Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πατέντες» για τις επιχειρήσεις με λεφτά του λαού

Κυνική περιγραφή από τον υπουργό Παιδείας της «συνεργασίας» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με τη «Microsoft»

Σε μια νέα κυνική ομολογία, για το πώς θα λειτουργούν τα Πανεπιστήμια με την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που τα παραδίδουν στο κεφάλαιο, προχώρησε χτες από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο υπουργών Παιδείας, ο Ελληνας ΥΠΕΠΘ, Ευ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός εξήρε τη συνεργασία Πανεπιστημίων - επιχειρήσεων: «Ενα παράδειγμα σύμπραξης του ελληνικού δημοσίου Πανεπιστημίου με την αγορά είναι το ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μαζί με τη "Microsoft", το οποίο παρήγαγε πατέντες για τα άτομα με αναπηρία»! Παράδειγμα, λοιπόν, για τα Πανεπιστήμια είναι το αποτέλεσμα της ερευνητικής τους δουλειάς αντί να παρέχεται απευθείας στην κοινωνία, αντί να χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του λαού, να κατοχυρώνεται ως «πατέντα» στην εταιρεία - χρηματοδότη προκειμένου να τη μοσχοπουλάει για να διευρύνει τα κέρδη της!

Στην προκειμένη περίπτωση, η πατέντα του ΑΠΘ που κατοχύρωσε η «Microsoft» αφορά σύμφωνα με τον υπουργό «ένα προϊόν φωνητικού GPS που δίνει τη δυνατότητα στα τυφλά παιδιά να κυκλοφορούν μόνα τους, ένα άλλο προϊόν το οποίο αποκωδικοποιεί τη γλώσσα επικοινωνίας των κωφαλάλων κι ένα τρίτο προϊόν το "NOESIS", που δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον εκπαίδευσης για τα παιδιά με αυτισμό».

«Αυτά ήταν καινοτομίες που προέκυψαν από ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και σε συνεργασία με εταιρείες της αγοράς», πρόσθεσε ο υπουργός, ομολογώντας δηλαδή ότι η πατέντα, που ανήκει τώρα στη «Microsoft» για να φτιάξει αυτά τα «προϊόντα» και να τα μοσχοπουλάει, πληρώθηκε και από «εθνικούς πόρους», δηλαδή από τα λεφτά του ελληνικού λαού! Πληρώνει ο λαός, δηλαδή, για να κάνει το Πανεπιστήμιο έρευνα για λογαριασμό του κάθε μονοπωλίου που θα θησαυρίσει, αντί να χρηματοδοτείται γενναία η έρευνα αποκλειστικά από το κράτος και να αξιοποιείται αδιαμεσολάβητα από τις επιχειρήσεις για το συμφέρον του λαού.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι «καινοτομίες» που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη έρευνα του ΑΠΘ «διατίθενται προς εφαρμογή στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα» στο πλαίσιο του αναμενόμενου νόμου για την ειδική αγωγή.

Δε μας είπε όμως πόσο (ξανα)πλήρωσε το κράτος για να αγοράσει την πατέντα της «Microsoft»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κοινωνικοποίηση της επιστημονικής έρευνας και η μονοπωλιακή απαλλοτρίωση των αποτελεσμάτων της (2021-04-14 00:00:00.0)
Οχυρωμένο (2021-03-20 00:00:00.0)
Μια ακόμα διευκόλυνση για τους επιχειρηματικούς ομίλους (2020-03-13 00:00:00.0)
«Πανεπιστημιακός» και «αναπτυξιακός» χάρτης (2013-03-02 00:00:00.0)
Μαθήματα υποταγής στις επιχειρήσεις! (2011-09-30 00:00:00.0)
Το ΑΠΘ, η «Microsoft»... (2007-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ