Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ 16 ΑΠΡΙΛΗ 2008
Αγώνας βαθιά ριζωμένος στους τόπους δουλειάς

Ο «Ρ» καταγράφει στιγμιότυπα από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση

Από την περιφρούρηση στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού
Από την περιφρούρηση στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού
Εκαντοντάδες μικρά και μεγάλα γεγονότα, από τον Εβρο έως την Κρήτη, σημάδεψαν τη χτεσινή απεργία και την περιφρούρησή της. Μάχες που δόθηκαν μπροστά στις πύλες εργοστασίων και επιχειρήσεων με αποφασιστικότητα και ταξικό θάρρος. Μάχες που εκτός των άλλων φανερώνουν ότι ο αγώνας των ταξικών δυνάμεων είναι αγώνας βαθιά ριζωμένος στους τόπους δουλειάς. Εκεί χτίστηκε η επιτυχία της απεργίας, όχι μόνο χτες τα χαράματα στην περιφρούρησή της, αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα. Με τις χιλιάδες εξορμήσεις, περιοδείες, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις. Μέσα σ' αυτό το καμίνι αναδείχτηκαν νέοι εργάτες και εργάτριες που στάθηκαν πρωτοπόροι στη χτεσινή κινητοποίηση. Υπερασπίστηκαν τη δική τους απεργία, το δικό τους δίκιο. Μια μικρή μόνο εικόνα απ' αυτή τη συγκλονιστική μάχη παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ».

ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ, όπου το προηγούμενο διάστημα η Ομοσπονδία Οικοδόμων είχε διαρκή και καθοριστική παρέμβαση, η απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Τα έργα της Εθνικής Οδού στο Λιανοκλάδι, της Εγνατίας Οδού, της σήραγγας του ΟΣΕ στη Φθιώτιδα σταμάτησαν, καθώς Ελληνες και μετανάστες απέργησαν μαζικά. Η απεργία άνοιξε νέους δρόμους για τη συσπείρωση εργαζόμενων στα σωματεία τους, σε τόπους δουλειάς όπου ακόμα και η ίδια η ζωή του εργάτη τίθεται υπό αμφισβήτηση, λόγω της εντατικοποίησης και των τεράστιων ελλείψεων σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

****


ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ οι εργαζόμενοι οικοδόμοι στον υπό κατασκευή εθνικό δρόμο Πατρών - Κορίνθου σταμάτησαν τις εργασίες από τις 12 τα μεσάνυχτα. Η νυχτερινή βάρδια ανέλαβε στις 10. Δυο ώρες μετά, με την παρουσία συνδικαλιστών από το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και Αιγίου, οι εργαζόμενοι άφησαν τα σκεπάρνια και νέκρωσαν το εργοτάξιο. Λίγο νοτιότερα οι εργασίες στο φράγμα Πείρου - Παραπείρου σταμάτησαν, όπως επίσης και σε όλα τα εργοτάξια κατά μήκος της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας. Στην Πύλο, στο υπό κατασκευή τουριστικό υπερσυγκρότημα του μεγαλοεφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου, οι περίπου 700 εργαζόμενοι απέργησαν και αρκετοί από αυτούς με πούλμαν πήγαν στην Καλαμάτα, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

****

ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ οι οικοδόμοι εργάτες νέκρωσαν τα έργα. Καθοριστική σ' αυτό ήταν η συμβολή του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων που στήθηκε πρόσφατα στο συγκεκριμένο έργο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία του ΔΣ, μαζί με άλλους απεργούς συναδέλφους, συμμετείχε από το ξημέρωμα στην περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης.

****

ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ η απεργιακή συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας και τη συμμετοχή μόνιμων και συμβασιούχων, εργολαβικών εργαζόμενων στη ΔΕΗ. Το σημαντικό και ελπιδοφόρο είναι ότι στην περιοχή από το 1986 είχε να γίνει απεργία με απόφαση πρωτοβάθμιου Σωματείου. Αυτό κάνει ακόμη πιο ουσιαστική την απόφαση των πιο εξαθλιωμένων εργασιακά στη ΔΕΗ, των εργαζόμενων στις εργολαβίες, να συμμετέχουν μαζικά και στην απεργία και στη συγκέντρωση, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία. Η χτεσινή κινητοποίηση στην Πτολεμαΐδα αποτελεί σταθμό για το εργατικό κίνημα. Γιατί απέδειξε ότι η λειτουργία του ταξικού συνδικάτου (ΣΕΕΝ) συνέβαλε καθοριστικά στον προσανατολισμό του αγώνα, στη συσπείρωση των εργαζομένων και στη δράση τους. Παραμένει ο στόχος αυτό το μέτωπο να πλατύνει και με τα άλλα σωματεία που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα στο χώρο της ενέργειας (Οδηγούς - χειριστές).

****

Πυκνή η διάταξη σε όλη την έκταση της πορείας
Πυκνή η διάταξη σε όλη την έκταση της πορείας
ΣΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΣΤΟΥ (ΒΙΠΑΣ), η περιφρούρηση στην είσοδό του μετατράπηκε σε μαζική συγκέντρωση. Οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έδωσαν αποφασιστικό παρών, έθεσαν υπό την πολιορκία τους το ΒΙΠΑΣ και ανάρτησαν πανό με το σύνθημα: «Η τρομοκρατία δεν περνάει στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης». Εδωσαν έτσι την κατάλληλη απάντηση στους εργοδότες οι οποίοι παραμονή της απεργίας είχαν καταθέσει γραπτό αίτημα στην Εισαγγελία και την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά για καταστολή της κινητοποίησης!

****

ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ, η απεργία σε μια σειρά χώρους δουλειάς έγινε υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, που συμπαρατάχτηκαν με τις ομάδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ. Στον Πειραιά, το ξημέρωμα βρήκε περικυκλωμένα από εργαζόμενους και πανό τα ΚΑΡΦΟΥΡ στην Π. Ράλλη και το Πασαλιμάνι, το γιγάντιο κατάστημα ΤΖΑΜΠΟ πίσω από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά. Κλειστά έμειναν ακόμα το σούπερ μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στη 2ας Μεραρχίας, τα καταστήματα ΖΑΡΡΑ, ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, ΓΚΛΟΥ, ΣΠΡΙΝΤΕΡ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ. Τα πολυκαταστήματα ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΚΣ ΕΝΤ ΣΠΕΝΣΕΡ, ΦΑΚΤΟΡΙ. Στην Αθήνα το ταξικό σωματείο περιφρούρησε τα καταστήματα ΑΤΤΙΚΑ, ΜΑΚΡΟ, ΛΙΝΤΛ (Καλλιθέας), ΚΑΡΦΟΥΡ και ΝΟΤΟΣ ΓΚΑΛΕΡΙ.

****

Η πορεία της Αθήνας στην οδό Φιλελλήνων

Eurokinissi

Η πορεία της Αθήνας στην οδό Φιλελλήνων
ΣΤΗ ΜΕΒΓΑΛ η περιφρούρηση της απεργίας και η αναμέτρηση με τους μηχανισμούς της εργοδοσίας στάθηκε καθοριστική στην επιτυχία της απεργίας. Το εργοστάσιο περιφρουρήθηκε από τις 3 τα χαράματα. Το ρόλο του απεργοσπάστη ανέλαβαν οι ιδιοκτήτες των φορτηγών που απαίτησαν να περάσουν την πύλη, για να συναντήσουν τη σθεναρή αντίσταση της πλειοψηφίας των εργαζόμενων που συντάχθηκαν με τις απεργιακές φρουρές. Δίπλα στους απεργοσπάστες βρέθηκαν και οι βαστάζοι της εργοδοσίας, ενώ ρόλο στην απεργοσπασία διεκδίκησε ανεπιτυχώς και η Αστυνομία που κλήθηκε να συνδράμει τη γαλακτοβιομηχανία και τους μηχανισμούς της.

****

ΣΤΗΝ ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ, το σωματείο (πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ) προσπάθησε να εμποδίσει την απεργία της Ομοσπονδίας, αποφασίζοντας να μη συμμετέχει στη χτεσινή κινητοποίηση. Δεν κατάφερε ωστόσο να σύρει τους εργαζόμενους στην απεργοσπασία. Σαν αποτέλεσμα, στη χτεσινή απεργία συμμετείχαν οι οδηγοί των φορτηγών και μερίδα των χειριστών κλαρκ.

****

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε στα μεγάλα γιαπιά, στα πολυκαταστήματα ΖΑΡΑΣ, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΧΟΝΤΟΣ κ.ά. καθώς και το υποκατάστημα της ΣΠΡΙΝΤΕΡ ΣΤΟΡ ζητώντας την επαναπρόσληψη εργαζόμενης που απολύθηκε γιατί συμμετείχε στην απεργία στις 12 Δεκέμβρη. Η επίμονη παρουσία των ταξικών δυνάμεων έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα έχει δώσει στην εργοδοσία να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει εύκολα με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αν δεν προχωρήσει άμεσα στην απαναπρόσληψη της εργαζόμενης.

****

ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ οι σχολικοί φύλακες παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 9 μήνες. Απλήρωτοι παραμένουν και οι συνάδελφοί τους εργαζόμενοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, οι σχολικοί φύλακες βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Αυτό το πραγματικό και αναγκαίο αίτημα που προβάλει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και η σταθερή συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στον αγώνα τους ήταν το κίνητρο για να κάνουν οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά το βήμα και να συμμετέχουν στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Ηγουμενίτσα.

****

ΣΤΗΝ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ τα σκήπτρα στην απεργία κράτησαν η Λάρισα και η Νάουσα, όπου στα μεγάλα εργοστάσια η απεργία κυμάνθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Στη Νάουσα απέργησαν μαζικά οι κλωστοϋφαντουργοί από τα εργοστάσια ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ. Ανάλογη είναι η εικόνα που έρχεται και από την Κομοτηνή. Σημαντικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκαν και σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και επιχειρήσεις χάρτου. Σημαντική ήταν η μάχη και στους Λογιστές.

****

ΣΤΗ ΦΑΓΕ το σωματείο (ΠΑΣΚΕ) αποφάσισε να μη συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε κλαδική Ομοσπονδία. Στη σχετική του ανακοίνωση επικαλείται τις «κοντινές προηγούμενες απεργίες», τις «αντοχές των εργαζόμενων» και το γεγονός ότι βρίσκεται σε διμερείς διαπραγματεύσεις για την υπογραφή σύμβασης. Με προφάσεις και δικαιολογίες προσπάθησε να κρύψει από τους εργαζόμενους την ταύτισή του με τις εργοδοτικές διαθέσεις, αφού επί της ουσίας λειτούργησε σαν απεργοσπαστικός κυματοθραύστης της αγανάκτησης των εργαζόμενων.

****

ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ όπου ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπάθησε να βάλει εμπόδια στην απεργία, οι εργαζόμενοι πήραν σοβαρές πρωτοβουλίες προκειμένου να εκφραστούν οι πραγματικές αγωνιστικές διαθέσεις και να πάρει απάντηση το «σιωπητήριο» που προσπάθησαν να επιβάλουν οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έρχεται από το Δήμο Ν. Ιωνίας, όπου η Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν οι εργαζόμενοι συνέβαλε καθοριστικά ώστε πολλοί από αυτούς να συμμετέχουν στην απεργία, παρά το γεγονός ότι το σωματείο αρνήθηκε να πάρει απόφαση.

****

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε το 90%. Από νωρίς το πρωί δόθηκε με μεγάλη επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης. Η συμμετοχή στην απεργία αποτελεί, ταυτόχρονα, απάντηση και στις υπονομευτικές προσπάθειες της συνδικαλιστικής παράταξης «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση» που στηρίζεται από το ΣΥΝ και η οποία όλες τις προηγούμενες μέρες διέδιδε ότι η απεργία δε θα έχει κανένα όφελος για τους εργαζόμενους και ότι μπορεί να μη γίνει!

****

ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, η μάχη της περιφρούρησης στην Αθηνα επικεντρώθηκε στο ΙΑΣΩ. Η είσοδος αποκλείστηκε το πρωί, κόντρα στις προσπάθειες στελεχών του νοσοκομείου και της Αστυνομίας να σπάσει η περιφρούρηση. Σ' έναν κλάδο όπου οργιάζει η εργοδοτική τρομοκρατία και η ανασφάλεια, άνοιξε θαρρετά η συζήτηση για την αναγκαιότητα του ταξικού αγώνα, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, για την αναγκαιότητα να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν και καθολικό σύστημα Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Από τα ξημερώματα στη μάχη της περιφρούρησης (2019-10-04 00:00:00.0)
Πανεργατικός ξεσηκωμός παντού (2011-12-02 00:00:00.0)
Ανεξίτηλη η σφραγίδα του ΠΑΜΕ (2006-03-17 00:00:00.0)
«Θα μείνει στα χαρτιά» (2002-06-19 00:00:00.0)
Από τα χαράματα στο πόδι το λιμάνι (2002-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ