Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΤΡΑΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
«Τρέχουν» να τα ψηφίσουν

Ποιοι είναι οι σύμμαχοι της κυβέρνησης αποκαλύπτεται καθημερινά μέσα στα πανεπιστήμια. Χτες, στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, καθηγητές απέδειξαν πόσο προσηλωμένοι είναι στο ρόλο τους στο πλευρό της κυβερνητικής πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης του τμήματος, φοιτητές, υλοποιώντας την απόφαση του συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, μεταφέροντας δυναμικά την απόφαση του συλλόγου που ήταν ενάντια στα τετραετή ακαδημαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα. Παρότι υπήρξε πρόταση για αναβολή της συνεδρίασης, η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών του τμήματος (ανάμεσά τους και καθηγητές που συνεργάζονται με τραπεζικούς κολοσσούς) επέστρεψαν στην αίθουσα και ψήφισαν τον τετραετή προγραμματισμό στο ...«πατ κιουτ»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ στη Συνέλευση του τμήματος δήλωσαν - μετά από ερωτήσεις των συμφοιτητών τους που κινητοποιούνταν - ότι ψηφίζουν λευκό, ενώ ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ (ΣΥΝ) επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του συλλόγου.

Η στόχευση του νόμου - πλαισίου να μπουν στα πανεπιστήμια οι επιχειρήσεις και να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με τους κανόνες της αγοράς φαίνεται και από την «Εκθεση Ακαδημαϊκού Προγραμματισμού 2008 - 2012», του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται ότι το τμήμα «σχεδιάζει συνεργασία (...) τόσο με εταιρείες όσο και διάφορα επιμελητήρια όπως το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο», ενώ ο σκοπός της συνεργασίας είναι να «βοηθήσει στην προβολή του Τμήματος στον επιχειρηματικό κόσμο» και να «δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας» για να προσφέρει ο επιχειρηματικός κόσμος στους αποφοίτους «ευκαιρίες απασχόλησης». Ακόμα τονίζεται πως «στο σύγχρονο περιβάλλον είναι αναγκαία η συνεργασία πανεπιστημίου και αγοράς» και προβλέπεται η «συμμετοχή στη διασφάλιση της ποιότητας».

Να σημειωθεί ότι μετά και από πίεση των φοιτητών, η κατάρτιση τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων έχει αναβληθεί στα Τμήματα Οικονομικού, Πληροφορικής και Ναυτιλιακού του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Σαφή και ξεκάθαρη πρόθεση να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου - πλαισίου δείχνει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (στηρίχτηκε και εκλέχθηκε από ΔΑΠ και ΠΑΣΠ). Σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, φέρνει προς συζήτηση, μεταξύ άλλων, τον 4ετή προγραμματισμό και τον εσωτερικό κανονισμό.

Η διοίκηση του ιδρύματος προχώρησε αρχικά σε σύσκεψη με προέδρους τμημάτων, όπου συζητήθηκε ο 4ετής προγραμματισμός για τα τμήματα σε επίπεδο δημόσιων επενδύσεων. Δελεάζοντας με το ποσό των δήθεν 10.000.000 ευρώ και χωρίς να διασαφηνίζεται εάν το ποσό αυτό τελικά θα διατεθεί ή όχι, με βάση το πλαίσιο και τις δεσμεύσεις που θέτει το υπουργείο Παιδείας, επιχείρησε ουσιαστικά να αποσπάσει τη συγκατάθεση των τμημάτων για τα 4ετή αναπτυξιακά ακαδημαϊκά προγράμματα.

Σε συνέντευξη Τύπου του ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο γραμματέας του Συλλόγου, Σπύρος Γεωργάτος, επανέλαβε την ειλημμένη απόφαση της Συγκλήτου (στις 26 του Απρίλη 2007) να αποσυρθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο καθώς δεν απαντά στις ανάγκες του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Κάλεσε τα μέλη της Συγκλήτου να μην επιτρέψουν και να μη νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία και υπογράμμισε την ανάγκη συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα να αντιδράσει στην προσπάθεια να εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Αντιδρώντας σε αυτή την εξέλιξη, ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου κήρυξε για σήμερα 24ωρη απεργία, καλώντας καθηγητές και φοιτητές σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου στις 9.30 π.μ. Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλεί τους φοιτητές και η ΠΚΣ.

Στο Παιδαγωγικό της Αθήνας

Το ζήτημα του τετραετούς προγραμματισμού συζητήθηκε και στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Το προεδρείο, επικαλούμενο τη Σύγκλητο που αναφέρεται σε αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νόμου, κατέληξε να καθορίσει το τμήμα μόνο του το σχεδιασμό του, σε άλλη λογική από εκείνη του υπουργείου.

Η ΠΚΣ, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, αφού τόνισε ότι ο νόμος - πλαίσιο είναι στο σύνολό του αντιδραστικός, κάλεσε τη Συνέλευση να πάρει απόφαση καταδίκης των τετραετών αναπτυξιακών προγραμμάτων και συνολικά του νόμου - πλαισίου, συνολικά των αναδιαρθρώσεων, μεταφέροντας και την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών, που καταδικάζει το νόμο - πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ