Τετάρτη 16 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η οικονομική διπλωματία στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Διαβεβαιώσεις της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών εργάζονται στην κατεύθυνση ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, έδωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας προχτές το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος Οικονομικής Διπλωματίας για το 2008. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γ. Μυλωνάς, ζήτησε από την κυβέρνηση, οι Ελληνες διπλωμάτες να δρουν σαν να είναι εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων και να προάγουν τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό. Αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διείσδυση στην αγορά των Βαλκανίων, όπου χρησιμοποιούν την ευκαιρία του χαμηλότερου εργατικού κόστους, για την παραγωγή προϊόντων ανταγωνιστικών σε δύσκολες αγορές, όπως είναι αυτές των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής. «Καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να αναπτύξουμε αυτές τις αγορές, με αποτέλεσμα σήμερα αυτές να μας το ανταποδίδουν, εξασφαλίζοντας αποδοτικότητα και κερδοφορία για τις επιχειρήσεις μας», τόνισε και ζήτησε από την κυβέρνηση, με παράδειγμα τα Βαλκάνια, να βοηθήσει βιομηχάνους και εξαγωγείς ώστε να διεισδύσουν και στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της παρευξείνιας ζώνης και της λεκάνης της Μεσογείου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Β. Θωμαΐδης, ζήτησε μεταξύ άλλων τη δημιουργία μεταπτυχιακού τμήματος σε ΑΕΙ για την ανάδειξη εμπορικών στελεχών για μεγάλες νέες αγορές ενδιαφέροντος για τα ελληνικά προϊόντα, όπως η Κίνα και η Ινδία. Επίσης αξιοποίηση αναπτυξιακής βοήθειας για τη βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, θεσμοθέτηση της συνεργασίας υπουργείου Εξωτερικών με την επιχειρηματική κοινότητα για την εκπαίδευση και κατάρτιση των διπλωματικών υπαλλήλων σε θέματα διεθνούς επιχειρηματικότητας.

Τέλος, ο ΣΕΒΕ πρότεινε στο υπουργείο Εξωτερικών την εκπόνηση μιας τεχνικής έκθεσης για τα μη δασμολογικά εμπόδια κρίσιμων ελληνικών προϊόντων σε αγορές - στόχους, όπως πχ ηλεκτρολογικού/ ηλεκτρονικού εξοπλισμού στις αραβικές χώρες, δομικών υλικών στην Κίνα κλπ. που θα περιλαμβάνει έκθεση αποτύπωσης και μελέτη εφαρμογής.

Η Ντ. Μπακογιάννη

Στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν το κλειδί της ανταγωνιστικότητας, και ταυτόχρονα την καρδιά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αναφέρθηκε η ΥΠΕΞ. Σημείωσε πως η ανταγωνιστικότητα και η οικονομική διπλωματία είναι τα δύο βασικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου της εξωστρέφειας, και στους δύο αυτούς τομείς η κυβέρνηση κάνει βήματα.

Αναφέρθηκε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις (δημιουργία Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων), στους οικονομικούς πόρους (ειδικός προϋπολογισμός) και τα πρακτικά μέτρα αυτής της πολιτικής. Επίσης στη δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πύλης για τις οικονομικές και εμπορικές υποθέσεις, που θα αποτελέσει το επίκεντρο της στροφής προς την παροχή των σχετικών υπηρεσιών ηλεκτρονικά. Αλλά και τις δράσεις που αναπτύσσονται για την προβολή και δικτύωση, σε συνεργασία με επί μέρους κλαδικούς φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος η ΥΠΕΞ, δείχνοντας το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι Ελληνες επιχειρηματίες, είπε, ότι στο επίπεδο των εξαγωγών αγαθών, το πλεονέκτημα της χώρας μας είναι σχετικά περιορισμένο. Στόχος εφικτός είναι οι εξαγωγές υπηρεσιών, η προσέλκυση επενδύσεων και η πραγματοποίηση ελληνικών επενδύσεων από τις εταιρείες που διεθνοποιούνται. Και προς αυτή την κατεύθυνση... «κινούμαστε γεωγραφικά, ανοίγοντας αγορές εκτός των Βαλκανίων, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, στην Κίνα, στη Ρωσία, στις χώρες του Καυκάσου και στην Κεντρική Ασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ