Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΚΕΝΕΘ ΜΠΡΑΝΑ
Παιχνίδια μυαλού

Τα «Παιχνίδια Μυαλού» είναι ελεύθερη μεταφορά στον κινηματογράφο του γνωστού και πολυπαιγμένου θεατρικού έργου του Αντονι Σάφερ «Σλουθ». Το έργο έχει ανέβει και στην Ελλάδα. Εμεινε στην ιστορία η παρουσίασή του από ένα θαυμάσιο ζευγάρι ηθοποιών, τον Δημήτρη Χορν και τον Αλέκο Αλεξανδράκη!

Για την ιστορία το «Sleuth» έχει ξαναγυριστεί και ταινία (1972). Σε εκείνη τη βερσιόν το κινηματογραφικό έργο ήταν εξαιρετικά κοντά στο θεατρικό, αφού το σενάριο είχε γράψει ο ίδιος ο θεατρικός συγγραφέας! Στη σημερινή βερσιόν έχει κρατηθεί ο κορμός, η πλοκή και τα ονόματα των ηρώων, αλλά έχουν αλλάξει οι διάλογοι, οι «καταστάσεις» και τα «απρόοπτα». Αυτές οι αλλαγές έχουν ιδιαίτερη αξία, γιατί έγιναν από ένα μεγάλο συγγραφέα, τον Χάρολντ Πίντερ! Πολλές φορές ο θεατής θα «ξεχνάει» τον Αντονι Σάφερ και το θεατρικό έργο του και θα πιστεύει πως βλέπει έναν «αυθεντικό» Χάρολντ Πίντερ.

Ομως, τι νέο μας φέρνει η ταινία; Οχι, μην περιμένετε να δείτε και να ακούσετε τον Χάρολντ Πίντερ στον «δημόσιο λόγο» του που διάβασε στην ανθρωπότητα με αφορμή τη βράβευσή του με το Βραβείο Νόμπελ. (Θυμάστε, πιστεύω). Αυτά μια φορά συμβαίνουν! Ο υπόλοιπος χρόνος είναι ο «καθημερινός». Ο γνωστός Χάρολντ Πίντερ. Ενα κοφτερό μυαλό, με άριστη τεχνική και σημαντικές γνώσεις ψυχολογίας! Ενας συγγραφέας που ασχολήθηκε με την εξερεύνηση της ανθρώπινης «ψυχής», μακριά όμως από τη διαλεκτική σκέψη και, πολύ περισσότερο, μακριά από τις κοινωνικές αναφορές, από την πηγή δηλαδή που διαμορφώνει την ανθρώπινη συνείδηση! Μιλάμε για ένα καλό μυαλό, για ένα καλό αστικό μυαλό! Ενα καλό αστικό μυαλό, που, κατά διαστήματα, δεν του έλειψαν και οι μεγαλύτερες αναλαμπές!

Τα «Παιχνίδια Μυαλού» ασχολούνται με δυο άντρες που μαλώνουν! Δυο εξαιρετικά ευφυείς άντρες, που επιδίδονται σε ένα λεκτικό και παγιδευτικό μποξ! Ενα μποξ μέχρις εξόντωσης! Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τα δυο αυτά άτομα, ενώ αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να ρίξει το ένα το άλλο στο κανναβάτσο, ούτε μια στιγμή δεν παύουν να εκτιμάει το ένα το άλλο. Και ακριβώς αυτή η εκτίμηση είναι που κάνει τη μάχη ενδιαφέρουσα! Μιλάμε για μια εξαιρετική παρτίδα σκάκι! Μήλο της έριδος, η αφορμή του «καυγά», είναι μια γυναίκα. Μια γυναίκα που ποτέ δε θα δούμε!

Τους δυο μοναδικούς ήρωες της ταινίας ερμηνεύουν ο Μάικλ Κέιν και ο Τζουντ Λο, που είναι και συμπαραγωγός της ταινίας! Αξιοσημείωτο είναι πως ο Μάικλ Κέιν στην πρώτη μεταφορά (1972) έπαιζε το ρόλο που στη σημερινή εκδοχή του έργου παίζει ο Τζουντ Λο! Το δικό του σημερινό ρόλο είχε παίξει ο άριστος Λόρενς Ολιβιέ!

Είναι σίγουρο πως δε θα αναστατωθείτε βλέποντας την ταινία! Είναι, επίσης, σίγουρο πως δε θα σηκωθείτε από το κάθισμα έτοιμοι για δράση (καλό είναι να σε ξεσηκώνει η τέχνη). Ομως, σας βεβαιώνω, δε θα πλήξετε! Πρόκειται για ένα σοβαρό κινηματογραφικό έργο, με καλές ερμηνείες και έξυπνες σκηνοθετικές λύσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει το πολύ λειτουργικό ντεκόρ.

Παίζουν: Μάικλ Κέιν, Τζουντ Λο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ