Πέμπτη 17 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ
Δύο νεκροί και ένας σακατεμένος εργάτης

Στα 68 (!) του χρόνια δούλευε ακόμα σε νταμάρι, την ώρα που άλλος συνάδελφός του έκανε δυο δουλειές για να επιβιώσει. Θύμα της εντατικοποίησης ο τραυματίας στον ΟΣΕ

Δυο νεκρούς και έναν σακατεμένο εργάτη μετράει τις τελευταίες μέρες η εργατική τάξη. Την Πέμπτη 10 Απρίλη, ο 68χρονος (!) συνταξιούχος Γιάννης Καλούδης, εργαζόμενος στην εταιρεία παραγωγής ασφαλτομείγματος «Αφοί Αλεξάνδρου» στη Χαλκίδα, την ώρα που δούλευε σε νταμάρι στο Αλιβέρι καταπλακώθηκε από τα χώματα. Ο νεκρός εργάτης αναγκαζόταν να δουλεύει μέχρι αυτή την ηλικία για να συμπληρώσει την πενιχρή του σύνταξη. Ο θάνατός του είναι η πιο τραγική απόδειξη για το πού οδηγούν οι απανωτές αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι συντάξεις πείνας που επιφυλάσσει για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων η πολιτική του δικομματισμού.

Καταπλακωμένος από χώματα έχασε τη ζωή του και ο Χρήστος Μαλεσσόβας, στη δεύτερη δουλειά που έκανε σε εργολάβο δημοτικών έργων, τη Δευτέρα 14 Απρίλη και ενώ δούλευε σε χαντάκι βάθους 2,5 μέτρων, σε έργο τοποθέτησης σωλήνων αποχέτευσης του Δήμου Κηρέως. Στον ίδιο δήμο ήταν και η κύρια απασχόλησή του.

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έγινε χτες το πρωί και στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στον Ρέντη. Ο 49χρονος κλειδούχος Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, στην προσπάθειά του να ενώσει δύο βαγόνια, εγκλωβίστηκε ανάμεσά τους με αποτέλεσμα να συνθλιβεί το δεξί του χέρι από τον ώμο και κάτω. Ο εργαζόμενος έχασε τις αισθήσεις του από τον πόνο και την ασταμάτητη αιμορραγία και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο ΚΑΤ. Οπως καταγγέλλουν συνάδελφοί του, οι συνθήκες εργασίας από τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού έχουν γίνει άκρως επικίνδυνες.

Είναι ενδεικτικό ότι από 11.000 εργαζόμενους που μετρούσε ο ΟΣΕ πριν από 4 χρόνια σήμερα έχουν απομείνει 7.000, όμως την ίδια περίοδο τα δρομολόγια έχουν αυξηθεί. Το αποτέλεσμα είναι υπερεντατικοποίηση και ασταμάτητη δουλειά. Επιπλέον, οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, ενώ παρατηρήσεις και καταγγελίες εργαζομένων για ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας πετιούνται από τη διοίκηση στα άχρηστα. Την κατάσταση στον ΟΣΕ που ευθύνεται για το εργατικό ατύχημα καταγγέλλει και η Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ