Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Στήριξη σε μια αντιδραστική πολιτική...

...με αίτημα για «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» εντός των πλαισίων αυτής της πολιτικής!

Την απόλυτη στοίχιση με τις στοχεύσεις της κυβερνητικής πολιτικής και τις κατευθύνσεις της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και της διαδικασίας της Μπολόνια για την ανώτατη εκπαίδευση, επιδιώκουν να συσκοτίσουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ωστόσο, και οι χτεσινές τοποθετήσεις στελεχών τους αποκαλύπτουν ότι υπηρετούν την ίδια πολιτική, παίζοντας ο καθένας το ρόλο του για τον αποπροσανατολισμό της νεολαίας και των εργαζομένων.

Μετά τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, υπέρ της συνύπαρξης ιδιωτικών με δημόσια πανεπιστήμια, χτες στο ραδιόφωνο του «Alpha» η Αννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, σημείωσε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι «εκτός συζήτησης», γιατί «ούτε τα χρειάζεται (σ.σ. η κυβέρνηση), ούτε υπάρχει κανένα θέμα σώνει και καλά να γίνουν». Και επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη για «πολύ ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις» στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρακτικά δηλαδή, ακριβώς ό,τι σκοπεύει να κάνει και η κυβέρνηση που αφού θεσμοθέτησε την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων, τώρα πιέζει για την υλοποίησή τους.

Η Α. Διαμαντοπούλου έδωσε και «συγχαρητήρια» στον ΣΥΝ για τη συμφωνία του με το νόμο - πλαίσιο. Συγκεκριμένα, σχολίασε ως «ένα θετικό βήμα» γιατί «στο παρελθόν η στάση του (σ.σ. του ΣΥΝ) υπήρξε προβληματική»(!), αναφερόμενη στην προχτεσινή ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ, που υπογράμμιζε ότι «η καθολική ψηφοφορία αποτελεί πάγιο δημοκρατικό αίτημα της δικής μας αριστεράς».

Ο δε πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, σε χτεσινή ομιλία του στο Βόλο, μεταφράζοντας κατά το δοκούν τα αιτήματα των φοιτητών σημείωσε ότι πέρσι ο αγώνας δινόταν «για την αυτονομία του δημόσιου πανεπιστημίου»! «Αυτόνομο» πανεπιστήμιο δε ζήτησαν ποτέ οι φοιτητές. Και δεν το ζήτησαν γιατί «αυτόνομο» σημαίνει πανεπιστήμιο που ψάχνει μόνο του να βρει χρηματοδότηση, που επιβάλλει δίδακτρα, που συνάπτει συμφωνίες με επιχειρήσεις. «Αυτόνομο» πανεπιστήμιο φτιάχνει η κυβέρνηση και ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό το πανεπιστήμιο σημαίνει ταφόπλακα στη «δημόσια δωρεάν Παιδεία».

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ «εγκάλεσε» το ΠΑΣΟΚ που «αντί το λιγότερο να ζητήσει την παραίτηση ενός υπουργού που δηλώνει ότι σκοπεύει να παρακάμψει το Σύνταγμα, δίνει συνεντεύξεις που προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 16 με συναίνεση»! Μάλλον ξέχασε ο Α. Τσίπρας ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε τον ελιγμό και αποχώρησε από την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο ΣΥΝ πανηγύριζε για την ...αλλαγή του ΠΑΣΟΚ.

Αποκαλύπτεται όμως και η ουσία της «κριτικής» που ασκεί ο ΣΥΝ στο νόμο - πλαίσιο και η οποία δε θίγει τη στόχευση του νόμου για ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων. Στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» ο Νίκος Κοταρίδης, αναπληρωτής καθηγητής και γραμματέας της οργάνωσης πανεπιστημιακών Αθήνας του ΣΥΝ, μιλάει για «ανεπάρκεια και προχειρότητα των ρυθμίσεων που ονομάστηκαν "νόμος - πλαίσιο"» καθώς και «ανυπέρβλητα εμπόδια που συναντά η εφαρμογή τους». Για δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου μιλάνε και οι πρυτάνεις, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του νόμου, ενώ για έναν καλύτερο νόμο - πλαίσιο μιλάει και το ΠΑΣΟΚ...

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΝ διευκρινίζει, μέσω του άρθρου του Ν. Κοταρίδη, ότι κύριος στόχος του είναι η συναίνεση: «Επιδοκιμάζουμε τις αποφάσεις για αναβολή των εκλογών και την αναζήτηση συναινετικών λύσεων. Αν και υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την καθολική ψηφοφορία των φοιτητών, δεν πρέπει αυτή τη στιγμή η διεξαγωγή τους να αποτελέσει αιτία έντασης»! Αλλωστε, η αναβολή των εκλογών βγάζει και τον ΣΥΝ από τη «δύσκολη» θέση, καθώς όχι μόνο συμφωνεί με την καθολική ψηφοφορία, αλλά καθηγητές του ΣΥΝ (ΑΡΣΗ) καλούν σε συμμετοχή στις εκλογές που προγραμματίζονται, δίνοντας χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ