Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΤΑ
Νερό στο μύλο της εκποίησης ρίχνουν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Απέρριψαν αγωνιστική πρόταση της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» και αποφάσισαν κινητοποιήσεις - μπαταριές στον αέρα

Εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στα ΕΛΤΑ, προκειμένου να «αντιταχθούν» στα κυβερνητικά σχέδια για ξεπούλημα του Ταχυδρομείου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν προγραμμάτισαν ούτε μία συγκέντρωση, ούτε καν συντονισμό με τους συναδέλφους τους στον ΟΤΕ που προχωρούν σε συλλαλητήριο ενάντια στη νέα μετοχοποίηση του Οργανισμού. Επίσης, απέρριψαν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή που προβλέπει την απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στον ΟΤΕ. Επίσης, προβλέπει την ιδιωτικοποίηση - μέχρι 49% σε πρώτη φάση - του ΟΠΑΠ και των ΕΛΤΑ.

Πριν μερικές μέρες, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες (από Δευτέρα μέχρι και Τετάρτη). Συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, την Τετάρτη, πιθανή μέρα ψηφοφορίας για την τροπολογία.

Θα περίμενε κανείς κάτι ανάλογο να συμβεί και στα ΕΛΤΑ. Ομως στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, σε αγαστή συνεργασία αποφάσισαν μια τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη και μια 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη. Η απεργία θα συνεχιστεί την επομένη, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή. Πέραν αυτών ουδέν.

Οι εταίροι του δικομματισμού απέρριψαν πρόταση της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» για δίμηνο πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με απεργίες, ενημέρωση εργαζομένων, συγκεντρώσεις και άλλες ενέργειες. Απέρριψαν ακόμα και πρόταση για συντονισμό των ενεργειών τους με τους συναδέλφους τους στον ΟΤΕ. Μεθοδεύουν δηλαδή τη λήξη της όποιας κινητοποίησης μόλις ψηφιστεί η τροπολογία.

Η στάση τους δεν πέρασε ασχολίαστη από την παράταξη. Εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συνεργασίας», ο Γιώργος Κρίκας τόνισε στο «Ρ», ότι με κινητοποιήσεις εκτόνωσης, που έχουν το χαρακτήρα τουφεκιάς, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν η εκποίηση του ΕΛΤΑ στους ιδιώτες και οι ανατροπές που συντελούνται στις εργασιακές σχέσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο ίδιος συνέχισε: «Η συνεχιζόμενη πολιτική απαξίωσης του δημόσιου ταχυδρομείου, δεν μπορεί να σταματήσει με κινητοποιήσεις από την πολυθρόνα του σπιτιού μας. Με τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στην απάτη του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου. Η ηγεσία της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ δεν μπορεί να πατά σε δυο βάρκες. Να δείχνει φιλεργατικό προσωπείο από τη μία - για να μη χάσει την επαφή της με τους εργαζόμενους - και από την άλλη να στηρίζει την κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος συνολικά του δημόσιου πλούτου».

Η «Δημοκρατική Συνεργασία» επισημαίνει ότι η καταστροφική πολιτική που ακολουθείται σήμερα στον ΕΛΤΑ, μπορεί να αναχαιτιστεί μόνο αν η πλειοψηφία των εργαζομένων προσπεράσει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και ξεκινήσει άμεσα τον αγώνα. Αν συνειδητοποιήσει ότι χρειάζεται αγώνας συνεχής για να παραμείνει 100% το Ταχυδρομείο υπό δημόσιο έλεγχο. Αν αποφασίσει και οργανώσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό τους, με τα άλλα στρώματα των εργαζομένων, που θίγονται από την κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ