Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Στηρίζει πιστά την αντιασφαλιστική πολιτική

«Εφαρμόστε το νόμο Ρέππα, στο σύνολό του». Αυτό είναι το ...σκληρό μήνυμα που θα στείλει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για το Ασφαλιστικό. Πίσω από τις ...αντιπολιτευτικές κορόνες που θα χρησιμοποιήσει ο Γ. Παπανδρέου εναντίον του πρωθυπουργού και της ΝΔ, θα φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ θα μείνει πιστό στις κοινές αντιασφαλιστικές ευρωενωσιακές αποφάσεις, που ακολουθεί ο δικομματισμός, με στόχο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών.

Πρόγευση για τις θέσεις που θα διατυπώσει ο Γ. Παπανδρέου έδωσαν χτες με συνεντεύξεις τους κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου Λ. Κατσέλη, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι η «αντιπρόταση» του ΠΑΣΟΚ στις αντιασφαλιστικές προτάσεις της κυβέρνησης «είναι η πλήρης εφαρμογή» του νόμου Ρέππα, «συν η λήψη συμπληρωματικών μέτρων και τροποποιήσεων, όπου χρειάζονται»... Στηρίζει, δηλαδή, το νόμο που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια(!) και τη μείωση συντελεστή αναπλήρωσης των συντάξεων, βάσει του ίδιου νόμου από το 80% στο 70%.

Η ίδια, επιχειρώντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, εγκάλεσε τη ΝΔ για ...«στρεβλή εφαρμογή του νόμου»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θ. Πάγκαλος με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «Αλφα» ισχυρίστηκε ότι «δε θα υπήρχαν αυτή τη στιγμή συντάξεις, αν δεν υπήρχε ο Ρέππας», ενώ πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό έχει «πολύ προχωρημένες θέσεις σε σχέση με όλους τους άλλους κομματικούς οργανισμούς».

Είναι σίγουρο ότι το ΠΑΣΟΚ διαγωνίζεται με την κυβέρνηση και πλειοδοτεί σε αντιασφαλιστικές προτάσεις για «να παρατείνει τον εργάσιμο βίο», να καταργήσει πολλές κατηγορίες των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, να αντικαταστήσει τις συντάξεις με προνοιακά επιδόματα, να απαλλάξει τους εργοδότες από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, να προχωρήσει στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος.

«Προοδευτική διακυβέρνηση»

Νερό στο μύλο των διεργασιών που επεξεργάζεται η άρχουσα τάξη για το πολιτικό σύστημα έριξε χτες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παρουσιάζοντας τους όρους, όπως υποστήριξε, μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης». Μιλώντας σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ, ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι «φορέας της προοδευτικής διακυβέρνησης δεν μπορεί να είναι ένα κόμμα, αλλά ένας ευρύτερος πολιτικός και κοινωνικός χώρος, διότι ακριβώς το σύμπτωμα της εποχής είναι μια διάχυτη απαισιοδοξία που εκφράζεται και ως αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος».

Ο πρώην πρωθυπουργός, εκφράζοντας την αγωνία του συστήματος, μίλησε για «ευρύτερο πολιτικό χώρο», προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση του δικομματισμού φέρνοντας στην επιφάνεια τα «διπολικά σενάρια». Κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για τα αστικά κόμματα ανέφερε ότι «η αστάθεια προκαλεί συνεχείς αλλαγές, τα κοινωνικά στρατόπεδα παρουσιάζουν ισχυρές ρωγμές, ενώ συνεχώς αμφισβητούνται προνόμια, πλεονεκτήματα, θέσεις εξουσίας». Ανέφερε ότι η ταυτόχρονη φθορά κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, «συμβαίνει, όταν συντηρούνται οι υπάρχουσες ισορροπίες με μηχανισμούς, όταν καταβάλλεται προσπάθεια αποκλεισμού των μεταρρυθμίσεων». Ουσιαστικά, κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να επισπεύσουν τις συναινετικές τους προσπάθειες για την προώθηση των αντιδραστικών και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φθορά τους.

Ο ίδιος άφησε αιχμές και για τον Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «ορισμένοι αναζητούν διέξοδο στην επιστροφή στο παρελθόν», ενώ σ' άλλο σημείο αναρωτήθηκε: «Γιατί να απορούμε που δε μας εμπιστεύονται οι πολίτες, όταν εμείς οι ίδιοι αμφισβητούμε τα επιτεύγματά μας;», αναφερόμενος ουσιαστικά στην «εκσυγχρονιστική» περίοδο του ΠΑΣΟΚ.

  • Με επιστολή της προς την πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Μ. Κόλλια - Τσαρουχά, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής, Αν. Διαμαντοπούλου, έκανε γνωστό ότι «το ΠΑΣΟΚ δε θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Επιτροπής, λόγω της άρνησής της να κληθεί ο πρωθυπουργός, ως πρώην υπουργός Πολιτισμού, σχετικά με τις εξελίξεις στο υπουργείο Πολιτισμού και την υπόθεση Ζαχόπουλου».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ