Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Ερώτηση για τα χτυπήματα στις Συλλογικές Συμβάσεις

Με αφορμή τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις υποθέσεις «Ruffert», «Viking Lines» και «Laval»

Την απόπειρα κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων μέσα από απανωτές αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταγγέλλει ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Γ. Τούσσας κάνει αναφορά στην τελευταία απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με την υπόθεση «Ruffert», η οποία σε συνέχεια των αποφάσεων του Δικαστηρίου στις υποθέσεις «Viking Lines» και «Laval», πλήττει βασικά δικαιώματα της εργατικής τάξης. Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις αποφάσεις αφορούν σε εργοδότριες εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες σε τρίτες χώρες της ΕΕ και πληρώνουν μισθούς μικρότερους από εκείνους που προβλέπει το εθνικό δίκαιο και οι Συμβάσεις της χώρας υποδοχής. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε σε όλες τις περιπτώσεις την εργοδοσία.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής τους ΚΚΕ ρωτάει αν η Επιτροπή συμφωνεί με την κρίση του δικαστηρίου ότι η προστασία των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους υποτάσσονται μπροστά στη «θεμελιώδη ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου» προκειμένου να αυξάνει την κερδοφορία του. Καθώς, και ποια είναι η θέση της απέναντι στις διαμαρτυρίες των εργατικών συνδικάτων σχετικά με τη φαλκίδευση των θεμελιωδών κατακτήσεων των εργαζομένων μέσα από τις αποφάσεις του ΔΕΚ και τη γενικευμένη επέκταση της άνισης αμοιβής για ίση εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ