Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανθυγιεινή υποκρισία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Δυναμική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι του «Ασκληπιείου» Βούλας πραγματοποιούν την Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 24ωρη προειδοποιητική απεργία και παράσταση στο υπουργείο Υγείας, ενώ στις 2 Οκτώβρη πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, όπου θα συζητηθούν οι θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ για το σχέδιο μεταρρύθμισης

Μια ευκαιρία για να αποκαλυφθεί η υποκριτική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας απέναντι στις βασικές αιτίες που γέννησαν τρομακτικά προβλήματα τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ταυτόχρονα και για να αποκαλυφθεί ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπορεί στα λόγια να κονταροχτυπιούνται, αλλά έχουν τις ίδιες φιλελεύθερες επιλογές και προτείνουν λύσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στη μετακύληση του κόστους της υγείας από το κράτος στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία και τους ίδιους τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα καλούνται να πληρώσουν τις υπηρεσίες υγείας και άμεσα, με «ειδικό τιμολόγιο», αποτέλεσε η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου με τους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός σε κείμενο απάντησης στις θέσεις της ΝΔ για το σχέδιο μεταρρύθμισης έκανε λόγο για το φαλίρισμα των ασφαλιστικών ταμείων, παρακάμπτοντας ωστόσο σκόπιμα τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.

«Οι κλάδοι υγείας των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων (πλην ΟΑΕΕ) έχουν γίνει προ πολλού ελλειμματικοί και επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό», επισήμανε ο υπουργός Υγείας διαπιστώνοντας μια πασίδηλη πραγματικότητα. Ξέχασαν φαίνεται τόσο ο υπουργός, όσο και η ΝΔ στο κείμενο θέσεών της, να μιλήσουν για την υπέρογκη αύξηση του νοσήλιου που έκανε η ΝΔ το 1992, τινάζοντας τους κλάδους υγείας στον αέρα, αλλά και για την εφαρμογή του διαφοροποιημένου νοσήλιου που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998 δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναφερόμενος ο υπουργός στη συνέχεια στον περίφημο Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) είπε ότι θα διαχειρίζεται μόνο τους πόρους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων που θα ενταχθούν σε αυτόν, ενώ ανέφερε πως εγγύηση για τα ελλείμματα των νοσοκομείων δεν είναι οι ούτως ή άλλως ελλειμματικοί προϋπολογισμοί των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά ο κρατικός προϋπολογισμός. Για ποιο λόγο το κράτος δεν αναλαμβάνει απευθείας το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων, αλλά το μετακυλίει στα ασφαλιστικά ταμεία, αν ούτως ή άλλως είναι διατεθειμένο να εγγυηθεί τη λειτουργία των νοσοκομείων, διατηρώντας την υποχρέωσή του για δημόσια, δωρεάν παροχή υγείας στον ελληνικό λαό, είναι κάτι που ο υπουργός σκόπιμα απέφυγε να διευκρινήσει.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων των υγειονομικών ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει δει καμία αντίδραση και μίλησε για κουτσομπολιά περί αντιδράσεων που τον αφήνουν παγερά αδιάφορο! Κι όμως την ίδια στιγμή σε διαδικασία προετοιμασίας βρίσκεται πανελλαδική σύσκεψη εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτώβρη στην Αθήνα και στην οποία θα συζητηθούν οι θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για το σχέδιο μεταρρύθμισης. Επίσης, οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του «Ασκληπιείου» Βούλας αποφάσισαν στις γενικές συνελεύσεις τους την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη και παράσταση στο υπουργείο Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οικονομικός στραγγαλισμός της υγείας (2001-09-25 00:00:00.0)
Σύνθλιψη νοσοκομείων και αφαίμαξη Ταμείων (2000-12-03 00:00:00.0)
Πάθη ασφαλισμένων και συνταξιούχων (1998-04-15 00:00:00.0)
Πλαγιοκόπημα των ασφαλιστικών ταμείων (1997-12-23 00:00:00.0)
Θηλιά σε Ταμεία και νοσοκομεία (1997-01-31 00:00:00.0)
Κάλυψη των χρεών απ' τον προϋπολογισμό (1996-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ