Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αναβαθμισμένο ρόλο η ΕΥΠ κατά του λαϊκού κινήματος

Ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που ψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Το ΚΚΕ καταψήφισε με την βουλευτή του Λιάνα Κανέλλη να τονίζει ότι ως στόχος τέτοιων μηχανισμών έχει οριστεί το λαϊκό κίνημα.

«Ούτως ή άλλως η ΕΥΠ λειτουργούσε αντιλαϊκά» τόνισε η Λ. Κανέλλη, προσθέτοντας πως «με αυτές τις αλλαγές θα χειροτερέψει και θα εξυπηρετήσει τους εχθρούς του λαού και το μεγάλο κεφάλαιο και γιατί διευρύνεται απολύτως το πεδίο δράσης της και γιατί παύει να άρει ή να παρεμβαίνει στο απόρρητο των τηλεπικοινωνιών μόνο των κρατικών υπηρεσιών ή εκεί όπου υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά διευρύνεται ο χώρος στον οποίο το κάνει, και γιατί η παρουσία των συνδέσμων, η παρουσία του εισαγγελέα θα επιταχύνει τη δυνατότητα να επιτελεί το βαθύτατα αντιλαϊκό της έργο και στης οποίας το στόχαστρο είναι με μαθηματική ακρίβεια αυτό που γίνεται σήμερα έξω στους δρόμους».

Οσον αφορά το θέμα του ελέγχου της ΕΥΠ, η Λ. Κανέλλη αναρωτήθηκε ρητορικά: «Μπόρεσε και μπορεί η ΑΔΑΕ στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν και σε αυτά που θα έρθουν, με βάση το νομοσχέδιο αυτό, να μπαίνει αυτεπαγγέλτως και να ελέγχει την ίδια την ΕΥΠ; Και αν ακόμα υποθέσετε ότι θεωρητικά ισχύει ακόμα τμήμα του νόμου και μπορεί να μπει μέσα, δεν μπορεί να ελέγξει την κρίση του εισαγγελέα, η οποία έχει άρει το απόρρητο. Θα μπαίνει εκ των υστέρων, αλλά η ζημιά θα έχει γίνει, εναντίον ποιος ξέρει ποιανού πολίτη! Στη χώρα της προβιάς, στη χώρα της Ριανκούρ, στη χώρα των πρακτόρων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν ξαφνικά, δεν υπάρχει σ' αυτό το νομοσχέδιο πουθενά στόχος αντιμετώπισης του εξωτερικού εχθρού στο εσωτερικό της χώρας».

Το νομοσχέδιο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, υποστήριξε από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας ότι «το καθεστώς αυτό έχει απαρχαιωθεί, το οποίο υπάρχει σήμερα και παρουσίασε σημαντικές δυσλειτουργίες».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ι. Αμοιρίδης υποστήριξε ότι «η ΕΥΠ που προτείνετε σήμερα είναι μια Υπηρεσία κυβερνητικής ασφάλειας και πληροφοριών, είναι ένα όργανο στην εκάστοτε κυβέρνηση», ενώ εκ μέρους του βουλευτή του ΣΥΝ Κ. Τσούκαλη σημειώθηκε πως «η παρουσία εισαγγελέα αποτελεί άλλοθι» και «νομιμοποιεί τις συγκεκριμένες δραστηριότητες της ΕΥΠ».

Αναμενόμενη η ...σπουδή του ΛΑ.Ο.Σ. να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, αφού ο εισηγητής του Αθ. Πλεύρης το εκθείασε λέγοντας «το κράτος πλέον αντιμετωπίζει την ΕΥΠ όχι με μία λανθασμένη αντίληψη παρακρατικής οργανώσεως, αλλά με μία σωστή αντίληψη ότι η ΕΥΠ είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ότι η ΕΥΠ λειτουργεί με γνώμονα το καλό του έθνους και της πατρίδας και γι' αυτόν το λόγο πρέπει να την αντιμετωπίζουμε μ' ένα σκεπτικό ότι είναι στις δραστηριότητες του κράτους και όχι μ' ένα σκεπτικισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θωρακίζονται και εκσυγχρονίζονται οι μηχανισμοί χτυπήματος των λαϊκών δικαιωμάτων (2022-11-16 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην ΕΥΠ (2022-09-09 00:00:00.0)
Απάτη ο «κοινοβουλευτικός έλεγχος» της ΕΥΠ (2013-11-01 00:00:00.0)
Ερευνα από εισαγγελέα για την ΕΥΠ (2011-01-14 00:00:00.0)
«Φύλλο σύκης» για το ρόλο της ΚΥΠ (2009-07-16 00:00:00.0)
Για τις προωθούμενες αναπροσαρμογές στην ΕΥΠ (2008-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ