Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νέο «δωράκι» στους τραπεζίτες

Προχτές, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2008. Μ' αυτό παρατείνεται και φέτος η υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, αφού η κυβέρνηση περιορίζει τις ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις μεταξύ 2,5% και 4%, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 4,5%. Οσο για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων - για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και τα αφορολόγητα όρια - αυτά «σκόνταψαν» στην «αντοχή της οικονομίας».

Η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός των κυβερνώντων δεν έχει όρια. Στην ουσία και μας κλέβουν και μας δουλεύουν. Την ώρα που συνεχίζουν να κλέβουν τους εργαζόμενους (με την ακρίβεια, τις εισοδηματικές, τις φορολογικές και άλλες πολιτικές), την ίδια ώρα αυξάνουν τις κρατικές ενισχύσεις και τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Κάτι τέτοιο γίνεται και με το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2008.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, οι κυβερνώντες παρατείνουν την εισοδηματική πολιτική λιτότητας, επικαλούμενοι την «αντοχή της οικονομίας» και την ίδια ώρα προσφέρουν νέα «δωράκια» στο μεγάλο κεφάλαιο και τους κάθε είδους υπηρέτες τους. Αυτό γίνεται με την τροπολογία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες το δικαίωμα να εκπέσουν τον παρακρατηθέντα φόρο (10% επί των τόκων ομολόγων) από το φόρο εισοδήματος. Να σημειωθεί εδώ, πως αυτό το δωράκι - δηλαδή το μπόνους πλήρους έκπτωσης των παρακρατηθέντων φόρων από τους τόκους ομολόγων - δε δίνεται πρώτη φορά. Παρέχεται την τελευταία οκταετία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Να, λοιπόν, προς όφελος ποιων είναι ο «εκσυγχρονισμός» και οι «μεταρρυθμίσεις» που υπερασπίζονται και προωθούν οι ηγεσίες των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ