Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Αμερικανικές πιέσεις

Την επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επανέλαβε χτες κατά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών η Κοντολίζα Ράις.

Βέβαια, κατά τη χτεσινή συνάντηση οι αμερικανικές απαιτήσεις διατυπώθηκαν σε ευρύτερο χρονοδιάγραμμα, καθώς έχει γίνει σαφές ότι μέχρι τις 9 Ιούλη - ημερομηνία κατά την οποία η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με την Κροατία και την Αλβανία - δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να συμφωνηθεί μια λύση.

Πάντως, οι αμερικανικές «επιθυμίες», θα πρέπει να σημειωθεί, έχουν επανενεργοποιήσει τη διαδικασία διαμεσολάβησης υπό τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αύριο, Πέμπτη, θα βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, έναντι των νέων προτάσεων που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλει. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς προτείνει το «Βόρεια Μακεδονία» ως ονομασία της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν καλύπτει τον όρο περί «μιας ονομασίας για κάθε χρήση» που έχει διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά περιορίζει το νέο όνομα, μόνο για τις σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων.

Η συνάντηση Ράις - Μπακογιάννη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου «για την ενίσχυση της ασφάλειας και της έννομης τάξης στα Παλαιστινιακά Εδάφη» και κατόπιν αμερικανικού αιτήματος, το οποίο είχε υποβληθεί προ δεκαπενθημέρου.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σε ό,τι αφορά το ταξίδι του Νίμιτς στην Ελλάδα και το αν έρχεται με την πρόταση για επίλυση με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», είπε ότι θα επικοινωνήσει με το υπουργείο Εξωτερικών και θα ενημερώσει στη συνέχεια. Εκπρόσωποι, πάντως, του Νίμιτς σημειώνουν πως ο διαμεσολαβητής «δεν έχει κάνει επίσημες προτάσεις προς τα μέρη».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δε θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις και από αυτή την επανεμφάνιση Νίμιτς στην περιοχή. Οπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί καμία λύση αν δεν αλλάξει η Συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στημένο αμερικανικό παιχνίδι (2008-10-21 00:00:00.0)
Αναζητούνται διατυπώσεις «εποικοδομητικής ασάφειας» (2008-09-23 00:00:00.0)
Στο πλαίσιο των επιλογών των ΗΠΑ (2008-02-27 00:00:00.0)
«Τελική» προσφορά από την Ουάσιγκτον (2008-02-19 00:00:00.0)
Πιέζει η Ουάσιγκτον (2008-02-13 00:00:00.0)
Μοχλός πίεσης η υπόθεση των Σκοπίων (2007-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ