Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της ντροπής

«Μόρφωση, δουλειά, όχι φιλανθρωπία, το κόστος να πληρώνει η πλουτοκρατία», «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - πλουτοκρατία κάνουν εμπόριο με την αναπηρία».

Αυτή ήταν η δυναμική απάντηση που δόθηκε χτες το βράδυ στη συγκέντρωση που συνδιοργάνωσαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑ) και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στις δηλώσεις περί «κοινωνικής ενσωμάτωσης», απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου της ντροπής για την Ειδική Αγωγή. Οι δεκάδες συγκεντρωμένοι απαίτησαν εδώ και τώρα ουσιαστική διέξοδο στο ζήτημα της Ειδικής Αγωγής και ζητούν τη θεσμοθέτηση της πρώιμης παρέμβασης, την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σ' αυτή, καθώς και στη διάγνωση και στην αξιολόγηση, μόνιμο προσωπικό και σχολεία, άμεσο διορισμό όλων των ΑμΕΑ εκπαιδευτικών, ολόπλευρη στήριξη των αναπήρων φοιτητών, πλήρης κάλυψη από το Δημόσιο των αναγκών εκπαίδευσης, ίδρυση μεταλυκειακών ειδικών επαγγελματικών σχολών, ξεχωριστό κονδύλι στον προϋπολογισμό για τη σχολική στέγη των ΣΜΕΑΕ, προστατευόμενα εργαστήρια - προστατευόμενο δίκτυο, ενίσχυση της παράλληλης στήριξης, να διορίζεται και ένας βοηθός σε κάθε τάξη των Ειδικών Σχολείων, άμεσα απαλλαγή των γονιών των ΑμΕΑ από πληρωμές και εισφορές, ίδρυση ειδικών παιδαγωγικών τμημάτων σ' όλες τις υπάρχουσες παιδαγωγικές σχολές.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην Ομόνοια ο Κώστας Παπλωματάς, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σ' όλο το λαό ότι τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όπως και τα συνολικότερα προβλήματα των ΑμΕΑ, δεν μπορούν να λυθούν με καλές προθέσεις και επιμέρους ρυθμίσεις, κυρίως δεν μπορούν να τα λύσουν αυτοί που τα δημιουργούν. Η απαξίωση και η αθλιότητα στους χώρους της Ειδικής Αγωγής αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της καπιταλιστικής κοινωνίας».

Η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΑμΕΑ, λέγοντας ότι είναι η ντροπή της χώρας μας όταν χιλιάδες οικογένειες προσπαθούν σε μια απάνθρωπη κοινωνία να επιβιώσουν και με υποτιθέμενα συμπονετικά νομοσχέδια τους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση. Για ακόμα μια φορά ο στόχος τους είναι η κερδοσκοπία.

Ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος της Γραμματείας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, τόνισε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν και το χώρο της Ειδικής Αγωγής. Η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει κοινωνική ευαισθησία και να διαμορφώσει κοινωνικό προφίλ, τη στιγμή που οι γονείς πουλούν ό,τι έχουν και δεν έχουν γι' αυτά τα παιδιά.

Η Σοφία Λάζαρη, από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Βόλου, υπενθύμισε ότι ο φοιτητικός σύλλογος έχει πάρει από την πρώτη στιγμή απόφαση για την απόσυρση του νομοσχεδίου και έχει δραστηριοποιηθεί πάρα πολλές φορές για να μην περάσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, να μην εφαρμοστεί.

Σύντομο χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ακόμη εκπρόσωποι των ΑμΕΑ, η Ευαγγελία Παρασχάκη και ο Νίκος Χαρίτος, ξεκαθαρίζοντας ότι είμαστε παραγωγικοί, τέρμα στον ανταγωνισμό και την περιθωριοποίηση. Παράλληλα, στη συγκέντρωση βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΑΤ και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Αθήνας.

Αμέσως μετά έγινε πορεία προς τη Βουλή όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία φωνάζοντας «Τα Ειδικά Σχολεία σε άθλιες συνθήκες, έχουν καταντήσει αναπηραποθήκες». Πριν φτάσουν στη Βουλή, πραγματοποίησαν στάση στο ΕΣΡ, καταγγέλλοντας τα κανάλια της «Καλομοίρας» και την ενημέρωση των μεγαλοεπιχειρηματιών που στόχο έχει να αποβλακώνει τον κόσμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικό ραντεβού για την ειδική αγωγή (2013-04-19 00:00:00.0)
Σημαντικές εκδηλώσεις (2008-12-04 00:00:00.0)
Κοινή δράση ενάντια στο νομοσχέδιο της βαρβαρότητας (2008-08-21 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια στην εμπορευματοποίηση (2008-05-17 00:00:00.0)
Περισσεύουν τα προβλήματα στην εκπαίδευσή τους... (2006-09-21 00:00:00.0)
Συγκέντρωση - απάντηση στην αντιαναπηρική πολιτική (2005-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ