Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δημοψήφισμα για την Eυρωσυνθήκη

Ηδη στο Ελληνικό κοινοβούλιο ξεκίνησε η διαδικασία για την έγκριση της Ευρωσυνθήκης. Θα επικυρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες από τους θιασώτες του «ευρωμονόδρομου». Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη που εκπονήθηκε από το ιμπεριαλιστικό κέντρο των Βρυξελλών και αποτελεί την επαναφορά με «νέα φορεσιά» αλλά το ίδιο αντιδραστικό περιεχόμενο, του γνωστού «ευρωσυντάγματος», του οποίου η επιβολή αποτράπηκε το 2005 από την άρνηση των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Αρνηση που εκφράστηκε μέσα από δημοψηφίσματα.

Αυτή ακριβώς τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως εκφράστηκε και πριν από τρία χρόνια, φοβούνται οι περισσότερες από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, ανάμεσά τους και η ελληνική και απορρίπτουν μετά βδελυγμίας το αίτημα για δημοψήφισμα, το οποίο στη χώρα μας έχει ήδη καταθέσει το ΚΚΕ, ενώ ταυτόχρονα το ζητούν προσωπικότητες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Βουλευτές, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινημάτων και κοινωνικών χώρων συνυπογράφουν έκκληση ζητώντας να αποφανθεί μέσα από δημοψήφισμα ο ίδιος ο λαός για μια Συνθήκη που το περιεχόμενό της βάλλει ευθέως εναντίον των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων του.

Οι προστάτες της «αστικής δημοκρατίας» και οι υμνητές της «λαϊκής εντολής», που την επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία όταν με τους νόμους τους κατεδαφίζουν εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, σήμερα περιφρονούν την ετυμηγορία του λαού. Δεν είναι τυχαία η επιλογή τους. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, όταν θέσπισαν τις «τέσσερις ελευθερίες» του κεφαλαίου εξασφαλίζοντας τη συσσώρευση κερδών στα μονοπώλια, μέσα από την όξυνση της επίθεσης στα λαϊκά συμφέροντα.

Με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου έρχονται να θωρακίσουν τα «προνόμια» της τάξης τους και να αποτρέψουν την αμφισβήτησή τους από τα λαϊκά κινήματα. Ενισχύουν τις εξουσίες της ΕΕ για να μπορέσει να... ανταποκριθεί σε μια πιο άγρια επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα νέους μηχανισμούς που θα καταστέλλουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στους σχεδιασμούς της. Θεσμοθετώντας το δικαίωμα πολιτικής και στρατιωτικής παρέμβασης στις εσωτερικές εξελίξεις των κρατών - μελών, την υπεροχή του ευρωενωσιακού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων και τη δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής, εσωτερικής τάξης και ασφάλειας, επιδιώκουν: Τον παραπέρα περιορισμό των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, θέτοντας σε... περίοπτη θέση την καταπολέμηση των «ριζοσπαστικών» ιδεολογιών. Ταυτόχρονα, και με στόχο να εξασφαλίσουν λεία για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, υιοθετούν το δόγμα του «προληπτικού πολέμου» και θεσμοθετούν το δικαίωμα στρατιωτικών επεμβάσεων ανά τον πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών.

Αυτή τη Συνθήκη είναι έτοιμη να επικυρώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την απόλυτη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ, που στο πρόγραμμά του τονίζει ότι «θα πρωταγωνιστήσει και πάλι στις διαπραγματεύσεις για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τη Συνθήκη για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Συντάγματος». Ο ΣΥΝ προβάλλει μια δήθεν κοινωνική συνθήκη, δηλαδή μια ουτοπική προοπτική, αφού η ΕΕ είναι συμμαχία καπιταλιστών. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς πρέπει να αντισταθεί το λαϊκό κίνημα και να διεκδικήσει, μαζί με τους κομμουνιστές και όσους με την έκκλησή τους συντάσσονται, τη διενέργεια δημοψηφίσματος, στη ρότα ενός διπλού «Οχι»: Και στην Ευρωσυνθήκη και στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ