Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεράστιες οι ελλείψεις στην Πυροσβεστική

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με θέμα: «Μέτρα για την αντιπυρική προστασία της χώρας»

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, τόσο από πλευράς οργανικών κενών, ανεπάρκειας μέσων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού όσο και τον περιορισμένο ρόλο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μπροστά στην καλοκαιρινή περίοδο, έφερε χτες στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην καλοκαιρινή περίοδο και είναι προφανείς οι κίνδυνοι για νέες μεγάλες πυρκαγιές, για παραπέρα καταστροφή σε δασικό πλούτο. Σε κτιριακές υποδομές και ίσως ξανά με ανθρώπινα θύματα. Παρ' όλα αυτά σ' όλα τα κρίσιμα ζητήματα προστασίας των δασών τίποτα δεν άλλαξε.

Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στη Δασική Υπηρεσία (50% κενές οργανικές θέσεις) όσο και στην Πυροσβεστική (πάνω από 4.000 κενές θέσεις). Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με εποχικό προσωπικό ούτε με εξαντλητικά ωράρια, που υπονομεύουν την ετοιμότητα και επιπροσθέτουν κινδύνους ατυχημάτων, αλλά με μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των εποχικών. Τα μέσα και οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι ανεπαρκέστατα. Αρκεί να σημειωθεί ότι το 40% των πυροσβεστικών οχημάτων είναι πάνω από 15 ετών.

Ακόμα και η σύνταξη των δασικών χαρτών "καρκινοβατεί".

Αλλά και σε πρακτικά ζητήματα της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ουσιαστικά, περιορίζεται σε εγκυκλίους που επαναλαμβάνουν τις γνωστές κάθε χρόνο οδηγίες: Για αποψίλωση και καθαρισμό των δασών, για καθαρισμό των χωματερών, για έλεγχο και συντήρηση του εξοπλισμού, των δασικών δρόμων, για επέκταση πυροφυλακίων και άλλα.

Για όλα τα παραπάνω (προσωπικό - υποδομές - ζητήματα ετοιμότητας) χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση που την αρνείται όμως η κυβέρνηση. Από τον προϋπολογισμό και από τον ειδικό φορέα δασών προβλέπονται μόνο 29 εκατ. ευρώ, από τα οποία, αν αφαιρεθούν τα χρέη του περασμένου χρόνου και κονδύλια για άλλες δράσεις, απομένουν λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός πώς τοποθετείται στα παραπάνω προβλήματα και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να τα αντιμετωπίσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ