Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Διπλή πρόκληση στην Εκθεση

Ενα ...περισπούδαστο κείμενο, περί βίας, τρομοκρατίας και άλλων τινών, κλήθηκαν να αναπτύξουν ως θέμα Εκθεσης οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων την περασμένη Δευτέρα. Ενα κείμενο - περίπου δύο σελίδων - τόσο προκλητικό, ώστε να τσουβαλιάζει απ' τη μια τις ληστείες των τραπεζών και τους φόνους και απ' την άλλη τις πολιτικές πράξεις και την «επαναστατική ταχτική» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ενα κείμενο, που στόχο έχει να συνδέσει τη βία με τη ...μοδάτη αντίληψη περί τρομοκρατίας που πλασάρουν οι μηχανισμοί της νέας τάξης πραγμάτων. Αλλά, με ένα τέτοιο «μπλέξιμο», στην πράξη δικαιολογεί τους πολέμους όπου Γης και την παραβίαση των δημοκρατικών ελευθεριών, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του «εσωτερικού εχθρού».

Δε σταματά, όμως, εκεί. Καλεί τους μαθητές να προτείνουν «τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος». Δηλαδή, να καταδικάσουν γενικά και αόριστα τη βία. Να πετάξουν απ' τα χέρια τους, να εξοβελίσουν, ένα όπλο που έχουν για να δώσουν μελλοντικά νικηφόρες μάχες απέναντι στο σύστημα της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Να συναινέσουν σιωπηρά με τη διατήρηση του συστήματος.

Το θέμα, όμως, είναι διπλά προκλητικό. Και τούτο γιατί δόθηκε σε παιδιά Εσπερινών Λυκείων, που βιώνουν ως εργαζόμενα την εκμετάλλευση άμεσα στο «πετσί» τους.

  • Στα μαθήματα Ιστορία, Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες συνεχίζονται το Σάββατο με Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής και Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, σχολιάζοντας τα χθεσινά θέματα των Μαθηματικών, τα χαρακτηρίζει αντίστοιχης δυσκολίας με τα περσινά κι εκτιμά ομαλή κατανομή των βαθμολογιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ