέον κανένα περιθώριο ούτε να καθυστερήσουμε αλλά ούτε και να αποτύχουμε», είπε χτες βράδυ ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στο χαιρετισμό του στο 8ο Επιστημονικό Καρδιολογικό Συμπόσιο Ηπείρου που έγινε στην Πέρδικα της Θεσπρωτίας.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος, πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα, για τα οποία ο κύριος υπεύθυνος είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι οι «άμεσες συνέπειες αυτών των προβλημάτων είναι η κατασπατάληση πολύτιμων υγειονομικών πόρων που πολλές φορές φτάνει σε επίπεδα λεηλασίας, η ταλαιπωρία και συχνά ο εξευτελισμός του ασθενή στην καθημερινή του επαφή με τις υπηρεσίες υγείας, η ανάπτυξη από τους επαγγελματίες της υγείας συμπεριφορών ιδιοτέλειας και ωχαδερφισμού και πολλά άλλα».

«Είναι συνεπώς, πρόσθεσε ο υπουργός, όχι μόνο αναγκαίο, αλλά επιβεβλημένο να παρέμβουμε σε μια σειρά από τομείς και επίπεδα του υγειονομικού μας συστήματος και να δρομολογήσουμε εκείνες τις αλλαγές που θα το θέσουν σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σταθερά ανοδική πορεία και θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Στόχος μας είναι η αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του συστήματος και η διά βίου εκπαίδευση των λειτουργιών της υγείας που θα οδηγήσουν σε βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα ενδυναμώσουν την ιατρική που βασίζεται στην τεκμηριωμένη γνώση».

Οι γενικές αυτές διατυπώσεις δίνουν την αίσθηση της προσπάθειας για αναμόρφωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ωστόσο, όμως, ο πυρήνας τους είναι η δέσμη των 200 μέτρων -όπως είπε στη συνέχεια ο υπουργός- που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και οδηγούν στην εμπορικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. «Με την ολοκλήρωση του διαλόγου και τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων θα προχωρήσουμε άμεσα στη σύνταξη και ψήφιση όλων των σχετικών νομοθετημάτων και στην κατά στάδια υλοποίηση, που προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2006», είπε ο υπουργός Υγείας.

  • Ο υπουργός Υγείας συνοδευόμενος από την υφυπουργό Υγείας Χρ. Σπυράκη και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Χ. Σοφιανό πραγματοποιεί επίσκεψη στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Σήμερα θα επισκεφτεί τα Ιωάννινα και αύριο την Πάτρα.

Αποτύπωση της δυσαρέσκειας από την Eurostat

Το 65% των Ελλήνων δηλώνουν δυσαρεστημένοι με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με την Eurostat.

Οι Ελληνες, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι Ευρωπαίοι πολίτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εθνικών τους συστημάτων υγείας, όπως προκύπτει από την έκθεση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat για «την κατάσταση της υγείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Το 73% των Πορτογάλων, το 65% των Ελλήνων και το 50% των Ιταλών δηλώνουν «δυσαρεστημένοι» με τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα εθνικά τους συστήματα υγείας. Μεταξύ των «15», το ποσοστό δυσαρέσκειας ανέρχεται στο 27,9%.

«Ικανοποιημένοι» για το εθνικό τους σύστημα υγείας δηλώνουν το 78% των Φινλανδών, το 71% των Αυστριακών, το 70% των Ολλανδών, το 60% των Γάλλων και το 56% των των Βέλγων. Προκύπτει ακόμη, ότι η Ελλάδα εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά σε μεταμοσχεύσεις οργάνων: 16,1 μεταμοσχεύσεις νεφρών, 1,7 μεταμόσχευση ήπατος και 1,2 μεταμόσχευση καρδιάς ανά εκατ. κατοίκων. Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ισπανία (50,7 μεταμοσχεύσεις νεφρών, 22,8 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 8,7 μεταμοσχεύσεις καρδιάς ανά εκατ. κατοίκων) και την Αυστρία (46,2 μεταμοσχεύσεις νεφρών, 16,5 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 11,6 μεταμοσχεύσεις καρδιάς ανά εκατ. κατοίκων). Μεταξύ των «15» τα ποσοστά είναι 31,2 - 11,3 και 5,8 αντίστοιχα.

Τέλος, η Ελλάδα εμφανίζει τον υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση αριθμό ειδικευμένων γιατρών ανά εκατ. κατοίκων: 247 παιδιάτρους, 203 γυναικολόγους, 196 καρδιολόγους, 174 χειρουργούς και 113 ψυχιάτρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ