Τρίτη 24 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δικτατορία των μονοπωλίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΤΕ ΚΑΛΑ, η «Ζήμενς» είχε κρυφά ταμεία και δωροδοκούσε το σύμπαν. Είχε προνομιακές σχέσεις με στελέχη κομμάτων και φυσικά με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ολες οι υπόλοιπες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε αυτή τη χώρα, δε διαθέτουν τέτοια πράγματα;

Η «Ζήμενς» είχε απλά ...παλιοχαρακτήρα και στελέχη με έφεση στην παρανομία και στις «πλάγιες» μεθόδους;

Γιατί εμείς γνωρίζουμε ότι και στην Ελλάδα - όπως παντού στην ΕΕ - υπάρχει ανταγωνισμός. Κι ο ανταγωνισμός υφίσταται συνήθως σε όλα τα επίπεδα, και τα φανερά και τα κρυφά.

Κι όλα αυτά ενώ ισχύουν μερικές δεκάδες νόμοι και δεοντολογίες κι όλα ελέγχονται από μια σειρά ανεξάρτητες και αδέκαστες αρχές.

Γι' αυτό λέμε, μήπως θα ήταν πιο χρήσιμο - όσο ερευνώνται δαιδαλώδεις λογαριασμοί και μυστήριες διαπροσωπικές σχέσεις - να ψάχναμε και λίγο την ουσία του πράγματος;

Η οποία δεν μπορεί να βρίσκεται πουθενά αλλού παρά στο ότι ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός - με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 20 χρόνια - το μόνο που κάνει είναι τον ...τροχονόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Και θα τον κάνει ακόμη περισσότερο όσο όλα ιδιωτικοποιούνται και όσο οι συμφωνίες δημόσιου και ιδιωτών έχουν γίνει ο ...«βασικός μοχλός ανάπτυξης».

Φοβούμαστε όμως ότι δε θα βρούμε κανέναν πρόθυμο να συζητήσει τέτοια πράγματα. Τουλάχιστον όχι στη δικομματική πολιτική αντιπαράθεση και στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Από αυτούς τους χώρους η ουσιαστική πολιτική συζήτηση όχι απλά αποφεύγεται αλλά είναι πλήρως υπό διωγμό.

Αλλωστε, πάντα αυτό φοβούνται όταν ξεσπάνε τα λεγόμενα σκάνδαλα. Το έχουμε μάθει τόσα χρόνια το παραμύθι, αφού επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ