Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Θορυβώδεις μπηχτές, ανούσιες εξαγγελίες

Απεταξάμην τον Τσουκάτο και όποιους εκπροσωπεί, αλλά κουβέντα για την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη, όπου συμμετείχαμε εν τιμή και δόξη.

Ετσι κωδικοποιείται η επιχείρηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να μείνει αλώβητη από το σκάνδαλο SIEMENS, να καθαρίσει με τους εσωκομματικούς της αντιπάλους, να πείσει ότι η ΝΔ τα κάνει χειρότερα, να αποπροσανατολίσει τα λαϊκά στρώματα υπέρ της διατήρησης της δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία ή κάποιας εξωραϊστικής μετάλλαξής του και να μην αμφισβητηθούν οι κεντρικές ευρωενωσιακές επιλογές, το ίδιο το σύστημα που γεννά σήψη και σαπίλα.

Προς τούτο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, έσπευσε χτες να ξεπλύνει το πολιτικό σύστημα και να τονώσει το προφίλ του αρχηγού του. Δήλωσε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις πρωτοβουλίες εκείνες που αφορούν στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, στην κάθαρση, στη διαφάνεια, στο δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο. Και όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, σε έναν επαναπροσδιορισμό της πολιτικής και ιδεολογικής μας ενότητας με βάση το αξιακό μας πλαίσιο, τις αξίες και τις αρχές μας».

Συνέχισε θυσιάζοντας ουσιαστικά τον Τσουκάτο: «Σε καμία περίπτωση, όμως, πίσω από την έννοια "ενότητα" δεν υπάρχει συγκάλυψη παραβατικών πολιτικών πρακτικών και συμπεριφορών. Σε καμία περίπτωση πίσω από την έννοια "ενότητα" δεν περιλαμβάνονται πρακτικές που αμαύρωσαν την ιστορία του κόμματός μας». ΄Η όπως είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89», «δε θέλω να έχω καμία αίσθηση ενότητας με κανέναν ο οποίος πιστεύει στην ιδεολογία της τσέπης του».

Παράλληλα επιχείρησε να ρίξει σκιές και στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι η «η υπόθεση της SIEMENS εφάπτεται και με άλλες υποθέσεις με σοβαρότατα σκάνδαλα (...) Αναφέρομαι στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων το C4I. Αναφέρομαι στο θέμα των υποκλοπών, γιατί σας υπενθυμίζω ότι οι υποκλοπές έγιναν εκείνη την περίοδο και από αυτό το σύστημα και επιπλέον ο βασικός προμηθευτής και του C4I και εκείνος που υπέγραψε την τελική σύμβαση με την ελληνική κυβέρνηση, την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν ήταν η εταιρεία SAIC, οι Αμερικανοί, αλλά ήταν η SIEMENS. Το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΤΕ, όπου πάλι εκεί υπάρχει εμπλοκή και η επαφή του σκανδάλου SIEMENS με τις προνομιακές συμβάσεις για την τεχνική βοήθεια του ΟΤΕ, η οποία είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια και που είχε σαν αποτέλεσμα μάλιστα να κινηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη εις βάρος του κ. Βουρλούμη ακριβώς για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης».

Αποσιώπησε ωστόσο ότι η απαξίωση του εγχώριου ερευνητικού - μηχανικού - τεχνικού δυναμικού και του όποιου δημόσιου τομέα παραγωγής, η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, η εισβολή ιδιωτών εργολάβων και προμηθευτών στο έργο του, οι Ολυμπιακοί Αγώνες με τη μορφή που δρομολογήθηκαν και έγιναν, οι σχετικές προμήθειες, τα χαφιεδίστικα συστήματα ασφάλειας, οι Αμερικανογερμανοί που ήρθαν, όλα έγιναν με τις σχεδόν ταυτόσημες αποφάσεις των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, σε αυτό το πλαίσιο και επιχειρώντας ρελάνς έναντι του έτερου εταίρου του δικομματισμού, χτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και Μεταφορών ότι «με την επιλεκτική κινητοποίηση της Δικαιοσύνης παραμένει εκτός δικαστικής αξιολόγησης ο συσχετισμός δύο κρίσιμων στοιχείων: (α) η κατά 6 εκατ. ευρώ υπερτιμολόγηση προμήθειας υπέρ της Siemens από τον σημερινό πρόεδρο του ΟΤΕ (σ.σ.: Π. Βουρλούμη) σε συνεργασία με πρόσωπο κλειδί του σκανδάλου Siemens και (β) η σχεδόν ταυτόχρονη ύποπτη χρηματική ροή επίσης 6 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του ίδιου εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο των "μαύρων Ταμείων"». Ως πρόσωπο κλειδί εννοούν τον Μαυρίδη, στέλεχος της SIEMENS πριν εκδιωχθεί από το γερμανικό όμιλο λόγω της αποκάλυψης του διεθνούς σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» της πολυεθνικής και τις μίζες που έβγαιναν απ' εκεί.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, λέγοντας ταυτόχρονα ότι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν να απολογηθούν για συγκεκριμένες μεμονωμένες συμπεριφορές».

Εικόνα κατακερματισμού

Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών επί κυβερνήσεων Σημίτη, Χρ. Βερελής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84», προειδοποίησε τους εσωκομματικούς, αντισημιτικούς, αντιπάλους πως «εάν δώσουμε την εντύπωση ότι μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ότι υπάρχει ένας υπόγειος πανηγυρισμός κάθε φορά που ένας άνθρωπος κατηγορείται, το έχω πει, είτε δικαίως ή αδίκως, ή ένα ρεύμα, ένας άνθρωπος που ανήκε σε κάποια μεριά της ανθρωπογεωγραφίας (του ΠΑΣΟΚ) και οι υπόλοιποι επιχαίρουν, είναι λογικό να υπάρχει μια ψυχολογία διάστασης» και ότι «δίνεται μια εικόνα κατακερματισμού». Και ότι «ο Κώστας Σημίτης δεν μπορεί να ριχτεί μέσα στις σκοπιμότητες της περιόδου, οι οποίες είναι πολλές, ποικίλες και από πολλά κέντρα».

Ακολούθως προσπάθησε κι αυτός να κάνει ρελάνς («υπάρχουν όμως και υποθέσεις την περίοδο μετά το 2004. Και φαίνεται ότι είναι και πολλές», «μια ιστορία με φρεγάτες» ή η υπόθεση «Γερμανός»). Αλλά φρόντισε να πάρει κι αυτός κάποιες αποστάσεις.

Δηλαδή ερωτηθείς αν για τις προμήθειες στο υπουργείο επί ημερών του προκατόχου του, Τ. Μαντέλη, τηρήθηκαν τα «κοινοτικά θέσμια», είπε: «Για ό,τι παρέλαβα από τον προκάτοχό μου δικαστικά δεν μπορώ να το πω εγώ, όπως καταλαβαίνετε. Αυτό το οποίο υπήρξε, ήταν το 1997, υπήρξαν προγραμματικές συμφωνίες, ενεργοποιήθηκαν το 1999 για τρένα του ΟΣΕ και μέσα στις προγραμματικές αυτές συμφωνίες υπήρξε η δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Ενωση να γίνουν κατά ανάθεση όλες αυτές οι συμφωνίες. Το τι έγινε μέσα στην ιστορία αυτή δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ, όπως καταλαβαίνετε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ