Τετάρτη 20 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγ. ΛΟΥΚΑΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Η ΔΕΗ διεκδικεί περιουσίες λαϊκών οικογενειών

Σχετική Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, με θέμα τα προβλήματα των κατοίκων Αγ. Λουκά και Αγ. Ιωάννη Ευβοίας που προκλήθηκαν από ενέργειες της ΔΕΗ ΑΕ, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Μαυρίκος και Δήμος Κουμπούρης. Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Οι κάτοικοι του Αγ. Λουκά και του Αγ. Ιωάννη Ευβοίας είναι δικαιολογημένα αναστατωμένοι και οργισμένοι, γιατί η ΔΕΗ ΑΕ ανακινεί αδικαιολόγητα το θέμα απαλλοτριωμένων εκτάσεων που έχει λήξει από πολλά χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα με την απόφαση 55493/28-8-1951 της κυβέρνησης Πλαστήρα πραγματοποιήθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση στην περιοχή "Παληοχώρα" ή "Παληοχώρια" πλησίον των χωριών Αγ. Λουκά και Αγ. Ιωάννη.

Το αιτιολογικό της απαλλοτρίωσης αφορούσε την ανέγερση οικοδομικού συγκροτήματος (οικισμού) για να στεγαστούν εργαζόμενοι που θα απασχολούνταν στα δύο προγραμματισμένα λιγνιτωρυχεία τα οποία είναι γνωστά ως λιγνιτωρυχεία Αλιβερίου.

Η απαλλοτριωμένη έκταση υπολογίζεται στα 235 στρέμματα και αφορούσε 181 οικογένειες.

Η ΔΕΗ δεν υλοποίησε το σχεδιασμό της, δε δημιούργησε τον οικισμό και εγκατέλειψε την απαλλοτριωμένη περιοχή από το 1953.

Στην περιοχή αυτή, οι κάτοικοι του Αγ. Λουκά και Αγ. Ιωάννη περιέφραξαν από χρόνια τα κτήματά τους, τα καλλιέργησαν, φύτεψαν ελαιόδεντρα και άλλα δέντρα, έκτισαν σπίτια, αποθήκες, ενώ στην περιοχή δημιουργήθηκε και γνωστό θερμοκήπιο λουλουδιών.

Ολα οικοδομήθηκαν με νόμιμες οικοδομικές άδειες και η περιοχή ηλεκτροδοτήθηκε, χωρίς κανένα πρόβλημα, από την ίδια τη ΔΕΗ του Αλιβερίου!!

Τα κτήματα αυτά μέσω των σχετικών συμβολαίων πέρασαν κανονικά από τους γονείς στα παιδιά.

Δυστυχώς, μετά από 55 χρόνια, στις 18/1/2008 σχετικό συνεργείο με εντολή της ΔΕΗ ΑΕ επιχείρησε να περιφράξει τα κτήματα στην εν λόγω περιοχή αλλά οι κάτοικοι αντέδρασαν αποφασιστικά και απέτρεψαν την περίφραξη.

Οι κάτοικοι αυτής της πυρόπληκτης περιοχής οι οποίοι άλλωστε έχουν βιώσει πολλές καταστροφές από το λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ και έχουν θρηνήσει θύματα, βρίσκονται σε ετοιμότητα και είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία προσβολή κεκτημένων δικαιωμάτων.

Γεγονός είναι ότι μετά από 55 χρόνια οι κάτοικοι του Αγ. Λουκά και Αγ. Ιωάννη έχουν αποκτήσει την κυριότητα της απαλλοτριωμένης έκτασης (χρησικτησία).

Συνεπώς, με κυβερνητική απόφαση, είναι αναγκαίο να υπάρξει και επίσημη αναγνώριση της κυριότητας των κτημάτων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για να σταματήσουν οι όποιες παρεμβάσεις και διεκδικήσεις της ΔΕΗ και να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα της επίσημης κυριότητας των κτημάτων και γενικότερα των περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών της περιοχής;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ