Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Παρεξήγηση» το φακέλωμα κατά τον πρύτανη

Σε «παρεξήγηση» απέδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κ. Μπαγιάτης, τα όσα του αποδίδονται και του καταλογίζονται περί φακελώματος των μουσουλμάνων φοιτητών που φοιτούν στο εν λόγω Πανεπιστήμιο. Σε δηλώσεις του, ο πρύτανης υποστηρίζει πως «ούτε φακελώνουμε, ούτε κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς φοιτητές» και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τις Γραμματείες των Τμημάτων του Πανεπιστημίου, στοιχεία για τους μουσουλμάνους και τους Πομάκους φοιτητές, προκειμένου να ρυθμιστούν διάφορα ζητήματα και προβλήματα που αφορούν σ' αυτούς, όπως σίτισης, διαμονής, υγείας, θρησκευτικών αναγκών κ.ά. Και σημειώνει ότι η συγκέντρωση αυτών των στοιχείων δεν του ζητήθηκε από κανέναν φορέα, αλλά ήταν με δική του πρωτοβουλία και για δική του χρήση. (Πληροφορίες από Γραμματείες των Τμημάτων του Πανεπιστημίου αναφέρουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τους ζητήθηκαν και δόθηκαν τέτοια στοιχεία).

Ερωτήματα, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι το έγγραφο με τα στοιχεία των φοιτητών - ονοματεπώνυμο και χώρα προέλευσης - που ζήτησε και πήρε ο πρύτανης από τις Γραμματείες, χαρακτηρίστηκε «εμπιστευτικό», με την επισήμανση, μάλιστα, ότι «πρέπει να επιδοθεί απευθείας στην Πρυτανεία, ιδιοχείρως με courier, ή μέσω της θυρίδας του πανεπιστημίου, χωρίς κεντρικό αριθμό πρωτοκόλλου». Κληθείς να απαντήσει σ' αυτά τα ερωτήματα, ο πρύτανης ισχυρίστηκε ότι «λόγω της θρησκευτικής παραμέτρου δεν μπορούσαμε να το κάνουμε πιο ανοιχτά, καθώς θα δημιουργούνταν μεγάλες παρεξηγήσεις».

Θα πρέπει να επισημάνουμε, πάντως, ότι, ανεξαρτήτως από τα όσα, πώς και γιατί έγιναν, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέμα «φακελώματος» των φοιτητών - όπως και γενικότερα των πολιτών - υπάρχει και ουδείς μπορεί να το αρνηθεί και να το διαψεύσει. Διότι, μέσα στο γενικότερο «κλίμα ρατσισμού, ξενοφοβίας και τρομοκρατίας», που έχει καλλιεργηθεί και διαμορφωθεί παγκοσμίως από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις - και το οποίο μεταφέρεται και στη χώρα μας - θα ήταν, μάλλον, αφελές να πιστέψει κανείς ότι τα πανεπιστήμια και οι φοιτητές θα έμεναν εκτός των «ενδιαφερόντων» διαφόρων «φορέων» και «υπηρεσιών», που είναι επιφορτισμένες μ' αυτά τα «καθήκοντα». Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στις ΗΠΑ έχει ψηφιστεί και έχει τεθεί σε εφαρμογή σχετικός νόμος, ο οποίος επιτρέπει, σε κρατικές και άλλες υπηρεσίες, φανερές ή μυστικές, να «ψάχνουν» στα πανεπιστήμια - και ιδιαιτέρως ανάμεσα σε μουσουλμάνους και μετανάστες φοιτητές - προκειμένου να εντοπίσουν «εν δυνάμει τρομοκράτες» κι ανάλογες πρακτικές εφαρμόζονται και στην ΕΕ...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών (2014-11-22 00:00:00.0)
«Παραβατική συμπεριφορά» η κατάληψη αιθουσών! (2013-02-16 00:00:00.0)
«Ασυλο» στο ...νόμο - πλαίσιο (2007-08-07 00:00:00.0)
Υπόλογο το Πανεπιστήμιο... (2005-09-30 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν ενάντια στα ΠΣΕ (1999-03-23 00:00:00.0)
Καθολική καταδίκη (1998-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ